outhands

Interview Joes Blakborn

 Het is maandag 15 mei ’s avonds kwart over 9 als ik Joes Blakborn (Joes hoe??? Juist, je snapt al wat één van mijn vragen zal zijn..) mag interviewen. De maandag na het overwinningsfeest!!! Hoe zal dat nou zijn geweest voor Joes, geblesseerd tijdens de kampioenswedstrijd…
Wat weet ik van Joes? Vorige week heeft Ed me kennis laten maken, dus ik weet nu hoe hij eruit ziet. Lang, slank en donker!  Hij schijnt advocaat te zijn… koppiekoppie!!! Dan mag ik wel opletten dat ik netjes praat en niet al te dom overkom…. Ik ga m’n best doen!!
Joes zat op de praatstoel, dus ga er maar goed voor zitten!!

1. Hoe voel je je?
Goed, zoals je kunt horen, na al dat gefeest!! (Hij heeft een stem alsof hij zijn leven lang al whisky drinkt en zware sigaren rookt) Het was heel mooi om mee te maken!!!

2. Hoe voelde je je zondagochtend?
Zondagochtend?…. Zondagmiddag bedoel je…. Nadat het feestje hier afgelopen was, zijn we nog naar Amsterdam gegaan! Ik werd ’s middags pas wakker en toen voelde ik me naar omstandigheden wel oké.  Ik was best moe natuurlijk, maar het goede gevoel overheerst! Het is het absoluut waard. Het was geweldig!

3. Stel jezelf eens voor
Ik ben Joes Blakborn, ik ben 24 jaar en woon in Purmerend. Dat ligt ten noorden van  Amsterdam. Ik ben daar geboren en getogen. Ik woon daar samen met mijn vriendin en er is een kind op komst! Daarnaast werk ik als advocaat op een advocatenkantoor in Amsterdam en ik voetbal natuurlijk bij Rijnsburgse Boys. Verder heb ik eigenlijk weinig tijd voor andere dingen.

 4. Hoe kom je aan die bijzondere naam?
Ik heb een van oorsprong Schotse achternaam die nu al iets van 5 generaties in Nederland bestaat. Die naam is al die tijd in stand gebleven. Het was alleen eerst met ‘ck’, dus Blackborn.
(Een oplettende lezer had aan het einde van mijn vorige interview gelezen dat ik Joes zijn achternaam verkeerd had geschreven, en heeft me hierop gewezen. Ik had Blackborn geschreven, maar dat moest Blakborn zijn. Dat was een goed foutje zullen we maar zeggen.…. Ik ben natuurlijk blij dat ik toch een beetje gelijk had 😉 Ik heb het trouwens wel meteen laten veranderen!!)
In de loop der tijd is de ‘c’ verdwenen. Een oom van me heeft het weer terug laten veranderen, maar ik weet niet of ik dat ooit ga doen.
Mijn voornaam heb ik te danken aan de aftiteling van een film die mijn ouders samen hebben gekeken toen mijn moeder in verwachting was van mij. In die aftiteling kwam de naam van de regisseur voorbij; Joes ……, en dat vonden ze zo’n mooie voornaam, dat ze mij zo hebben genoemd. Je hoort ‘m bijna nooit die naam.

5. Je werd op een dag wakker en toen dacht je, ik word……. Advocaat
Nee!!
Het was meer zo dat ik klaar was met mijn middelbare school en ik kon best aardig voetballen. Ik voetbalde toen volgens mij al bij Ajax-zaterdag. Ik wilde graag een studie gaan doen die ik naast het voetbal kon doen. Niet een studie waarbij ik elke dag naar school hoefde, maar waarbij ik ook veel thuis kon doen. Rechten was zo’n studie. Ik had niet echt iets van een passie voor rechten ofzo, het is meer door de voetbal dat ik rechten ben gaan studeren. Voetbal had prioriteit. Het was best zwaar natuurlijk, een studie en voetbal naast elkaar. Maar ik wilde toch graag voor het voetbal gaan. Ik kon deze studie wel goed combineren met het voetbal. De studie duurde 4 jaar, en ik heb ‘m ook in 4 jaar afgerond. Net toen ik mijn studie bijna had afgerond werd ik weggestuurd bij Volendam. Toen ben ik wel gewoon een baan gaan zoeken en ben me niet blijven focussen op dat voetbal. Ik had ten slotte niet voor niets een studie gedaan. (en wat voor studie!!) Ik heb toen vrij snel een baan gevonden. Het is best hard werken als advocaat, maar wel heel leuk!

6. Het kampioenschap….. Hoe was het voor jou om mee te maken?
Heel mooi!! Het was nog mooier geweest als ik gewoon in het veld had gestaan, maar ja. Reden dat ik niet in het veld sta, is dat ik mijn binnenste knieband redelijk goed heb ingescheurd (het is maar wat je goed noemt!). Het is al een maand geleden en duurt ook nog zeker een maand voor het hersteld is. Er staat eigenlijk 3 maanden voor het herstel. Ik vind het wel vervelend dat ik niet op de manier die ik graag had gewild, mee heb kunnen doen aan het kampioenschap. Maar het goede gevoel overheerst. Het geeft heel veel voldoening om kampioen te worden. We hebben er een heel seizoen hard aan gewerkt en als die bekroning dan komt, dan is dat natuurlijk mooi. Voor onszelf, maar ook voor alle mensen er omheen. Neem Jaco bijvoorbeeld. Hij doet zoveel voor ons en geeft ons zoveel, het is mooi als wij door middel van een kampioenschap iets terug kunnen geven aan Jaco en alle andere supporters. Ik denk dat dat is, waardoor we dat kampioenschap ook hebben gegrepen. Het is zeker een extra motivatie geweest.
Ook al was er de 90e minuut nog niet gescoord, ik geloofde er nog steeds in. Echt waar! Het hele seizoen had ik al het gevoel dat er echt iets speciaals aan het groeien was. Toen ik die hele film nog eens terug ging draaien, wat ik deed zo aan het einde van de wedstrijd, bedacht ik me dat we zo’n mooi seizoen hebben gehad dat het nu gewoon niet anders kon. We moesten kampioen worden!!!
(Blind vertrouwen op zijn maatjes….. geweldig! En hij had gelijk…Kampioen zijn we geworden. En hoe!!!)

7. Het vervolg…. Zaterdagkampioen?
Het is natuurlijk heel leuk dat je deze titel hebt gewonnen, maar er zijn nu ineens nog meer prijzen te winnen. Zaterdag gaan we eerst voor de beker en dan voor het zaterdagkampioenschap. Daarmee kan je het helemaal afmaken. Dat je afdelingkampioen wordt gebeurd natuurlijk niet vaak (valt toch best mee, 16 jaar geleden nog ;-)) We willen nu meer!! We hebben de taart, maar we willen nu ook de slagroom op de taart. Eerst gaan we voor het algeheel zaterdagkampioenschap en hopelijk daarna ook nog voor de algehele titel tegen de zondagkampioen!

 8. Kan je dan alweer meedoen?
Ik kan helaas niet meer meedoen. Ik ga wel heel erg mijn best doen om nog een paar trainingen mee te kunnen doen.

9. Vertel eens over je voetbalverleden tot nu toe
In mijn jeugd heb ik bij Purmersteyn gevoetbald. Op mijn 17e ben ik naar Ajax-zaterdag gaan spelen. Na dat seizoen ben ik naar Volendam gegaan. Dat was betaald voetbal, dat was mijn droom: profvoetballer worden! Na 3 jaar Volendam ben ik naar AFC gegaan, een zondaghoofdklasser in Amsterdam. Ik ben toen al benaderd door RBB, maar zag dat toen niet zitten omdat ik net bezig was met het afronden van mijn studie. Na het afronden van mijn studie ben ik dit seizoen bij Rijnsburg gekomen. Dat is toch leuker dan op zondag voetballen. Op zaterdag speel je voor het publiek en op zondag moet je het doen met 100 man. Bovendien is het niveau op zaterdag veel hoger. Je speelt mooiere wedstrijden! Ik wil sportief zo hoog mogelijk spelen, en vond Rijnsburgse Boys echt weer een stap hoger. Ik heb ook zeker geen spijt van mijn keuze!  Ik ben vanaf dag 1 al blij met mijn keuze, dat heeft niets met het kampioenschap te maken. Het klikte meteen heel goed in de groep en daarnaast vind ik RBB een hele leuke, warme club. Je ziet echt dat de mensen nauw bij de club betrokken zijn, voetbal leeft hier echt. Ik heb echt geen moment spijt dat ik naar Rijnsburgse Boys ben gegaan…

10. Wat zijn jouw sterke punten als voetballer?
Goed overzicht, tactisch sterk en een redelijke trap. Ik heb een goed loopvermogen en ben fysiek redelijk snel en sterk.

11. Wat zijn jouw lee
rpunten?

Technisch kan het beter en mijn linkerbeen is niet heel sterk…..

12. Wat is jouw meerwaarde voor het team?
Ik denk dat mijn meerwaarde is dat ik verdedigend mijn taken kan doen en van daaruit naar voren de opbouwende impuls kan geven.

13. Met welke speler van de eredivisie zou jij jezelf willen vergelijken?
Ik heb daar van tevoren een beetje over nagedacht. (ik had me net verheugd op een momentje stilte..) ‘t Is een ander niveau natuurlijk, maar ik kwam bij André Ooijer uit. Dat is ook een speler die verdedigend sterk is, en naar voren kan voetballen, vanuit het centrum of als verdedigende middenvelder….

14. Als je terugkijkt naar afgelopen seizoen. Wat vond jij de mooiste wedstrijd en waarom?
Ik denk toch afgelopen wedstrijd, ook al heb ik niet gespeeld. Het was gewoon ongelooflijk. Echt een droomscenario wat uitkwam!

15. Hoe vind je het om bij Rijnsburgse Boys te spelen?
Ik heb me aan het begin verbaasd over hoe het voetbal leeft hier. Van de dames achter de bar, tot de onderhoudsmedewerkers, leiders en trainers, iedereen is heel erg betrokken en heeft veel over voor de club. Dat geeft je als speler het gevoel dat je het voor meer doet dan een partijtje voetbal. Je doet het ook voor al die mensen die zo meeleven met de vereniging. Daarom is het ook zo mooi dat het is uitgemond in een kampioenschap. De betrokkenheid hier is echt bijzonder!!  Heel indrukwekkend!

 16. We weten dat je goed kunt voetballen, maar heb je nog meer talenten?
Ik kan goed leren en schrijven. En ik kan goed schreeuwen en feesten (dit is te horen aan zijn stem!)

17. Er schijnt nog iets te zijn wat voor de lezers heel leuk is om te lezen en wat jij ons heel graag wilt vertellen? Trefwoorden: regen, Bart-Jan en Joost…
(ik heb alleen de trefwoorden van iemand gekregen, en weet verder van niks…ben benieuwd wat voor verhaal hier achter zit!)
De lezers hebben vast al genoeg om te lezen…..  stel deze vraag volgend jaar nog maar een keer (dat zal ik zeker doen!)

18. Wie is je grote voorbeeld?
Mijn vader. Hoe ouder ik word, hoe meer ik hem respecteer. Ik heb een broer en een zus en hij heeft echt altijd voor ons allemaal klaar gestaan, samen met mijn moeder natuurlijk. Mijn ouders hebben altijd veel belangstelling voor ons gehad en zijn heel meelevend en daarvoor heb ik veel respect.

19. Heb je naast voetbal nog meer hobby’s?
Uitgaan, alleen komt het er niet zo vaak van. En muziek en voetbal kijken. Mijn vriendin is er alleen niet zo blij mee dat ik op zondag van ’s middags 12 tot ’s avonds 9 voetbal wil kijken (snap je dat nou?) Als ik tijdens het WK niet zou moeten werken, zou ik echt alle wedstrijden kijken. Misschien neem ik wel vrij, ik moet mijn vakantie nog plannen. (Hij meent het nog serieus ook!)

20. Wat vind je van damesvoetbal?
Ik vind het leuk dat dames gaan voetballen. Het is niet echt hoogstaand ofzo, maar dat zijn ook niet alle wedstrijden van de heren. En als je een echte voetballiefhebber bent, en dat ben ik, dan moet je ook van damesvoetbal houden! (een man naar mijn hart!)

21. Afsluiter…..Namens de dames: Wat is je favoriete stand(je)?
(nooit gedacht dat het me zou lukken om Joes verlegen te krijgen, maar met deze vraag is het me toch gelukt! Toch kwam er een antwoord. Een antwoord waarvan ik hoop dat hij hem binnenkort uit mag voeren…)

Met de kampioenschaal boven mijn hoofd!!

Ondanks zijn stemproblemen heeft Joes genoeg gezegd. Er zijn gewoon geen stiltes gevallen…. Ik ben dan ook blij dat zijn stem niet op en top was 😉 Joes, hartstikke bedankt voor je eerlijke antwoorden en veel succes verder! Ik vond het een leuk gesprek.
Volgende keer interview ik niemand minder dan doelpuntenmaker: Martijn Gootjes!! Ik heb echt geen idee wat ik hem moet gaan vragen 😉 en daarom heb ik jullie hulp nodig. Heb je een vraag? Stuur hem door, naar nataschapaauwstar@hotmail.com