outhands

Interview Dennis Groot

 Hij heeft inmiddels weer drie wedstrijden meegespeeld en is volledig hersteld van zijn knieblessure. Dennis Groot staat aan het begin van zijn 7e seizoen bij Rijnsburgse Boys. Onlangs heeft hij een contract van 2 jaar getekend zodat hij met RBB een jaar in de Topklasse kan mee maken. Carin van der Spijk in gesprek met ‘El Jefe’ van Rijnsburg.

 

Dennis, je bent voor RBB geen onbekende. Wil je toch even in het kort iets vertellen over je voetbalcarrière.
Ik ben 33 jaar en geboren en getogen in Haarlem. Ik heb 21 jaar bij HFC Haarlem gespeeld. Begonnen bij de F2 tot aan het eerste. Daarna bij dezelfde club nog 5 jaar betaald voetbal gespeeld. Toen Ted Verdonkschot, een vriend van me, naar Rijnsburg ging ben ik ook door de club gevraagd om naar Rijnsburg te komen. Daar heb ik vanaf de 1e dag geen spijt van. Sinds zes jaar ben ik aanvoerder van de selectie.
Samen met mijn vriendin Sabrina en zoon Miquel, 7 jaar, wonen we in Haarlem. Mijn zoon voetbalt bij EDO.  Ik werk bij Ikea op de afdeling Good Flow en hou me hier bezig met het onderverdelen en archiveren van de producten. Bij Volendam train ik de C2, die op zondag speelt. Mijn vriendin weet niet beter en vind dit ook niet erg. Zelf heeft zij altijd op hoog nivo softbal gespeeld, dus ze weet hoe het gaat. Woensdag is mijn enige vrije dag.

Na drie kampioenschappen in vier jaar is RBB favoriet in de Hoofdklasse. Geeft dit niet een enorme druk op het elftal? 
Nee, dat vind ik niet. De spelers zijn allemaal naar Rijnsburg toegekomen om met RBB zo hoog mogelijk te eindigen. We gaan voor de prijzen, ook dit jaar weer. De jongens kennen de klappen van de zweep. Het doel dit jaar is om de Topklasse te halen. Iedereen wil van ons winnen. Belangrijkste voor de club is om het hoogst haalbare na te streven. Daarvoor zijn we in de race. Wie weet vangen we twee vliegen in één  klap: het kampioenschap en de Topklasse. Na een paar wedstrijden is het moeilijk te zeggen of dit haalbaar is. Heel simpel, we moeten het gewoon halen. Iedereen gaat ervoor. In competitie spelen is anders. De ambiance van de  Topklasse is voor spelers aantrekkelijk. Wedstrijden met vijf, zes duizend man publiek! Dat is de uitdaging dit seizoen.

Droom je nog wel eens van de wedstrijd om het landskampioenschap tegen WKE? Hoe heb je dit verwerkt?
Ehh, ik denk dat ik dit voor het grootste deel op het veld direct na de wedstrijd verwerkt heb. Mijn vader kwam naar me toe. Hij is mijn grootste steun en toeverlaat. Hij is ook altijd bij wedstrijden aanwezig. Tegen WKE speelden we goed. We hadden het noooooit  weg mogen geven. Dat weet iedereen. Toch is het gebeurd. Het is onverklaarbaar. In de groep hebben we ook niet meer over deze wedstrijd gesproken. De supporters hebben ons zo goed opgevangen. De thuiskomst was top. Zelf heb ik ook niets meer teruggekeken. Bewust niet. Ik kijk alleen kampioenschappen terug. Ach, misschien over tien jaar.

Hoe kan het dat de aanvoerder van een topamateurclub ernstig geblesseerd raakt tijdens een honkbalspelletje?
Honkbal is de tweede sport die ik beoefen. Ik doe dit al langer dan voetbal. Ik heb bij Sparks Haarlem in het zondagteam gezeten. Jaren kon ik deze twee sporten combineren. Uiteindelijk toch voor voetbal gekozen. Vrienden spelen nog steeds in een team. Ik had echter besloten deze zomer niet mee te spelen. Maar hun team stond er niet zo denderend voor, en toen vroegen ze aan mij om mee te doen. Het was een week na de wedstrijd van WKE. Als voetballer ben ik een teamspeler en in de vakantie denk ik niet zo aan RBB, dus een wedstrijd honkballen moet kunnen. Toen kwam het fatale moment. Het voelde direct niet goed. Niet alleen mijn kruisband, maar ook de pees was afgescheurd, zo bleek een paar dagen later tijdens een mri scan. Het vooruitzicht was dat ik 9 maanden uit de roulatie zou zijn. Dat was een klap, want daar had ik en de fysio niet op gerekend.

Wat heb je er voor gedaan om toch zo snel weer fit te worden? Ben je gestopt met roken en drinken……
Nee, niet gestopt met roken, wel minder gaan drinken, want dat is beter voor het herstel. Ik heb weken met een brace gelopen. Onder leiding van de fysio heb ik veel gefietst, gelopen en krachttraining gedaan. Dit heeft zijn werking gehad. Het ging vervolgens super snel. Begin september mocht ik voorzichtig met de groep meetrainen, dit onder begeleiding van hersteltrainer Arie de Haan. Ik voelde wel wat, maar heb een hoge pijngrens. Er kwam geen reactie, dus dat ging goed. Het was voor mij een hele opluchting. Iedereen stond er van te kijken.

Tijdens de bekerwedstrijd tegen Go Ahead Eagles was je er weer. Hoe heb je deze wedstrijd ervaren?
De zaterdag ervoor heb ik met het 2e meegedaan tegen FC Lisse 2. Voor mijn gevoel ging het goed. Lekker relaxed gevoetbald. Na afloop geen stijfheid maar een goede reactie. De trainer zei: ‘ga maar mee doen. We zien  wel hoe lang het gaat’. Na 10 minuten kreeg ik er al een doodschop op. Nee hè, dacht ik. Maar ik stond op en het ging wel weer. Bewonderenswaardig. Negentig minuten ging goed, maar in de verlenging was het na de 1-2, en 1-3, heel snel over. Het ging in 1 keer uit. Maar, met mijn knie ging het super goed.

We kunnen er niet omheen de Topklasse. Hierover is al veel gezegd en geschreven. Voor een amateurclub als RBB gaat er veel veranderen. Zoals het spelen op vrijdagavond.
Dennis, als aanvoerder van RBB, wat verwacht jij hiervan?
We spelen in principe alleen op zaterdag. Alleen als er één ploeg vanuit  de Jupiler League degradeert, spelen we wellicht 1 wedstrijd op vrijdag.  Wel zullen we verder weg gaan spelen.
Zullen de supporters dan wel met jullie meereizen?
Ja natuurlijk. De Topklasse heeft alles met sfeer te maken en heeft het publiek veel meer te bieden. Voor supporters is het veel leuker om naar wedstrijden te gaan waar de sfeer en entourage om het veld leuk is.
Voor ons als spelers is de Topklasse een uitdaging omdat het spelniveau omhoog gaat. En dat wil ik nog een keer mee te maken. Wij als spelers kijken er naar uit.

Wat is tot nu toe de indruk van trainer Niek Oosterlee?
Een goede trainer. Niek is een hele geschikte man en stond ook boven aan de lijst van de spelers. Hij heeft dezelfde visie als Ted, zoals zijn denkwijze, trainingsstof, enthousiasme en kennis. Bovendien is het een gezellige man, is scherp en direct. Daarnaast heeft hij nieuwe ideeën en dat werkt verfrissend. Qua speelwijze niet zo zeer, wel qua trainingsopbouw van bijvoorbeeld cornerbal en vrije trap. De klik is er tussen ons. Waar veel mensen bang voor waren was dat met het vertrek van Ted ook veel spelers weg zouden gaan. Dat is niet gebeurd. De teamspirit zit er nog steeds in. De kracht van deze groep is eenheid. Je weet waar je het voor doet. Niek heeft een moeilijke instap gehad in verband met blessures van een aantal spelers.  De laatste week komen er steeds meer jongens terug. 

Wat zeg je als aanvoerder tegen je team, voordat de wedstrijd begint en jullie in een kringetje staan?
Het is een ritueel wat er bij hoort. Een oppep gebeuren. We staan bij elkaar en dan zeg ik bijvoorbeeld: ‘Jongens kom op, weer een tegenstander die ons een pootje wil lichten. De drie punten zijn voor ons. Kom op! Laat je niet  gek maken.  Niemand is sterker dan ons’. Dan volgt een brul met z’n allen en kan de wedstrijd beginnen.


Dennis, geef eens een reactie op het volgende:

’t Uitje…..
Een gezellige bar dancing, waar ik regelmatig kom. Zeer goede eigenaar en vriend Jan Arie.

Maar net zei je nog dat je minder bent gaan drinken?
Ja, dat is ook zo. Door de weeks drink ik geen druppel. Zaterdag na de wedstrijd volgt er een soort ontlading…..Ja, er is geen excuus, de hele week komt er dan uit. En als ik het naar me zin heb en het is super gezellig…..geniet ik van een baco zonder ijs.

Waar kunnen we je ’s nachts voor wakker maken?
Daar moet Dennis even over nadenken en herhaalt voor zichzelf de vraag. Maak je vriendin je ’s nachts wel eens wakker? 
Nee, als ze slaapt, dan slaapt ze. Ik denk dat je me wakker mag maken om gezellig een drankje te doen. Gezellig even weg.

Vakantiebestemming?
Canarische Eilanden. Fuerteventura, daar ben ik deze zomer geweest. Lekker met z’n drietjes. twee weken genieten met alles erop en eraan.

Een concert of een goed boek?
Concert, en dan van Marco Borsato.

Damesvoetbal….
Ehh, niet zo enthousiast. Ik heb het EK gevolgd en ik vind het heel goed dat ze zo ver gekomen zijn. Ik weet dat je het niet mag vergelijken met mannenvoetbal, maar als voetballer doe ik dat onbewust. Hoe de dames spelen is tegen mijn visie in als trainer. Nee, niet super enthousiast.  

Heb je wel eens Raki gedronken?
Oeps, ja. Dat was in Turkije op trainingskamp. Volgens mij mijn eerste trainingskamp bij RBB. We zaten gezellig te kaarten met de groep en vervolgens kwam er een fles Raki op tafel. Een lekker drankje, en als je blijft kaarten niets aan de hand. Maar toen ging Dennis staan, en ging het mis. Ik verloor mijn evenwicht en stootte mijn hoofd tegen de muur en toen lag mijn oog open. Ik wist wel dat het een sterk spulletje was, maar zo sterk. Ik heb er niet echt last van gehad.

Ben je op een trainingskamp wel eens te laat gekomen bij het ontbijt of de lunch?
Ja (lachend), dat was op hetzelfde trainingskamp. Het was een avond heel gezellig geweest, maar ik ben altijd de andere ochtend weer aanwezig. Maar toen een keer niet. Toen ik vervolgens ook niet bij de lunch kwam opdagen, ging Joost toch maar even kijken wat er met me aan de hand was. Ik lag nog heerlijk in coma op bed. Toen Joost me eindelijk wakker kreeg en zei ‘Dennis kom, we gaan de stad in’, snapte ik daar niets van. We moesten toch  nog ontbijten en trainen? Dat had ik nog nooit meegemaakt. Het was eenmalig!

Dennis, wie is de baas van Rijnsburg??? 
Tijdens het trainingskamp dit jaar op Grand Canaria kregen we een discussie over het reilen en zeilen in de groep. Bij alles wat er gebeurd bepaal ik wat er gebeurd! En sinds dat moment heb ik de naam El Jefe, (spreek uit als el geffe) wat Spaans is voor ‘de baas’. Het is mijn roepnaam geworden binnen de groep. Er staat zelfs een naambordje in de kleedkamer.

Denk je wel eens na over de serieuze kant van het leven?
Ja, maar ik ben wel van pluk de dag. Het kan zo maar afgelopen zijn. Daar heb ik in verleden wat van meegemaakt. Op mijn werk, training en bij de jeugd ben ik serieus bezig. Daarna ben ik ontspannen.

Dennis, heb je nog tips voor spelers om in het eerste van RBB te komen?
Goed je best doen. Open staan voor kritiek en beschikken over een goede mentaliteit. Niet bij de minst geringste tegenslag je kop in de wind gooien; op een goede manier profileren. Het aller belangrijkste is overtuigd zijn van je eigen kwaliteiten, maar wel openstaan voor aanwijzingen van anderen. Spelers vallen pas op als ze niet meespelen.

Je bent nu 33 jaar. Hoe zie jij je toekomst in het amateurvoetbal? Kunnen we je ooit in de technische staf van RBB verwachten? 
Ik heb 2 jaar bijgetekend en hoop in ieder geval een jaar in de Topklasse te mogen voetballen. Daarna bekijken we het per jaar. Na mijn actieve voetballoopbaan ga ik bij de technische staf van RBB aan de slag. Welke functie is nog niet uitgesproken. Als eerste ga ik dan oefenmeester I halen.

Dennis, ik denk dat we heel wat meer over je te weten zijn gekomen. Wil je zelf nog iets kwijt?
Ja, ik weet dat er een aantal zich afvragen wie die blonde dame is die altijd langs het veld voorbij loopt. Nee, ze is geen tweede vriendin, maar mijn jongere zus Linda (28). Ook mijn vader en mijn zoontje gaan altijd mee naar wedstrijden, die zijn al aardig ingeburgerd in het Rijnsburgse. Mijn vriendin komt ook wel eens kijken, maar gaat op zaterdag meestal en softbalwedstrijd kijken.

Dennis, El Jefe, bedankt voor dit gesprek.