outhands

Interview met Bennie van Noord

Overgekomen van Cambuur Leeuwarden en kent een ijzersterke seizoensstart. Hoog tijd voor een nadere kennismaking met deze nieuwe rots in de branding centraal achterin! 

  

Stel je eens kort voor en vertel iets over je voetbalverleden?
Ik ben Bennie van Noord, 22 jaar en woon in Den Helder. Nu ik gestopt ben met profvoetbal heb ik mijn studie fysiotherapie weer opgepakt aan de hogeschool van Amsterdam. Ik heb een vriendin, Maudy, en die woont net als ik in Den Helder. Op de dagen dat ik moet trainen slaap ik bij een goede vriend van me in Alkmaar, vanwege de reisafstand naar Den Helder en het feit dat ik de dag daarna weer in Amsterdam moet zijn.

 Met voetballen ben ik begonnen op mijn 4de jaar bij de mini’s van WFC. Daar ben ik blijven voetballen tot m`n 7e. Ik verhuisde toen naar Den Helder en ging voetballen bij WGW, Den Helder.  In diezelfde periode ging ik naar de talentendagen van Ajax, waar ik vervolgens werd aangenomen en 4 jaar heb gevoetbald vanaf de E2 t/m de D1. Toen ben ik teruggegaan naar WGW Den Helder en heb een jaar in de C1 gevoetbald. Na dat jaar ben ik naar de jeugdopleiding van AZ gegaan waar ik 8,5 jaar heb gezeten en uiteindelijk Jong AZ gehaald heb. Met dit team ben ik ook landskampioen geworden. Dat mocht trouwens ook wel, aangezien er steeds jongens van het eerste meededen, zoals Koevermans, Steinsson, Huysegems, Obdam en nog meer.

In het seizoen 06/07 ben ik  voor een half jaar verhuurd aan Cambuur Leeuwarden. Waar ik uiteindelijk ook voor het seizoen 07/08 op het laatste moment een contract tekende. In de voorbereiding van dat seizoen bleek dat de trainer weinig vertrouwen in me had. Toen de basisspeler voor de rechtsbackpositie geblesseerd raakte werd niet ik opgesteld maar werd er een vervanger gehaald. Toch ben ik dat seizoen nog tot 20 goede wedstrijden gekomen en daar ben ik nog steeds trots op gezien mijn situatie.

Naast het clubvoetbal heb ik ook gevoetbald in Oranje onder de 16, 18, 19 en 20. De ervaringen met Jong Oranje heb ik altijd als zeer prettig ervaren en heb er mooie tripjes naar het buitenland aan overgehouden.

Wat voor soort voetballer ben je?
Ik ben altijd verdediger geweest en in het betaalde voetbal heb ik altijd op de back gevoetbald. Voornamelijk op rechts maar ik kan ook links uit de voeten. Ik kan van alles wat, ben constant, kan het spelletje aardig lezen, een dienende speler en houd vooral niet van verliezen.

Wat was je eerste reactie toen Ted Verdonkschot je benaderde voor Rijnsburgse Boys? Je wilde tenslotte graag betaald voetbal blijven spelen.
Ik zat op een terrasje met m`n vriendin toen Ted Verdonkschot belde. Ik was blij met de interesse en had een goed gevoel na het eerste gesprek, er sprak vertrouwen uit, we waren er snel uit. Er kwam ook geen concrete belangstelling meer uit het betaald voetbal en wilde zeker niet op amateurbasis uitkomen bij een lage  eerstedivisionist. Het is een negatieve spiraal die je het hele seizoen meemaakt. Dat is me overkomen bij Cambuur Leeuwarden en dat wilde ik niet nogmaals meemaken.

Toch kwam het er niet van, teleurstellend?
Jazeker. Ben na een korte vakantie bij het VVCS team gekomen om me in the picture te spelen. Dat was erg pittig, 3 keer in de week trainen op Papendal en dat is een eind vanaf Den Helder. Ik had er veel voor over betaald voetbal te blijven spelen. Achteraf ben ik blij dat het niet gebeurd is. Ik wil gewoon lekker voetballen en weer genieten van het spelletje.

Hoe heb je de overstap van een bvo naar de amateurs ervaren?
In het begin beviel het minder trainen me niet zo. Van 6/7 keer in de week naar 3 keer. Ik voetbal het liefst zoveel mogelijk. Verder knaagt het aan me, aangezien ik van jongs af aan profvoetballer wilde worden en het ook bewezen heb te kunnen zijn. Bij Cambuur Leeuwarden lag de focus alleen op het voetbal, het was je werk, je leefde er elke dag voor. Maar dit is prettiger. Je hebt meer het gevoel dat je leeft. Ik heb meer tijd voor mijn vriendin, vrienden en de studie.

Hoe waren je eerste maanden bij de selectie van Rijnsburgse Boys?
Ik ben warm opgevangen door de groep en de mensen eromheen! Het is me opgevallen dat de sfeer in de ploeg positief is en dat iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft.

Je kent een ijzersterke seizoensstart. Je pakt je doelpunten mee in belangrijke momenten en centraal achterin ben je het rustpunt van de verdediging. Had je verwacht zo snel een basisplaats te veroveren en je draai te vinden in het elftal?
Ik ging er wel van uit dat ik ging spelen. Al is de start van het seizoen zeker lekker gelopen. Het aantal doelpunten is wel leuk en vooral ook opvallend, aangezien ik voorgaande jaren, naast de trainingen, amper aan scoren toe kwam. Verder vind ik het wel prettig centraal achterin, je ziet het spel beter en je kan en moet ook  meer doen.

Hoe verloopt de samenwerking met Bart Freke? Jullie gaan beide graag mee naar voren.
Dat gaat prima. Bart speelt wat meer voor de verdediging en wordt meer ingeschakeld als we het middenveld opgaan met de bal. Ik moet het vooral van achteruit doen. We weten van elkaar wat we moeten doen en wat we willen.

Wat verwacht je verder in dit seizoen?
Kampioen worden! Vervolgens algeheel kampioen en promoveren, als dat kan.

Hoe zie je jouw voetbaltoekomst?
Ik zie wel hoe het loopt. Heb het prima naar m`n zin hier en ben weer lekker bezig met de studie. Ga zeker niet zomaar weg voor een klein contractje bij een betaald voetbalclub, er zouden goede mogelijkheden voor mij moeten zijn. En verder houdt het me niet echt bezig.

Tenslotte. Je hebt een actueel bijgewerkte wikipedia-pagina en een mooie internetsite. Heb je een fanatieke fan?
Zou best kunnen. Van die wikipedia-pagina wist ik niet, maar het is altijd leuk om te zien!