outhands

Interview Jaap Jan Zandbergen

 Het is ongelooflijk, maar steeds als ik met Jaap-Jan afgesproken had voor het interview, gebeurde er iets waardoor het niet door kon gaan.
De eerste keer hadden we afgesproken na de training op donderdag, maar toen was er een weeralarm aangekondigd en werd iedereen verzocht vooral binnen te blijven. Tja, dan doen we dat maar….
De volgende poging was op een maandagavond na de training. Kwart voor 9 hadden we afgesproken. Toen ik over de brug richting het voetbalveld reed, was de hele Noordwijkerweg donker, kaarsen aan in de huizen….. ook vreemd?? Er ging bij mij nog geen lampje branden…. (bij wel meer mensen die avond niet! Na elven ’s avonds pas weer heb ik later begrepen)
In een donkere kleedkamergang ben ik op zoek gegaan naar Jaap-Jan. We hadden het interview natuurlijk gewoon door kunnen laten gaan bij kaarslicht, maar dan moet je wel toevallig kaarsen bij je hebben…
Vorige week dinsdag is het dan eindelijk gelukt! Het interview met Jaap-Jan, een van de echte uien van ons team!

1. Stel je eens voor
Ik ben Jaap-Jan Zandbergen, ben 20 jaar en vrijgezel. Ik zit nog op school. Ik ben nu bijna klaar met mijn MBO groothandel. Hierna wil ik HBO gaan doen, dus (nog) niet de bloemen in zoals je wel zou verwachten. De opleiding die ik hierna ga doen, moet wel iets met financiën te maken hebben. Iets van bedrijfseconomie ofzo. Commercieel zou ook kunnen, want ik ben een onwijze prater zoals je wel merkt!

2. Vertel eens over je voetbalverleden tot nu toe.
Even denken hoor……. Ik heb bij Rijnsburgse Boys gevoetbald, bij RBB en bij Rijnsburg. Dan heb je de verenigingen wel zo’n beetje gehad. 😉
Ik ben begonnen in de F5 en heb daarna alleen maar in selectieteams gespeeld. Na de A1 mocht ik gelijk naar de A-selectie. Mijn eerste jaar kwam ik zelfs in de basis terecht. Wel lachen hoor, met je achttiende jaar en in de basis van het eerste staan! Vorig jaar ben ik veel geblesseerd geweest en heb niet zoveel geluk gehad. Ik zat wel regelmatig op de bank, maar daar doe je het natuurlijk niet voor. Vorige week zaterdag was ook zo’n pechmoment. Eindelijk sta ik weer eens in de basis, en dan raak ik weer geblesseerd… Ik kon wel janken!
Dus dat was, waarom je met een gezicht als een donderwolk van het veld liep…. En wij maar denken dat je boos op de trainer was, omdat je gewisseld werd!

3. Wat zijn jouw persoonlijke doelen voor de tweede helft van dit seizoen.
Een basisplek veroveren! De trainer heeft vertrouwen in me, en ik kan een goede voetballer zijn, dus als het een beetje meezit moet het lukken!

4. Wat zijn jouw verwachtingen voor het team voorde tweede helft van dit seizoen?
Ik doe over dit soort dingen nooit uitspraken eigenlijk. Als ik wat zeg, heb ik het meestal fout namelijk. Dus ik zeg maar dat we geen kampioen worden!

Hier is over nagedacht! Ik weet nou alleen niet of ik moet zeggen dat ik hoop dat je gelijk hebt, of juist niet!?
 
5. Wat zijn jouw sterke punten als voetballer?
Alles eigenlijk! (hmm… bescheiden antwoord) Maar het kan allemaal nog beter. (dat lijkt er meer op!)

6. Waar ben je minder goed in?
Alles…. En niks eigenlijk! Ik weet wel iets, ik moet constanter worden en tijdens duels meer mijn lichaam gebruiken.

7. Met welke speler van de eredivisie zou je jezelf willen vergelijken?
Ik heb er over nagedacht en thuis al hulp gevraagd, maar ik weet het gewoon echt niet.
Leuk geprobeerd Japie, maar daar doen we het niet voor!
 Ga er thuis maar eens even over nadenken nog en laat het me maar weten… Jaap-Jan heeft nog geprobeerd om bij Jaco en Daniel een antwoord los te peuteren, maar niemand gaf hem een zinvol antwoord…. Tja, op wie lijk je?
Een dag later kreeg ik het antwoord!
 ik heb de speler gevonden op wie ik lijk. Ik ben voor PSV, maar ik lijk toch wel op een speler van Ajax. Johnny Heitinga is de naam. Staat ook op verschillende posities; rechtsachter en op het middenveld.

8. Hoe vind je het om in het eerste van Rijnsburgse Boys te spelen?
Ik wilde als klein jongetje net als elke jongen later profvoetballer worden en in het eerste komen… Dat dat dan ook lukt, is wel heel bijzonder om mee te maken.
Mijn debuut kan ik me nog heel goed herinneren. Dat was tegen Deltasport. Ik mocht maar 4 minuten invallen, maar heb 2 prachtkansen gecreëerd. Helaas misten die allebei het doel. Die sfeer met al dat publiek vond ik echt helemaal geweldig!

9. Hoe denk je over de toekomst van Rijnsburgse Boys voor wat de jeugd betreft?*
Ik denk en hoop dat het in de jeugd wel goed komt. Het is wel belangrijk dat de hogere jeugdelftallen hoog spelen, want dan is het makkelijker om je in de A-selectie aan te passen. Met de A1 gaat het nou goed, zij zijn vorig jaar gepromoveerd en staan nu bovenaan in de hoofdklasse. Maar zonder dat je hoog speelt in de jeugd is het niet onmogelijk om de A-selectie halen. Kijk maar naar Niels, Joey en mij. Wij speelden in de A1 tegen clubs als Quick Boys A2 en Lisse A2! Toch kunnen we het niveau van de A-selectie aardig bijbenen. Maar het belangrijkste blijft natuurlijk het plezier in voetbal. En dat heb ik in de jeugd zeker gehad ondanks de vele degradaties..

10. Heb je de ambitie om ooit profvoetballer te worden?*

Op de site stond deze vraag door Jaap-Jan zelf beantwoordt, alleen bleek Jaap-Jan zelf nergens vanaf te weten…???
Lees nu verder voor het antwoord van de enige echte Jaap-Jan!

Ik wil eerst een basisplek en dan zien we wel verder. Op dit moment heb ik die ambitie niet….

 11. Wat doe je als Quick Boys met een fantastisch aanbod komt?
Dat zou ik niet doen, want dan heb ik geen vrienden meer over….
Bovendien speel ik veel liever voor mijn eigen cluppie!

12. Nu je een tijdje in de A-selectie meedraait…. Is het wat je ervan had verwacht?
Toen ik in de C1 zat, keek ik onwijs tegen de A-selectie op. Nu ik erbij zit,  is het allemaal een beetje normaal geworden eigenlijk. Ik kijk niet meer tegen de A-selectie op, omdat ik er nu zelf onderdeel van uitmaak. Ik vind het nog steeds super hoor, en geniet er onwijs van als ik mag spelen, maar het is toch meer ‘gewoon’ geworden.

13. Wie vind je de beste van jullie team?*
Ik vind iedereen goed en iedereen heeft kwaliteiten. Joost bijvoorbeeld, is echt oersterk. Hij tilt zo vier van ons op…. Gootjes is zo’n Dennis Bergkamp, geniaal! 
Maar als ik echt moet kiezen, kies ik voor Tim van Breukelen. Dat is echt een hele goede voetballer, maar hij wordt bijna nooit opgesteld.

Dat is karakter tonen Jaap-Jan, om iemand te kiezen die bijna nooit speelt!

14. We weten dat je goed kunt voetballen, maar heb je nog meer talenten?
Ik kan wel aardig tennissen. Ik vind het leuk en doe het regelmatig.

15. Hoe was het in Portugal?*
Het was heel gezellig en ik heb onwijs veel gelachen. We zijn de eerste avond lekker uitgeweest en hebben verder drie keer getraind en een wedstrijd gespeeld. De sponsorgroep komt af en toe bij de training kijken, maar verder is hun programma heel anders dan dat van ons. We hebben wel een avond een RBB-quiz gedaan met de sponsorgroep en spelersgroep samen. Ik was onwijs blij dat ik bij Henk-Jan in het groepje zat, maar hij wist helemaa
l niks!!!
Ons groepje heeft dus dik verloren!
Verder hebben we heel veel gepokerd en met de Playstation gespeeld…

Poker, de nieuwe rage…. Heb je je pokerface al laten zien Jaap-Jan? Of bewaar je die voor later?

16. Heb je nog naakt op de bar staan dansen?*
Daar komt de pokerface…..

Huh??? Wat is dat voor vraag?
Leuk geprobeerd Jaap-Jan, maar mijn bronnen liegen niet. Dus kom maar op met je verhaal….
Ik heb er echt nog nooit van gehoord!
Pokerface!!!!!!
Het schijnt dat ik ooit wat gedaan heb, maar ik weet er niets meer van.
Vertel dan maar wat de anderen je hebben verteld.
We waren met vrienden op vakantie en ik weet nog wel dat we heeeeeeeeel veel gedronken hadden toen. Door  alle drank ging iedereen gek doen.
…….stilte………… Jaap-Jan hoopt nu dat ik genoegen neem met dit antwoord, maar ik denk dat jullie net als ik het hele verhaal willen weten….
Sorry Jaap-Jan, maar ik wil toch meer weten…..

We waren in een soort kroeg en ik schijn daar samen met een vriend van me mijn blote kont te hebben laten zien ( moonen heet dat toch?)  We zijn er daarna niet eens uitgezet!

17. Vertel eens over jouw scheldnamen?*
Ze noemen me meestal Borrelnoot. Die naam stamt nog uit de B1. Toen had ik na een wedstrijd onwijze honger. In de kantine stonden toen altijd van die schaaltjes met borrelnoten op tafel en toen heb ik er heel wat achter elkaar leeggegeten. Sindsdien heet ik Japio Borrelnoot.
In de kleedkamer hangt de naam Jaapbello bij mijn haakjes. We waren namelijk een keer op trainingskamp en toen had ik hele droge lippen. Ik had toen ik mijn spullen ging pakken geen Labello thuis om mee te nemen, maar mijn zus wel. Dus ik de Labello van mijn zus meegenomen, alleen bleek die bij het opsmeren zo’n mooie roze glans te geven. Nou, je had die gasten moeten horen!! Ik stoorde me er niet aan, en smeerde lekker door. Op een gegeven moment had ik geen droge lippen meer, maar vond ik het gewoon leuk dat ze zich er zo aan ergerden.

Ja, ja, Jaap….. we hoeven hier toch niet meer achter te zoeken? Of wil je ons nog wat vertellen?

18. Wie vind jij dat er volgend jaar aan de selectie moet worden toegevoegd?*
Die vraag komt bij Gerben vandaan, die speelt in het 3e. Ik denk dat hij graag wil dat ik hem noem.
In de A-jeugd lopen wel wat jongens die goed kunnen voetballen. Als die jongens gewoon hun best doen, kan het makkelijk. Kijk maar naar Joeri, Niels en mij.
En vanuit het 3e…., tja, Gerben dan maar!?

Je merkt wel dat hij heel veel vertrouwen in je heeft Gerben. Van je vrienden moet je hebben 😉

19. Waar mogen ze jou ’s nachts voor wakker maken?*
Voor alles wat leuk is, vakantie of zo.

20. Wie is jouw grote voorbeeld?
Zoals gebruikelijk valt hier een stilte, stilte en nog eens stilte………. Ik heb me wel eens een gezegde in laten fluisteren: ‘een goede voorbereiding is het halve werk!’
Jaap-Jan zweeg en zweeg nog langer. Toen hij eindelijk iets zei, was dat niet het antwoord op de vraag , maar hij zei me toen dat ik maar op moest schrijven dat hij er zo lang over nadacht…. Nou, dat doe ik wel hoor Jaap!! ? Maar toch, daar kwam het lang verwachtte antwoord.

Ik kies alweer voor Tim van Breukelen. Hij zit veel op de bank, maar blijft altijd lachen. Dat vind ik knap! Ook heb ik veel bewondering voor Bart-Jan Onderwaater.

 21. Wat vind je zo leuk aan Hyves?*
Zo boeiend vind ik het niet hoor!
Nee, nee…. Zeer geloofwaardig met 128 vrienden!

De 2 vragen van Jaap-Jan:

22.  Wat is het mooiste doelpunt wat je ooit hebt gemaakt?*
Ik heb er in de senioren maar 1 gemaakt, dus dat is makkelijk! Ik heb in de A-junioren wel een schitterend doelpunt gemaakt. Toen kreeg ik een voorzet op een afstand van 20 meter, die nam ik aan op mijn borst en schoot ik in 1 keer vanuit de lucht in het doel!
Maar mijn mooiste doelpunt was toch in het eerste. Die eerste keer scoren bracht zo’n ontlading!

23. Heeft de Cirkel jouw leven ook zo veranderd?*
Het laatste trainingskamp was er een groep opgericht die zichzelf de Cirkel noemde. Doordat ik per ongeluk tijdens het eten een keer bij hun aan tafel ben gaan zitten, was ik ineens ook lid van de Cirkel. De Cirkel had als doel om geintjes uit te halen met de anderen.
De Cirkel heeft mijn leven zeerzeker veranderd. In positieve zin! Ik was zeer blij dat ik erbij zat, anders was je zelf de pineut.
(Jaap-Jan gebruikte hier een iets andere woordkeus, die niet geschikt is voor onze jeugdige lezers! Het was iets van “anders wordt je natuurlijk ge*****)
Na mij mocht niemand meer bij de Cirkel. We hadden wel een paar spionnen. De namen van de Cirkelleden zeg ik niet, dat moet natuurlijk geheim blijven. We waren in totaal met 9. Op een gegeven moment was het de rest tegen de Cirkel. Tijdens trainen moest de Cirkel tegen de rest latschieten. De partij die verloor mocht een opdracht voor de rest verzinnen. Dankzij Joes heeft de Cirkel verloren (aha…. Het eerste Cirkellid is ontmanteld. En hoe!!!) en moesten we in het zwembad springen. Natuurlijk bedoelde de rest dat ijskoude zwembad buiten, maar we zijn lekker in dat warme bad binnen gesprongen!

24.  Welk team wil je een keer trainen geven?
De ukkies!!

Laatste woord van Jaap-Jan:
Hou vertrouwen in het team. Met de steun van de Rijnsburg-supporters komt alles goed!

 Mooie laatste woorden Jaap-Jan! Dankjewel voor dit interview. Ik heb erg moeten lachen om jouw lekkere nuchtere antwoorden en om de manier waarop je mij steeds een stapje voor was, door zelf het grapje al te maken wat ik in mijn interview wilde verwerken!
Volgende keer wil ik graag alles te weten komen over Joost Kuhlmann. Heb je leuke weetjes of gekke vragen? Hou de site in de gaten en laat het me weten!

Groetjes, Natascha