outhands

Interview met hoofdtrainer Ted Verdonkschot

 De eerste 10 competitiewedstrijden van het seizoen 2007-2008 zitten er alweer op. Rijnsburgse Boys staat op een 4de plaats in de Hoofdklasse A met 4 punten achterstand op koploper Ter Leede en 3 punten achterstand op FC Lisse (de Lissenaren hebben nog een wedstrijd tegoed).  Op de derde plaats staat Quick Boys dat hetzelfde aantal punten heeft als de geelzwarten, maar een iets beter doelsaldo heeft. We kijken met hoofdtrainer Ted Verdonkschot terug op de tot heden gespeelde wedstrijden.

 

Ted, hoe kijk je terug op de eerste 10 competitiewedstrijden van Rijnsburgse Boys?
‘Ik kijk terug met een redelijk goed gevoel en deels ook met een gemengd gevoel. Tot nu toe heeft het seizoen twee kanten. In het begin waren er wedstrijden dat ieder schot van de tegenstander in ons doel ging, terwijl wij een aantal maal het vijandelijke doel niet troffen omdat de bal er in een aantal gevallen op een miraculeuze wijze niet in ging. Tegen Capelle (4-1 verlies) liepen we tegen een zeperd op. Dat kan een keer gebeuren en dan is iedereen weer gelijk wakker. Tegen TOGR (3-3) en Ter Leede (1-1) gaven we onnodig punten weg. Ook tegen Katwijk (2-2) liepen we in blessuretijd de drie punten mis.

Wat je na dat soort wedstrijden vooral niet moet doen is in paniek raken. Gelukkig zijn we als team rustig gebleven. We hebben als trainersstaf geen gekke dingen gedaan door de opstelling door elkaar te gooien of de  spelwijze te veranderen. We zijn er met z’n allen hard voor blijven werken. De beloning daarvoor is gekomen in de wedstrijden tegen Quick Boys (2-2)  en FC Lisse (1-1) waarin we in de laatste seconden van de wedstrijd alsnog een gelijkspel uit het vuur slepen. Daar ben ik erg blij mee. Hoewel het voetballend wat minder was hebben we op mentaliteit en veerkracht voorkomen dat deze ploegen verder op ons uit liepen’.

Hebben de meevallers tegen Quick Boys en FC Lisse bijgedragen dat er overtuigend werd gewonnen van Barendrecht?
‘Barendrecht is vooral een voetballende ploeg en dat soort tegenstanders ligt ons veel meer. Met Excelsior Maassluis en SHO treffen we nu twee lastige tegenstanders. Deze ploegen kunnen zich goed ingraven, de tegenstander het spel laten maken en toeslaan in de counter. Daar moeten we dus voor waken. Maar als we zo spelen als tegen Barendrecht hoeven voor geen één tegenstander bang te zijn’.

De terugkomst van Bart Freke na een blessure kwam je waarschijnlijk ook niet slecht uit?
‘Bart Freke vervult in dit team een hele belangrijke rol. Sinds hij weer terug is gaat het ook steeds beter. Bart beschikt over de kwaliteit om op het juiste moment de tegenstander onder druk te zetten. Daardoor ontstaat er een betere aansluiting van achteren waardoor we aanvallend nog gevaarlijker kunnen zijn. Maar ik vind ook dat Menno van Roosmalen het op de positie van Bart Freke heel goed heeft gedaan. Bart ziet alleen nog beter wanneer er druk op de tegenstander moet worden gezet’.

Ben je tevreden hoe de nieuwe spelers zich hebben ingepast in het team?
‘Met Jelle Bouma, Menno van Roosmalen en Dick Zwarthoed hebben we spelers gekregen die meer gewend waren aan countervoetbal. De druk van het winnen is meer aanwezig bij Rijnsburgse Boys, terwijl bij hun vorige clubs de tegenstander meer het spel moest maken. Over Menno ben ik zeker tevreden. Je merkt dat hij hoog heeft gevoetbald en met betere spelers om hem heen ook beter gaat spelen. Ook over Dick ben ik tevreden. In het begin heeft hij last gehad van blessures, maar hij gaat steeds beter zijn draai vinden.

Jelle Bouma heeft te maken gehad met een terugslag. Bij Haarlem trainde hij 6 keer per week en bij Rijnsburgse Boys is dat 3 keer per week. Daar heeft Jelle erg aan moeten wennen. Ook Jermaine Levant heeft nog niet gebracht wat hij kan. Hij had al een tijdje last van hoofdpijn, rode ogen en had vermoeidheidverschijnselen. Deze week is in het ziekenhuis gebleken dat Jermaine een virus in zijn lichaam heeft. Hij wordt nu verder onderzocht. Als hij weer in goede doen is, is hij zeker een aanwinst. Dat heeft hij in de voorbereiding ook getoond.

 Ik ben ook heel tevreden over reservedoelman Michel van Kasteren. Doordat Michel in het tweede elftal goed presteert zet hij Tim Orlowski onder druk. Michel laat duidelijk merken dat hij er ook nog is’.

Welke tegenstander heeft tot nu toe de meeste indruk op je gemaakt?
‘FC Lisse is net als voorgaande jaren een sterke tegenstander. De ploeg is zeer degelijk en heeft een gevaarlijke en snelle voorhoede. Quick Boys speelt opportunistisch en is fysiek sterk. Maar ik vind dat wij voor niemand hoeven onder te doen. Ik verwacht dat de competitie tot het laatste moment spannend zal blijven’.

Het bevalt de samenwerking met assistent-trainer Dick Heemskerk?
‘De samenwerking met Dick bevalt uitstekend. Dick en ik kunnen samen nog gerichter trainer. Dick maakt het me ook niet makkelijk. Hij heeft veel kennis over voetbal en daarbij een eigen mening. Daardoor ontstaan er gezonde voetbaldiscussies. Bovendien ligt Dick heel goed in de spelersgroep’.

Het tweede elftal onder bewind van Arie van Dijk draait ook lekker. Werken jullie veel samen?
‘Arie van Dijk is zeer betrokken. Vooraf nemen we altijd de trainingsstof door en kunnen we dezelfde lijn en trainingsopbouw hanteren. Het tweede staat momenteel bovenaan in de competitie en het is een goed teken voor de club en de selectie dat jonge jongens als Joey Zandbergen, Yuri van Es, André van Egmond en Niels Hogewoning steeds meer aan de deur kloppen van het eerste elftal. Ze trainen wekelijks met de A-selectie mee en nemen het tweede elftal op sleeptouw. Dat is prettig om te zien. We zullen deze jongens ook nog wel nodig hebben bij het eerste elftal. Ze kunnen zich bewijzen bij schorsingen en blessures’.

 Hoe is er binnen de selecties gereageerd op het feit dat Rijnsburgse Boys 1 en Rijnsburgse Boys 2 aan elkaar gekoppeld zijn in het bekertoernooi?
‘Er is wat lacherig op gereageerd. Het is niet leuk voor beide elftallen. Vooral voor het tweede elftal. Ze hebben zelf gezorgd dat ze zover zijn gekomen en nu loten ze tegen Rijnsburgse Boys 1. Dat is sneu, want laat duidelijk zijn dat het clubbelang voorop staat. Het eerste elftal moet verder in de beker. Als het zover is zal ik dat binnen de selecties bespreken, nogmaals het clubbelang staat voorop’.

(Ted Verdonkschot lachend):  ‘als het tweede elftal ons waagt uit te schakelen dan krijgt Arie van Dijk geen spelers meer van mij’.

Hoe kijk je aan tegen de tweede helft van het seizoen?
‘De komende weken spelen we tegen lastige tegenstanders als Excelsior Maassluis, SHO, Noordwijk en DOTO. We zullen er alles aan doen dat de afstand tussen de ploegen die boven ons staan niet groter wordt. Dat is niet eenvoudig, maar wel noodzakelijk. Ik zeg niet dat we de komende 4 wedstrijden gaan winnen, maar dat geldt ook voor onze concurrenten. Na de winterstop worden de kaarten geschud. We willen zo lang mogelijk meedoen voor het kampioenschap. Daarbij ben je ook afhankelijk van schorsingen en blessures. De afgelopen jaren hebben we bewezen dat we daar zeer goed mee kunnen omgaan’.

Rijnsburgse Boys onder bewind van trainer Ted Verdonkschot

Gesp

Winst

Gelijk

Verlies

Punten

Voor

Tegen

Competitie

122

63

34

25

223

248

153

Beker (ama)

18

14

0

4

42

57

24

Beker (prof)

8

2

2

4

8

6

16

Totaal

148

79

36

33

273

311

193

Competitiewedstrijden (inclusief wedstrijden zaterdagkampioenschap) Alles bijgewerkt tot 16 november 2007