outhands

Interview met Foeke Booy, trainer van FC Utrecht

Volgende week donderdag 9 november 2006 speelt Rijnsburgse Boys in de derde ronde van de landelijke KNVB-beker in stadion Galgenwaard tegen FC Utrecht. Nooit eerder plaatste Rijnsburgse Boys zich voor de 3de ronde van dit bekertoernooi.
Nadat zondaghoofdklasser Babberich en profclub Fortuna Sittard werden uitgeschakeld door de Rijnsburgers is eredivisionist FC Utrecht de volgende tegenstander van de geelzwarten.

 De bekerwedstrijd leeft enorm binnen de vereniging. Ruim 1200 Rijnsburgse supporters zullen Rijnsburgse Boys aanmoedigen in het uitvak van stadion Galgenwaard. Een lange rij van 16 bussen en andere vervoersmiddelen brengt de velen Rijnsburgse supporters naar stadion Galgenwaard. De Rijnsburgse spelers weten zich gesteund door een grote supportersschare en hoe de wedstrijd ook zal verlopen, het zal een onvergetelijke avond worden voor iedereen die Rijnsburgse Boys een warm hart toedraagt.

Tegenstander FC Utrecht is een grote naam in het Nederlandse voetbal. De volksclub draait gewoonlijk mee in de subtop van de eredivisie, beschikt over een mooi stadion en beschikt over een fanatieke en luidruchtige aanhang. De Utrechters zijn echte cupfighters en wonnen in een nabij verleden twee keer de KNVB-beker (hetgeen de club ook in 1985 was gelukt). Nadat er in 2002 nog onterecht van Ajax werd verloren in de bekerfinale werd in 2003 Feyenoord in De Kuip in de bekerfinale met 1-4 verslagen en een jaar later werd het succes herhaald door in de finale FC Twente met 1-0 te verslaan. In 2004 werd ook de Johan Cruijff-schaal – de traditionele opening van het voetbalseizoen tussen de landskampioen en de bekerwinnaar – veroverd door Ajax in De Arena met 2-4 te verslaan. Verantwoordelijk voor deze successen is trainer Foeke Booy. Op woensdag 1 november 2006 had ons webteam een interview met Foeke Booy.
De Fries van geboorte blijkt tijdens het interview behoorlijk op de hoogte te zijn van de prestaties van het huidige Rijnsburgse Boys.

 

 Foeke, je werkt vanaf 1994 bij FC Utrecht en je bent sinds 2002 hoofdtrainer van de club. Je bent dus al 12 jaar bij de club in dienst. Hoe bevalt het je bij FC Utrecht?
‘Ik heb het heel goed naar mijn zin bij FC Utrecht. Van 1994 tot 1996 heb ik gevoetbald bij FC Utrecht, maar door een zware knieblessure moest ik stoppen met voetballen. Daarna ben ik me gaan richten op het trainersvak. Ik ben begonnen bij de B-jeugd van FC Utrecht en daarna Jong Utrecht. In 2000 ben ik assistent-trainer geworden bij de club en sinds 2002 ben ik hoofdtrainer van FC Utrecht’.

Met twee gewonnen KNVB-bekers en de Johan Cruijff-schaal ben je de meest succesvolle trainer uit de geschiedenis van FC Utrecht. Je contract loopt nog tot 2008. Heb je ambities om van deze subtopper de overstap te maken naar een Nederlandse topclub of een buitenlandse club?
‘Mijn ambities liggen bij FC Utrecht. Mijn doelstelling is om het zo goed mogelijk te doen met deze club. Ik ben begonnen met de weg der geleidelijkheid bij FC Utrecht en dat heeft succes opgeleverd.
Ik voel me emotioneel betrokken bij deze club. Ook dit jaar streven we er naar om mee te strijden voor Europees voetbal’.

Het loopt momenteel wat minder in de competitie met FC Utrecht (de ploeg staat momenteel op een 10de plaats in de eredivisie). Wat is daar de oorzaak van?
‘In vergelijking met vorig seizoen hebben we nu één punt minder dan toen. Helaas hebben we de laatste twee wedstrijden verloren. Bij NAC verloren we in de 94ste minuut door een spelhervatting
(2-1). Doordat we niet scherp bleven tot in de laatste seconden werd een verdiend punt misgelopen.

Afgelopen zondag verloren we van een ontketend AZ (5-1). In het nieuwe stadion had AZ tot nu toe pas één keer gewonnen. Dat was tegen NAC (liefst 8-1) en daarna had AZ in eigen huis niet meer gewonnen. Juist tegen ons speelde AZ de beste wedstrijd van het seizoen. We liepen continue achter de feiten aan. Na de 2-0 zijn we niet strijdend ten onder gegaan en dat neem ik de spelers wel kwalijk’.

Volgende week donderdag speelt FC Utrecht in de 3de ronde in het bekertoernooi tegen Rijnsburgse Boys. De beker is de kortste weg naar Europees voetbal voor FC Utrecht.
 In eigen huis spelen tegen een amateurclub spelen lijkt dus een eenvoudige klus om de volgende ronde te halen. Hoe leeft deze wedstrijd bij FC Utrecht?
‘Laat ik vooropstellen dat we van wedstrijd naar wedstrijd leven. We richten ons nu eerst op de competitiewedstrijd tegen FC Twente van aanstaande zondag. Vanaf maandag richten we ons op de bekerwedstrijd tegen Rijnsburgse Boys. We zullen ons goed voorbereiden op deze bekerwedstrijd en zullen Rijnsburgse Boys niet onderschatten. Vorig seizoen werd deze ploeg kampioen, ze zijn 21 wedstrijden achter elkaar ongeslagen gebleven en ook nu staat Rijnsburgse Boys met 17 punten uit 8 wedstrijden samen met FC Lisse aan kop. In de voorbereiding heeft Rijnsburgse Boys met 2-5 van FC Porto verloren en in de beker werd Fortuna Sittard met 1-0 uitgeschakeld. Deze prestaties geven aan dat het een sterk team is.

We zullen dus zeker niet makkelijk over deze wedstrijd denken. Rijnsburgse Boys heeft niets te verliezen, terwijl van FC Utrecht alleen maar een overwinning wordt verwacht. Er zijn nuanceverschillen tussen beide ploegen, maar ik verwacht geen walk-over. We hebben respect voor Rijnsburgse Boys. De ploeg doet het vaak goed in het bekertoernooi, maar FC Utrecht gaat uit van haar eigen kracht en wil heel graag overwinteren in het bekertoernooi’.

Twee weken geleden was David Nascimento aanwezig bij de wedstrijd FC Lisse – Rijnsburgse Boys. Met welke analyse is hij teruggekomen?
‘Rijnsburgse Boys speelde in Lisse niet z’n beste wedstrijd van het seizoen. Zoals gebruikelijk analyseren wij een komende tegenstander twee keer. Aanstaande zaterdag is John van Loen (assistent-trainer) aanwezig bij de wedstrijd Ter Leede – Rijnsburgse Boys. We hebben geen angst voor Rijnsburgse Boys, maar we laten ons niet graag verrassen. Voor Rijnsburgse Boys is het jammer als het wordt uitgeschakeld in de beker, van ons wordt verwacht dat we deze wedstrijd gewoon winnen’.

 Heb je nog informatie ingewonnen bij speler Gregoor van Dijk? Van Dijk heeft vorig jaar namelijk met Roda JC in het bekertoernooi tegen Rijnsburgse Boys gespeeld.
‘Dat is mij niet bekend en daar hou ik me verder niet mee bezig. Gregoor heeft het nu druk met zich zelf. Hij komt terug van een schorsing en blessure. Zoals gezegd richten we ons nu eerst op de competitiewedstrijd tegen FC Twente’.

Komt de naam van Rijnsburgse Boys-trainer Ted Verdonkschot je bekend voor?
‘Ted Verdonkschot zegt me even niets’.

In het verleden was Ted Verdonkschot trainer van Haarlem 2 en heeft hij gespeeld tegen FC Utrecht 2?
‘Ja, nu je dit zegt gaat er een lichtje bij me branden’. Als trainer van Utrecht 2 heb ik diversen malen tegen zijn elftal gespeeld. Doe hem de groeten van me’.

Zijn er spelers van Rijnsburgse Boys waar jullie extra op beducht zijn?
‘We houden niet echt rekening met bepaalde spelers. Mij is bekend dat ze een fysiek sterke spits hebben met een aantal enthousiaste spelers er omheen, maar we houden meer rekening met Rijnsburgse Boys als geheel’.

Je roots liggen bij SC Cambuur. Is jou bekend dat in het seizoen 1988-1989 SC Cambuur in het bekertoernooi werd uitgeschakeld door Rijnsburgse Boys?
‘Ik speelde in die tijd in België en heb dat niet meegekregen. In dit tijd was het verschil tussen een topamateurclub en de eerste divisie niet zo
groot. In de jaren negentig is dat verschil weer gegroeid en was het gat tussen het amateurvoetbal en profvoetbal weer groter. Sinds een aantal jaar is die kloof weer afgenomen en merk je dat het verschil tussen de top van het amateurvoetbal en de eerste divisie niet meer zo groot is. Dat merk je dan als Fortuna Sittard wordt uitgeschakeld door de amateurs van Rijnsburgse Boys’.

Volgende week zijn er ruim 1200 Rijnsburgse supporters aanwezig in stadion Galgenwaard. Verwacht je nog veel animo van de FC Utrecht-aanhang?
‘Met 1200 supporters zit het uitvak vol. Ik verwacht dat er zo’n 4000 tot 5000 mensen zullen zijn.
Het wedstrijdaffiche is niet dusdanig dat er heel veel FC Utrecht-supporters zullen komen. Er wordt ook een aantal vakken gesloten. In de vorige ronde waren er 5000 mensen tegen AGOVV. We zullen de scherpte dus niet uit de ambiance halen, maar uit onze eigen kracht’.

Wil je tot slot nog iets melden voor de website van Rijnsburgse Boys?
‘Ik wens jullie succes zaterdag tegen Ter Leede en tot volgende week in Utrecht’.

 

Foeke Booy (persoonlijk)
Foeke Booy (geboren op 25 april 1962 te Leeuwarden) speelde in zestien seizoenen voor acht clubs. Na Cambuur, De Graafschap, PEC Zwolle en FC Groningen volgde het Belgische avontuur. Hij droeg er het shirt van KV Kortrijk, Club Brugge en AA Gent. Met Brugge behaalde de kopsterke spits onder meer tweemaal het kampioenschap van België en de nationale beker. In 1994 koos hij voor FC Utrecht, waar een zware knieblessure voetballen op het hoogste niveau vrijwel onmogelijk maakte.

Op 34-jarige leeftijd richtte Booy zich daarom volledig op een toekomst in het trainersvak. Hij trainde de B-junioren van FC Utrecht, had Jong FC Utrecht onder zijn hoede en was twee seizoenen assistent bij het eerste elftal. In 2003 maakte Booy derhalve de logische volgende stap in zijn trainersloopbaan. Sinds 1 januari 2004 is Booy technisch directeur/trainer-coach van de club.

Foeke Booy is de succesvolste trainer in de clubhistorie van FC Utrecht. Hij streed in zijn debuutjaar als hoofdtrainer in de competitie lang mee om een Europees ticket en eindigde uiteindelijk op de achtste plaats met 47 punten, maar de absolute climax van het seizoen 2002/2003 volgde met het behalen van de Amstel Cup ten koste van Feyenoord. De Rotterdammers werden in hun eigen Kuip met 4-1 verslagen.

In zijn tweede jaar als hoofdtrainer zag Booy een aantal belangrijke namen uit zijn selectie verdwijnen. Critici voorspelden een moeilijk seizoen voor FC Utrecht. Maar wat niemand voor mogelijk hield, gebeurde toch: FC Utrecht won opnieuw de Amstel Cup en behaalde in de competitie slechts één punt minder dan een seizoen eerder.

Bij de start van het seizoen 2004/2005 behaalde Booy een derde hoofdprijs met de club. Ajax werd in eigen stadion met 4-2 verslagen in de wedstrijd om de Johan Cruijffschaal, het traditionele duel voor de start van de competitie tussen de landskampioen en de bekerwinnaar.

Afgelopen seizoen verspeelde FC Utrecht in de slotfase van de reguliere competitie een ticket voor Europees voetbal. FC Utrecht begon als nummer vijf aan de laatste speelronde, maar verloor thuis tegen Willem II waardoor FC Groningen alsnog passeerde op de ranglijst. FC Utrecht struikelde vervolgens al in de eerste ronde van de play-offs over FC Twente. In april 2006 verlengde Booy zijn contract met een jaar. Zijn verbintenis loopt tot medio 2008.

Bronvermelding:
– www.fc-utrecht.nl
– www.fcutrecht.net
Met dank aan Femke Boersma