outhands

Interview Jos van Beuningen

 ‘Rijnsburgse Boys is mijn cluppie geworden’

Hij drinkt het liefst melk bij zijn eten, houdt van koken en lekker tafelen. Bovendien is hij een familyman, sportief en houdt van humor. Kortom, de ideale schoonzoon……!
Dit is een korte beschrijving van de 21 jarige Jos van Beuningen, student aan de Technische Universiteit van Delft. Vier jaar geleden kwam hij bij Rijnsburgse Boys terecht en sinds januari 2008 maakt hij deel uit van de selectie en is hard bezig om een basisplaats te veroveren. ‘Ik ben nog jong. Ik doe mijn stinkende best om dit te halen. Ik geloof er in en ga er voor’. Een geanimeerd gesprek met Jos van Beuningen.

 

Jos, vertel eens iets over jezelf.
Ik ben de jongste van een hecht gezin. Vanwege het werk van mijn vader hebben mijn ouders in het buitenland gewoond. Daar zijn ook mijn 2 broers en zus geboren. Na een aantal jaar kwamen ze terug in Nederland en vestigden zij zich in Oegstgeest. Daar ben ik geboren en getogen. Als jongste van het gezin ben ik zeker niet verwend. Ik kom uit een warm nest en kijk terug op een heel fijne jeugd. Ik ben net voor de eerste keer oom geworden van een lief klein nichtje Emma Anna Maria. Een heel bijzondere ervaring. 
Sinds januari dit jaar woon ik met 2 studievrienden in Leiden in een leuk huisje aan het Noordeinde. Dit is voor mij de eerste keer dat ik ben verhuisd. Het was wel even wennen. De huishoudelijke taken zijn verdeeld en we hebben het prima naar onze zin.
Na de lagere school heb ik aan het Rijnlands Lyceum mijn VWO diploma gehaald. Het eerste examen heb ik niet gehaald. Ik had toen nog een jaar de tijd om goed na te denken wat ik wilde gaan doen. Mijn vader wees me op de studie Technische Bestuurskunde aan de TU in Delft. Het is een uitgebreide studie. Inmiddels heb ik de richting energie, water en industriesector gekozen. Energie is de toekomst en later wil ik als een soort interim manager gaan werken.

Later? Wanneer is later Jos?
 Tja, ….Ik kan in zes jaar mijn studie afronden, maar op dit moment denk ik er een jaar of 8 over te doen. Ik ben dan inderdaad 29 en dan wordt het wel eens tijd om te gaan werken. (lachend) Als je dat in Rijnsburg zegt, daar begrijpen ze niets van.

Hoe ben je in het voetbal terecht gekomen?
Als klein ventje ben ik met voetbal bij m’n oude vertrouwde club ASC begonnen. Mijn lievelingssport was echter judo. Daar was ik best goed in. Ik heb meegedaan aan de Zuid-Hollandse kampioenschappen en had op mijn 12e jaar de bruine band. De zwarte band mag je pas op je 16e halen. In het judo zat er op dat moment geen uitdaging meer in en daarom ben ik toen met judo gestopt. Naast het voetbal deed ik ook aan tennis, ijshockey, ging met m’n broers mee naar basketbal. Sporten heb ik altijd als hobby gezien. Bij alles wat ik doe ben ik best fanatiek. Ik wil niet verliezen. Om in het voetballen hogerop te komen ging ik bij UVS voetballen. Ik zat toen in de C1. Dat was best een omschakeling van 3e klasse naar 2e divisie landelijk. Door veel te trainen kon ik goed meekomen.  Ik heb toen gespeeld tegen C2 van Feyenoord en Ado.
Als 1e jaar A speler ben ik naar Voorschoten gegaan, met nog 2 gasten van UVS. Deze club speelde toen in de hoofdklasse. Het team was wel leuk, maar met de trainer kon ik het niet vinden. En dat gebeurt niet snel. Niemand vond hem leuk, er was geen positieve sfeer. Ik raakte geblesseerd aan mijn kuit en moest naar de A2.  Ik was niet naar Voorschoten gekomen om in de A2 te voetballen! Ik heb toen een half jaar niet bij een club gevoetbald, maar miste het wel enorm. Een van mijn beste vrienden Laurens Mulder, ik ken hem al vanaf groep 2 van de basisschool, zat in de A1 bij Rijnsburg en vertelde mij over een hechte club, goed niveau en goede mensen. Ik mocht een keer meetrainen en ben niet meer weggegaan.  Het voelde vanaf het begin goed. Ik speel nu voor het 4e seizoen bij Rijnsburg. De A1 promoveerde 3 keer op rij. Ik ging toen naar het 2e elftal. Eind 2007 vroeg trainer Verdonkschot of ik na de winterstop bij het eerste wilde komen trainen. Ik mocht toen ook mee naar het trainingskamp in Malaga 2008. Kon ik gelijk de groep een leren kennen. Nu dat heb ik geweten!

Hoe was het om als jonkie tussen ervaren ‘oudere’ voetballers te spelen?
Dat was wel even wennen. Op mijn eerste trainingskamp werd ik ingedeeld bij Martijn Gootjes. Ik kende hem alleen van verhalen. Ik kijk terug op een prettige kennismaking. Hij maakte me wegwijs hoe de groep is, hoe er getraind werd. Wat ze liever wel of niet hebben. Puur praktische zaken. Het was toen al een hecht team, ieder met zijn kwaliteiten en respect voor elkaar.

Wat voor soort voetballer ben je?
Door de jaren heen heb ik eigenlijk overal in het veld gestaan. Ik ben als spits bij ASC begonnen. Bij UVS heb ik veel in het middenveld gespeeld, rechts of links half. Bij RBB speelde ik vaak laatste man. Nu in het eerste sta ik  rechts back of rechts half. Het enige wat ik niet kan is keepen!

Dit seizoen zien we je weer wat vaker spelen.
Wanneer kom je weer in de basis? 
Door de blessure van Dennis heb ik in het begin van dit seizoen 3 keer meegespeeld. Dennis is een heel goede speler, een voorbeeld en ook mijn concurrent. Maar ik leer heel veel van hem. Het is gewoon afwachten. Het mooiste wat er is is om te spelen en te kunnen spelen.

Wordt je geduld niet ontzettend op de proef gesteld?
Ik zie me inderdaad geen zes jaar op de bank zitten. Daarom heb ik aan het begin van dit seizoen een gesprek met Niek gehad. Ik had namelijk ook de keus om me in Delft bij een studentenvereniging aan te sluiten en me in het studentenleven te storten. We hebben een goed gesprek gehad en er zijn zeker kansen voor mij bij RBB. Volgend seizoen hoop ik op een basisplaats. Ik moet wel de kans krijgen om me te bewijzen. Ik blijf mijn stinkende best doen, dan moet het goed komen. Ik heb het bij RBB ontzettend naar mijn zin. Ik heb dan ook al veel mogen meemaken met de club. Dat pakt niemand mij meer af. Een club als RBB die zijn er niet zo veel. Iedereen is relaxed, weet wanneer die vol moet gaan. Buiten het spel is het lachen en is er onderling veel plezier. Mensen zijn recht door zee en daar hou ik van.

Welke voetballer is een voorbeeld voor jou?
Dat is een goeie vraag. Ik heb eigenlijk geen lievelingsvoetballer. Tot voor kort keek ik bijna nooit voetbal, behalve de samenvattingen op vrijdag- en zondagavond. Namen weet ik niet. In ons nieuwe huisje hebben we Sport 1 en Laurens is ook voetbalgek. Hij spoort mij aan om meer voetbal te kijken. Door te kijken kan je ook veel leren. Zo is me opgevallen dat een rechtsback ook naar voren kan gaan en daardoor meer kansen kan creëren. Ik heb zelf niet echt een favoriete club. In mijn hart ben ik voor Ajax. En bij een derby tussen Ajax en Feijenoord hoop ik dat de Amsterdammers winnen. Maar belangrijker vind ik het dat het een mooie wedstrijd wordt.

Heb je nog tips voor trainer Niek Oosterlee?
Dat zou wat zijn. Nee hoor, die heb ik niet. Niek heeft een goede manier van trainen, dat scheelt niet veel met die van Ted. Maandag meer uitlopen en relaxed. Dinsdag vaak volle bak en doen we kleine partijen. Donderdag is de training gericht op de wedstrijd van zaterdag. We hebben een lange winterstop gehad en dat is jammer. Maar iedereen heeft daar last van. We staan aan het begin van de 2e periode. Die wordt onwijs zwaar met veel  wedstrijden. We moeten scherp blijven, goed trainen en het koppie er bij houden. De doelstelling is  om de Topklasse te halen. Liefst met een kampioenschap. Daarentegen is Capelle dit seizoen goed bezig. Ik zie het zeker niet somber in, maar Capelle overtreffen is moeilijk. Maar in het voetballen is alles mogelijk. Dat is het leuke van de competitie.
Iedereen heeft zin in de Topklasse. Je bent een hele zaterdag kwijt maar dat heeft iedereen er voor over. Er zijn plannen dat de wedstrijden via SBS of RTL 7 worden uitgezonden. Dat is echt gaaf.

Hoe was het laatste trainingskamp? Of heb je leukere herinneringen aan Grand Canaria 2009?
Het laatste trainingskamp in Malaga deelde ik de kamer met Peter Freke. Ik heb 5 dagen lang in een scheur gelegen, wat een vent. Helaas raakte ik de 2e dag tijdens een training geblesseerd. Op het strand deden we paard en ruiter, en spel waarbij je elkaar moet omduwen. Ik deed dit met Niels en André. Op een gegeven moment botsten André en ik vol op elkaar, waardoor ik knock out ging. Vrij snel kwam ik weer bij, maar wist even niet meer waar ik was. Ik had een zware hersenschudding en heb rustig aan moeten doen. Eenmaal thuis kreeg ik meer last en de arts schreef rust voor. Ik zat in een tentamenweek en heb hierdoor wat studievertraging opgelopen.
Vorig jaar zaten we op Grand Canaria. Op een keer mochten we niet meer weg, maar we gingen wel. We hadden ons trainingspak over ons uitgaanskleding gedaan en  vermaakten ons prima in een discotheek. Toen ik op een gegeven moment aan de bar een biertje ging halen, hoorde ik een bekende stem. Stond Cees Driebergen naast me. Hij vond het niet leuk, maar voor 20 euro de man zou hij niets zeggen……
Een trainingskamp is vooral leuk als je weer thuis komt. Je krijgt een band met iedereen. Voetballen is het belangrijkste. Zo was het heel leuk om onlangs in Spanje te spelen tegen NAC.

Hoe combineer je je studie met het voetbal?
Vanuit Leiden rij ik met de brommer naar mijn ouders en haal daar mijn voetbaltas op. Vaak eet ik daar dan nog wat. Na de training drop ik mijn tas in Oegstgeest en rij naar Leiden.
Ik woon nu vlak bij het station en ga met de trein naar Delft. Officieel heb ik elke dag college.  Mijn rooster telt meer witte vakken en vergt veel zelf studie. Ik ben voor zo’n 70 a 80 % aanwezig. Ik heb bewust gekozen om geen lid van een studentenclub te worden. Als ik zeg dat ik maandag een borrel heb, weet ik zeker dat ik zaterdag niet speel. Ik heb dan ook bewust een keuze gemaakt en heb daar zeker geen spijt van. 

  

Jos, als ik goed ben geïnformeerd ben je nog single?
Hoe ziet je droomvrouw eruit?
Mijn toekomstige vriendinnetje moet een leuk koppie hebben en een goed lichaam hebben. Gewoon een lekker ding. Belangrijk vind ik ook dat ze niet zeurt. Bijvoorbeeld als je eens een keer niet terug smst, of toch voor een afspraak met vrienden kiest en niet voor haar. Ook moet ik met haar kunnen lachen. En, niet onbelangrijk, ze moet goed kunnen koken. Eten is bij ons heel belangrijk. Mijn vader en zus kunnen heerlijk koken, met als specialiteit andijviestampot en zuurkool. Inmiddels heb ik deze recepten bij mijn huisgenoten geïntroduceerd. Lekker eten, glas melk erbij. 

Melk bij het eten in een studentenhuis?
Ja, want bier lust ik niet en door de weeks drink ik niet.

 Wanneer komt je zus weer eens bij RBB 2 kijken? 
Als familie zijn wij close en erg geïnteresseerd in elkaar. Mijn zus Anna(28) vindt het altijd super leuk om naar mij te komen kijken. Zelf heeft ze op hoog niveau getafeltennist en als de mogelijkheid er was gingen we ook kijken. Ik denk trouwens wel dat ze voor mij komt kijken…..Ik kan wel vragen of ze weer eens komt…

Hoe komt het dat je haar altijd zo goed zit. Wie is je kapper?
Ik ben nog nooit naar een echte kapsalon geweest. Mijn vader knipt onze haren. Dat is gekomen toen hij in Jemen woonde. Hij vond dat de kapper daar het niet goed deed en is toen zelf gaan knippen. Dat doet hij nu al ruim 20 jaar. Juist zei hij deze week dat het wel weer eens tijd werd om de schaar in mijn haar te zetten.

Waar kunnen ze jou ’s nachts voor wakker maken?
Dat is best wel moeilijk. Als ik slaap lig ik in een fikse coma en word ik bijna nergens wakker van. Heftig onweer slaap ik altijd door heen. Maar als het iemand zou lukken, dan maar voor een leuke vakantie naar een zonnige bestemming. Of voor een goede maaltijd.

Jos, heb je zelf nog iets wat je kwijt wilt?
Nee niet echt. Ik hoop dat het duidelijk is dat ik blij ben met de keuze die ik heb gemaakt. Hoewel ik misschien nog geen echte ui ben, is Rijnsburgse Boys mijn cluppie geworden. Ik hoop hier nog lang met veel plezier te mogen voetballen.