outhands

Interview met Martijn Gootjes

 Mijn laatste interview voor op de site van dit seizoen…. Doelpuntenmaker Martijn Gootjes! Wat weet ik al van hem? Ehm, dat hij sinds dit jaar pas bij Rijnsburg speelt. Sinds de kampioenswedstrijd weet ik ook welk gezicht er bij de naam hoort. Eigenlijk ietsje later, maar dat verhaal vertel ik nog wel eens…..
Neemt niet weg, dat Martijn Gootjes sinds dat moment niet meer stuk kan. Hij is degene die het toch maar even gedaan heeft. De moed was de meesten al in de schoenen gezonken. De wedstrijd was zo goed als ten einde, het kampioenschap was verkeken en toen deed hij het…. Hij scoorde de 1-0!! Rijnsburg was kampioen!!!
Leuk om hem te mogen interviewen. Ik ben benieuwd wat hij allemaal te vertellen heeft….

1. Stel jezelf eens voor
Ik ben Martijn Gootjes, ben 27 jaar. Ik woon samen met Petra en we hebben een dochtertje, Noortje, van bijna anderhalf. We zitten op het moment midden in een verhuizing, vorige week hebben we de sleutel gekregen. We gaan verhuizen van Nieuwe Niedorp naar Winkel. Dat is hier een uurtje vandaan, het ligt in de buurt van Alkmaar. Ik ben geboren in Winkel, een klein dorpje met rond de 3000 inwoners. We gaan terug naar mijn geboortedorp. Ik woon heel fijn in die buurt en hoef daar ook eigenlijk niet weg. Vandaar dat we daar nu ook een huis hebben gekocht. De afstand naar Rijnsburg is groot, maar ik combineer het. Ik zorg dat ik op dagen dat ik moet trainen, iets kan eten op mijn werk in Haarlem, daarna rijd ik dan door naar Rijnsburg. Op deze manier heb ik ook niet al te veel last van files, want richting Rijnsburg staan weinig files en als ik dan rond half 10 terug rijd, zijn de files meestal weg.
Ik heb de ALO gedaan, maar doe daar verder niets mee. (zonde!!! 4 jaar studie weggegooid!!) Ik werk nu op kantoor bij een groothandel in fietsen.

2. Vertel eens over je voetbalverleden tot nu toe
Ik ben begonnen toen ik 5 was bij VV Winkel. We woonden vlak naast het voetbalveld en dat trok aan. Op de middelbare school ben ik in aanraking gekomen met jongens uit Schagen en zij vroegen of ik daar wilde komen spelen. Gezellig, voetballen met jongens uit de klas… dus ik heb me over laten schrijven naar SRC (Schagen Racing Club). Daar heb ik uiteindelijk maar 1 jaar gespeeld, want ik ben gescout door AZ. Bij AZ heb ik 3 jaar gespeeld. Het eerste jaar in de B-junioren en vervolgens 2 jaar in de A-1. Ik ben daar weggegaan omdat ik daar verdediger stond en dat vond ik niet zo leuk. ( Je weet hoe dat gaat, scouts zien vooral de spitsjes die uitblinken. Vervolgens heb je een nieuwe selectie van 20 jongetjes met 15 spitsjes.) Toen kwam de vraag: Wat nu? Inmiddels zat ik op de ALO en vond het toch wel heel druk om 4 keer in de week te trainen en een wedstrijd te spelen naast het volgen van alle lessen. Terwijl ik aan het nadenken was over wat ik wilde gaan doen, belde Haarlem. Daar heb ik een jaar in het tweede gespeeld in de spits! De 3 jaar daarop heb ik bij Ado20 gespeeld, een hoofdklasser van de zondag. Ik ben toen met de trainer meegegaan naar Huizen, een zaterdag hoofdklasser. Met dat team zijn we toen kampioen geworden. Het jaar daarna heb ik bij Cambuur gespeeld in het betaalde voetbal en het jaar daarna ben ik verhuurd aan Haarlem en hier kwam ik weer bij mijn trainer van Ado20 en Huizen terecht. Beide jaren waren niet zo’n succes. Ik ben namelijk een speler die wat meer afhankelijk is van het team dan andere spelers. Ik ben een spits die in de 16 gevaarlijk is. Als je als team niet sterk genoeg bent om veel in de buurt van de 16 te komen, ben ik ook niet zo gevaarlijk. Hiermee sloot ik mijn betaalde voetbalcarrière af.
Vorig jaar heb ik bij Ter Leede gespeeld en zo ben ik uiteindelijk bij Rijnsburg terecht gekomen. Ted kende ik al uit mijn eerste periode bij Haarlem, want toen was hij daar assistent-trainer. Volgend jaar blijf ik ook. Het bevalt me goed bij Rijnsburgse Boys, ik vind het een mooie vereniging! (als iemand die inmiddels 9 verenigingen heeft gezien dit zegt, wil dat wat zeggen!)

3. Beschrijf je gevoel eens op het moment dat je de winnende goal maakte tegen Lisse.
Ik begon de wedstrijd natuurlijk op de bank. En ik had al het idee dat als de wedstrijd wat moeilijk zou verlopen, ik het laatste half uur wel opgesteld zou worden. Maar dat duurde maar en duurde maar…. In de 83e minuut kwam ik er pas in en dan ben je zo gefocust op een goal. Je weet dat je vrij kort de tijd hebt om te scoren en dan  kop je ‘m erin…… Iedereen het veld op, drukte om je heen en heel stiekem ben ik uit die massa vandaan gegaan en heb er van een afstandje van staan te genieten. Het volgende moment was het fluitsignaal en dan ga je het je pas echt realiseren. Het zijn prachtige momenten! Het betekent wel veel voor me, dit is tenslotte waar je het voor doet!
Inmiddels is de nacompetitie in volle gang en dat komt voor mij natuurlijk niet zo heel mooi uit, met de verhuizing. Maar goed, het is niet anders. Ik speel graag die wedstrijden, het is alleen druk!
De bekerwedstrijd hoef ik niet heen, het is voornamelijk het tweede wat daar naartoe gaat. Wij proberen echt voor de zaterdagtitel te gaan. De KNVB kon deze wedstrijd niet anders inplannen, maar het komt wel heel slecht uit. Je zou de wedstrijden om de beker bijvoorbeeld eerder kunnen laten spelen. Dan heb je eerder in het seizoen wel af en toe 2 wedstrijden in de week, maar je voorkomt ermee dat een team net zoals wij 3 wedstrijden per week moet spelen.

4. Is voor jou sindsdien de druk groter geworden? Heb je het gevoel dat je  MOET scoren?
De druk is juist kleiner geworden. Je bent het hele seizoen bezig om eruit te halen wat erin zit; het kampioenschap. Dan leef je zo’n hele week naar Lisse toe en dat dat dan zo afloopt is prachtig! Op dat moment viel de druk een beetje van mij af. Je moet je wel weer opladen voor de volgende wedstrijd, maar het verschil tussen niets en zaterdagkampioen worden van je eigen afdeling is veel groter dan het verschil tussen afdelingskampioen en zaterdagkampioen. Iedereen heeft het steeds over de slagroom op de taart, maar het is veel meer werk om die taart te krijgen, dan dat beetje slagroom erop. Er is natuurlijk nog wel druk, maar die is voor mij vele malen lager als voorheen. Dit komt misschien ook wel door mijn verhuizing…

5. Je staat op nummer 2 in de lijst met topscorers van afgelopen competitie. Toch heb je lang niet alle wedstrijden in de basis gestaan. Hoe doe je dat? Fijn neusje?
Dat is waar ik goed in ben. Ik sta vaak op de goede plaats. Bovendien hebben we een goed team wat vaak op de helft van de tegenstander speelt, waardoor ik ook de mogelijkheid krijg om te doen waar ik goed in ben….Scoren! (hopen dat hij nog maar heel vaak mag doen waar hij goed in is…..)

6. die basisplaats…. Waarom heb je die niet?
Dat weet ik niet. Dat is de keus van de trainer. Hij wil graag spelen met 3 spitsen. Twee snelle buitenspelers en een balvaste spits. Hij kiest hierin vaak voor Joost, omdat die balvaster is.
Nou is het wel zo dat ik voor de winterstop 8 weken geblesseerd ben geweest, omdat ik mijn enkelbanden had afgescheurd.
Met een iets ander systeem zouden Joost en ik heel goed samen kunnen spelen. Als we met twee spitsen zouden spelen en hangende buitenspelers. Dan zou je een hele balvaste spits als Joost, die de ruimtes creëert kunnen combineren met een spits zoals ik die ze er mooi (minder mooi mag ook hoor!) in kan schieten.

7. Als je de basisplaats bij een vergelijkbare club als RBB wel gegarandeerd zou krijgen, zou je dan overwegen om weg te gaan?
Zo werkt dat niet in voetbal. Er zal geen club zijn die ooit naar een speler toe gaat en zegt: als jij bij ons komt dan speel je gegarandeerd! Je moet je ple
kje in het veld afdwingen op de trainingen.

 8. Wat zijn jouw sterke punten als voetballer?
Ik ben gevaarlijk in de 16, ik kan aardig koppen (dat hebben we gezien!). Ik ben redelijk tweebenig. Ik kan met beide benen goed hard schieten, al is het met links misschien niet altijd even zuiver.

9. Wat zijn jouw leerpunten?
Ik ben niet zo snel en niet zo explosief. Ik ben ook geen vuurvreter in het veld zoals bijvoorbeeld Dennis Groot. Ik heb een beetje een flegmatieke houding, wat mensen nog wel eens tegen kan staan. Het is een manier van overkomen, waar ik zelf eigenlijk niet zo heel veel aan kan doen. Gelukkig maak ik af en toe nog eens een doelpuntje, waardoor men mijn houding op de koop toe neemt.

10. Wat is jouw meerwaarde voor het team?
Mijn scorend vermogen. We hebben een degelijke verdediging, waardoor we  aanvallend kunnen spelen. Doelpunten zijn en blijven belangrijk in het voetbal, en ik heb het geluk dat ik ze zo nu en dan maak. Ik heb net iets minder dan de helft van het aantal beschikbare minuten gespeeld, en heb toch 9 doelpunten gemaakt. Als je dat om zou kunnen zetten naar alle speelminuten zou je zo tussen de 15 en 20 doelpunten uitkomen. Het is belangrijk voor een team om een spits te hebben die er zoveel inschiet.

(De volgende vraag heb ik ingefluisterd gekregen. Ik ben altijd te druk met kletsen om erop te letten welke nummers de spelers hebben…. Gelukkig zijn er mensen die me een beetje helpen!!)

11. Waarom speel je altijd met nummer 14?
Dat is begonnen tegen Noordwijk. Toen kwam ik toevalligerwijs met nummer 14 in het veld. Toen heb ik de 1-0 gemaakt en vanaf een meter of 40 ook nog de 2-0. Dat was een bijzonder doelpunt, echt een mooi doelpunt! (staat nog op de site) Die week daarop moesten we voor de beker tegen VVSB en toen speelde ik weer met nummer 14. Toen heb ik weer 3 doelpunten gemaakt geloof ik. Toen is er van hogerhand beslist dat ik voortaan maar met nummer 14 moest spelen. En tegen Lisse speelde ik ook met nummer 14, dus het heeft goed uitgepakt!

 12. Met welke speler van de eredivisie zou je jezelf willen vergelijken?
Ik ben het zelfde type speler als John Bosman was. Alleen dan wel op mijn niveau natuurlijk. John Bosman heeft wel in het Nederlands elftal gespeeld en ik speel bij Rijnsburgse Boys (=bijna hetzelfde toch? Bovendien; RBB is al kampioen geworden, dat moet het Nederlands elftal nog maar zien te bereiken!!)
Hij had dezelfde plus- en minpunten als ik. Alleen was hij wat beter in zijn pluspunten en zijn minpunten waren wat beter weggewerkt.
John Bosman was ook een flegmatieke speler die aardig kon koppen en een neusje voor de goal had.

13. Als je terugkijkt naar afgelopen seizoen. Wat vond jij de mooiste wedstrijd? En waarom?
Dat is toch de wedstrijd tegen Lisse geweest. Het voetbal was niet altijd even mooi, maar de entourage, de druk die je voelde en niet te vergeten de afloop… dat was absoluut de mooiste wedstrijd!!

14. Waar denk je aan bij ‘Rijnburgse Boys’?
Ik denk aan een mooie vereniging met een fantastische uitstraling en een fantastisch mooi complex. Een club met een mooie aanhang. Positieve mensen die er wat van willen maken. Er zijn zoveel mensen bezig om van deze club een kampioensclub te maken, dat voelt goed. Het is hier elke zaterdag volle bak, dat is gewoon mooi!

15. Wat denk jij dat onze kansen zijn in de nacompetitie? Zaterdagkampioen? Algeheel kampioen?
Onze kansen zijn minder geworden dan aan de start. Ik heb er nog wel goede hoop op, maar als je naar de feiten kijkt staat IJsselmeervogels er beter voor. We moeten hard ons best doen en een beetje geluk hebben.

16.  Wat ging er nou mis in de wedstrijd tegen ONS Sneek? Het was een doelpunt voor Rijnsburg en vlak daarna kregen we er een terug…
Sneek heeft aan 1 of 2 halve kansjes genoeg om een goal te maken, en wij hebben daar meer moeite mee. We hebben kansen genoeg gehad, maar we hebben ze niet benut. We hadden gewoon meer doelpunten moeten maken.

17. Wie is jouw grote voorbeeld?
(stilte……hoop gezucht en gesteun…… nog meer stilte….)
Weet je dat ik daar nooit over nadenk? Het zegt me eigenlijk niet zo veel…. Ik zou het echt niet weten…..
(hier doe ik het niet voor……. nog maar wat meer tijd……en zowaar, daar kwam het!!)
Mensen die van NIETS IETS weten te maken, daar heb ik veel respect voor. Mijn opaatje was zo iemand. Die is vanuit het niets een verzekeringsmaatschappij gestart, en dat is een goed lopend bedrijf geworden. Dat vind ik knap, het getuigt van lef.

 18. Hoeveel jaar hoop je nog mee te gaan op dit niveau?
Ik bekijk het per jaar. Het vergt best veel van me om op dit niveau te voetballen. Door het reizen en de intensiteit. Ik doe het graag hoor, maar er komt vast een keer een moment dat dat wat minder wordt. Of misschien krijg ik er op een bepaald moment niet meer voor terug wat ik eruit wil halen. Als ik bijvoorbeeld te weinig mag spelen of te weinig scoor, dat zijn van die momenten om even goed na te gaan denken…
Mijn dochtertje is inmiddels ook wat groter, dus m’n vriendin en m’n moeder nemen haar ook af en toe mee om te komen kijken. Dat is leuk natuurlijk!

19. Met ons team hebben we een nieuwe term gelanceerd. Een Martijntje! Wat denk je dat dat is?
Een Martijntje??? Ik ga raden…..een kopbal??? (hij weet ook alles!)
(Tijdens mijn allerlaatste wedstrijd heb ik een Martijntje gemaakt. Het was mijn derde doelpunt in mijn ‘glansrijke’ voetbalcarrière. Een mooi moment om te stoppen….Je snapt dat ik best blij was!)

20. Afsluiter…. Namens de dames: Wat is je favoriete stand(je)?
Daar had ik me op in moeten stellen natuurlijk….
Dat heb ik niet gedaan….
Komt ie:
Plus 30 kruizen binnen 1 minuut tegen Erwin 😉

(Erwin, ik kan me herinneren dat jij me zei dat je zo goed kon klaverjassen??)

Martijn is absoluut de praatjeskoning. 54 Minuten heb ik moeten samenvatten….. Maar het was gezellig! Martijn, hartstikke bedankt voor het interview en ik hoop dat je nog HEEL VEEL doelpunten mag maken voor ons cluppie!