outhands

Interview Gerard Stroes

Interview met Gerard Stroes  nieuwe jeugdcoördinator bij Rijnsburgse Boys

Enige tijd geleden werd mij door Hugo Slootweg gevraagd of ik de nieuwe technisch jeugdcoördinator wilde interviewen. Nou moeten jullie weten dat ik de vorige technisch jeugdcoördinator ook heb geïnterviewd, maar dat deze beste man tegen de tijd dat ik het interview had uitgewerkt het bijltje erbij neergelegd had. Zal dit gekomen zijn door het interview???? Erg dapper dus dat Gerard het met mij aandurfde. Lees verder als je meer wilt weten over onze nieuwe technisch jeugdcoördinator Gerard Stroes!!

 1.Stel jezelf eens voor
Ik ben Gerard Stroes, ben op 2 oktober 1966 geboren in Amsterdam. Ik heb tot mijn 18e in Amsterdam gewoond en gevoetbald. Ik heb de jeugdopleiding van Ajax doorlopen. Op mijn 18e ben ik naar Stormvogels Telstar gegaan. Hierna moest ik in militaire dienst en ben ik gestopt met voetbal. Mijn zoons zijn een aantal jaar geleden op voetbal gegaan bij vv Katwijk. Als enthousiaste ouder wilde ik wel iets voor de club betekenen en ben begonnen met de E9 training te gaan geven.  Ik ontdekte dat ik het trainen geven erg leuk vond en heb bij Katwijk alle leeftijdscategorieën  training gegeven. Om dit op een goede manier te kunnen doen, heb ik de opleiding tot trainer-coach 2 gevolgd. Tussendoor ben ik een jaar assistent trainer van het eerste bij SV Nootdorp geweest en ben daarna weer teruggekomen als trainer bij Katwijk.  Het werd me dan ook niet in dank afgenomen toen ze bij Katwijk hoorden dat ik naar Rijnsburgse Boys zou gaan. Ik werd ineens uitgemaakt voor ‘vuile ui’ enzo.  Niet door allemaal hoor, want er zijn er ook die het me heel erg gunnen gelukkig.
Ik werk bij de McDonald’s in Amsterdam. Ik ben restaurant manager van Muntplein en ben opleidingmanager van locatie Kalverstraat, Albert Cuyp en Muntplein.

2.Technisch Jeugdcoördinator bij Rijnsburgse Boys. Wat houd die functie volgens jou in?
Johan de Kroon heeft mij een tijd geleden gebeld met de vraag of ik eens zou willen komen praten. Samen met hem heb ik een aantal jaar geleden de A1 bij Katwijk gedaan. Ik ben ingegaan op zijn uitnodiging en heb een gesprek gehad met Hugo Slootweg, Huig den Hollander, Johan de Kroon en Arthur van Noort. Tijdens dit gesprek kreeg ik meer en meer het gevoel dat het hier om een hele uitdagende functie gaat bij een mooie vereniging. Twee weken later mocht ik weer op gesprek komen en weer twee weken later werd ik gebeld en heb ik de functie gekregen.

Maar wat houd die functie nou in?
De beste omschrijving van mijn functie is het nastreven van het doel om in samenwerking met de jeugdtrainers een goed jeugdplan neer te zetten en uit te bouwen.
Maar we hebben toch al een jeugdplan?
Ik heb het bestaande plan doorgelezen. Het kader is prima, alleen moet het jeugdplan wel de beoogde resultaten boeken en het stukje theorie op de juiste manier in praktijk brengen, dat is het doel wat ik voor ogen heb.

3.Je voorgangers zijn vrij snel gestruikeld bij RBB en afgehaakt. Wat ga jij anders doen?
Ik weet niet wat mijn voorgangers hebben gedaan en weet dus ook niet waar het wat hun betreft is misgegaan. Wat ik wel weet is dat ik echt superenthousiast ben over deze kans die ik heb gekregen en zie het als een enorme uitdaging. De trein om bij een Hoofdklasseclub deze functie te mogen bekleden, komt nou eenmaal niet vaak voorbij!
Vanaf mei ben ik al met regelmaat bij Rijnsburgse Boys te vinden. Gewoon om een beetje sfeer te proeven en de mensen en de club alvast een beetje te leren kennen.
Het eerste van Rijnsburgse Boys presteert natuurlijk fantastisch. Dat zorgt voor een bepaalde uitstraling. Dit schept echter ook verwachtingen naar de jeugd toe.  Verwachtingen die tot op heden bij Rijnsburgse Boys niet altijd waargemaakt konden worden.  Dat wordt mijn taak komend jaar.  Ik heb niet de illusie dat ik alles in 1 maand wil veranderen hoor, maar ik hoop dat we met elkaar aan het einde van volgend seizoen toch al wel vooruitgang geboekt hebben.…

4.Wat zijn je doelen bij Rijnsburgse Boys?
Mijn doel is om de jeugd met kleine stapjes vooruit te laten gaan, zodat we de totale jeugd op een hoger plan kunnen krijgen. Het liefst doe ik dat met kinderen uit de eigen jeugd, maar misschien is het ook wel nodig om dit aan te vullen met jeugd van buitenaf.
Op dit moment is het vaak zo dat een jongetje wat in de F1 start, ook de rest van zijn jeugd selectie blijft spelen en een jongetje wat later op voetbal gaat en in de D4 moet beginnen zal het nooit tot de selectie brengen. Daar moeten we met elkaar vanaf. Elk jaar moet de hele jeugd bekeken worden en elke keer opnieuw moet er geselecteerd worden.  Bovendien alleen maar selectie op basis van talent en prestatie en niet op basis van naam.
Een ander doel van me is om bij de jeugd een winnaarmentaliteit te kweken. Tegenstanders moeten het complex opkomen en dan al het gevoel hebben dat ze gaan verliezen. Daarmee bedoel ik niet dat de jeugd arrogant moet worden, maar zelfvertrouwen uit moet stralen.  Een mooi voorbeeld bij Rijnsburgse Boys van de winnaarmentaliteit vind ik Martin den Haan. Hij is altijd blijven knokken voor zijn plekkie en is er altijd in blijven geloven. Met uiteindelijk het gewenste resultaat. Daarbij vind ik het heel belangrijk dat de jeugd de voeten laat spreken en niet het mondje.

5.Hoeveel jaar verwacht je nodig te hebben om dit te bereiken?
Als ik alle doelen wil bereiken die ik voor ogen heb, verwacht ik hier wel 3 jaar voor nodig te hebben. Maar laten we eerst maar met het eerste jaar beginnen en kijken hoe ver we komen.

6.Wie is jouw grote voorbeeld?
Binnen de voetballerij is mijn grote voorbeeld Arsene Wenger van Arsenal. Ik kan me niet aan hem meten en  ben nog niet goed genoeg om zijn veters te strikken, maar hij is wel iemand waar ik erg tegenop kijk en respect voor heb.

7.Wat vind je van damesvoetbal?
Dat wordt steeds leuker om naar te kijken .(Ik betwijfel of de Rijnsburgse heren deze mening delen)
Nederland is een inhaalslag aan het maken ten opzichte van de Noren de Duitsers en de Amerikanen. Binnen de jeugd van Rijnsburgse Boys vind ik dat meisjes die goed kunnen voetballen en bij de jongens mee willen doen, dit vooral moeten doen! Voor mij horen de meiden net zo goed bij het jeugdplan als de jongens. Het gaat om de totale jeugd! Als ik bij andere clubs meiden zie lopen in een B1 dan denk ik: “Geweldig!”  (Ik vrees dat veel Rijnsburgse mannen nog eens een ferm woordje met je willen spreken)

8.Wat is jouw meerwaarde voor onze club?
Ik heb inmiddels ruim 20 jaar ervaring in het omgaan met de jeugd. Door mijn werksituatie (bij Mc Donalds werk je vooral met jongeren tussen 16 en 25 jaar) weet ik wat er bij de jeugd speelt in en buiten het voetbalveld. Daarnaast heb ik de nodige trainerservaring waar ik op terug kan vallen.  Ik hoop dat ik door deze ervaringen op de juiste manier toe te passen van meerwaarde zal zijn voor RBB.
Ten slotte….
Ik hoop op een prettige samenwerking met trainers, leiders en anderen die bij de jeugd betrokken zijn, waarbij een open sfeer zal ontstaan waarin alles gezegd moet kunnen worden. Niet alleen de dingen die niet goed gaan moeten gezegd, maar juist ook de dingen die wel goed gaan en daar je voordeel mee doen.