outhands

Interview Arie de Haan

 Eindelijk dan een interview met de stille en inmiddels onmisbare kracht van Rijnsburgse Boys: Arie de Haan. Hij maakt de analyses van de komende tegenstanders. Verder verzorgt hij elke donderdag de warming up van de training en aansluitend is hij hersteltrainer. Ofwel Rijnsburg heeft zijn eigen Bobby Haarms!

Arie, niet veel mensen kennen jou. Stel jezelf eens voor?
Ik ben dus Arie Haan 72 jaar, geboren en getogen in de Jordaan, Amsterdam. Momenteel woon ik in Amsterdam Noord, heb 2 kinderen en 2 kleinkinderen. Naast het voetbal heb ik altijd bij de gemeente Amsterdam gewerkt. Hier ben ik op mijn 55ste met functioneel leeftijdsontslag gegaan. Naast mijn werk voor Rijnsburgse Boys doe ik ook de wedstrijdanalyses van tegenstanders voor Raymond Atteveld, trainer van ADO Den Haag.

Vertel eens iets over je eigen voetbalverleden?
Ik ben op mijn twaalfde begonnen met voetballen bij Ajax en heb daar de hele jeugdopleiding doorlopen. Ik ben van de lichting van Sjaak Swart en Benny Muller. Ondanks dat ik geen contract kreeg bij Ajax wilde ik wel graag betaald voetbal gaan spelen. Ik kwam terecht bij DWS uit Amsterdam. Helaas viel ik buiten de boot toen de club ging fuseren met Blauw Wit en ik in militaire dienst moest. Daar heb ik nog wel in het noordelijk militair elftal gespeeld.

Na mijn militaire dienst ben ik via bekenden uit de Jordaan bij De Spartaan terecht gekomen. Zij speelde toen in de eerste klas, de huidige hoofdklasse. Daar heb ik 2 jaar gevoetbald waarna ik ben overgestapt naar  Volenwijkers. De trainer had onenigheid met de club en ik heb de kant van de trainer gekozen . Na ook daar 2 jaar te hebben gevoetbald moest ik noodgedwongen stoppen vanwege een liesblessure. Mijn toenmalige trainer was ook docent op de trainersopleiding van de KNVB en hij heeft me geadviseerd de trainerscursus te gaan doen. Dit heb ik toen ook gedaan en met succes!

Op het veld stond ik meestal links binnen (aanvaller). In mijn tijd speelden we met het stopper speelsysteem. Dat betekend: keeper, links-en rechtsback, centrale verdediger links-en rechtshalf en 5 aanvallers.

Je kon dus op jonge leeftijd al niet meer voetballen. Een lange trainerscarrière al achter de rug?
Heb 15 jaar lang verschillende amateurclubs getraind. Na mijn functioneel leeftijdsontslag bij de gemeente Amsterdam ben ik 8 jaar assistent/herstel trainer geweest bij Volendam. Ik heb daar o.a. gewerkt met Hans van der Zee, Dirk Boer, Andries Jonker, Johan Steur en Henk Wisman.

Hoe kwam je bij Rijnsburgse Boys terecht?
Toen ik wegging bij Volendam belde Cees Driebergen me op om wedstrijdanalist te worden bij Rijnsburg. Dit heb ik toen gedaan, dat was in het seizoen 2004-2005. Tegelijkertijd ben ik ook als analist aan de slag gegaan bij Den Bosch, ik ben toen meegegaan met Henk Wisman . Na Den Bosch heb ik 2 jaar wedstrijdanalyses gedaan voor Gert Aandewiel bij Haarlem. Waarna ook 2 jaar voor Vitesse met Aad Mos en momenteel zit ik als analist bij  ADO Den Haag.

Wat is je rol binnen de technische staf?
Mijn voornaamste taak is het analyseren van de tegenstander. De eerste jaren kwam ik bijna niet op de club, en kon de spelers nauwelijks, terwijl ik daar toch wel behoefte aan had. We hebben toen afgesproken dat ik 1 trainingsavond (donderdag) op de club ben. Op deze manier kon ik de club en de groep beter leren kennen en weet ik ook veel beter wat er reilt en zeilt. Op donderdag doe ik de warming up van de groep en ga vervolgens aan de slag als hersteltrainer. Dit vind ik erg mooi om te doen. Individueel met geblesseerde spelers bezig zijn. Ze klaarstomen om terug te komen in de groep! Fantastisch om individueel met geblesseerde jongens bezig te zijn.

De Bobby Haarms van Rijnsburgse Boys?
Grappig dat je dat zegt. Ik heb veel van hem geleerd. Dat komt doordat ik dagelijks de trainingen van Ajax volgden. Onze werkwijze is inderdaad vergelijkbaar. Op het veld ben ik een andere persoon: fanatiek en scherp. Zelfdiscipline kom je niet veel meer tegen en dat eis ik wel van een speler. Ook heb ik veel individuele gesprekken met spelers die naar me toe komen voor advies en raad.

Ik ben wel altijd duidelijk. Als je niet opgesteld staat heeft de trainer een betere optie. Je moet het als speler zelf moeten waarmaken en verdienen om met Rijnsburgse Boys in de hoofdklasse en in de toekomst misschien wel in de Topklasse te voetballen. Verder willen ze, als ze gaan stappen bijvoorbeeld dat ik meega. Dat gaat helaas niet altijd meer. Er is tenslotte toch een leeftijdsverschil.

Hoe gaat je als analist te werk?
Elke speelronde analyseer ik de eerstvolgende tegenstander van Rijnsburg. Ik let dan op het totale spelbeeld,  hoe ze verdedigen en aanvallen. Hoe staan en wat doen ze bij spelhervattingen zoals corners vrije trappen. Ik let op individuele kwaliteiten, welk systeem ze spelen en hoe het tactisch in elkaar zit. Dit alles verwerk ik op de computer in een overzichtelijk rapport dat de trainer gebruikt voor zijn voorbereiding.

Waar kan je van genieten in de voetballerij?
Ik kan echt genieten van een simpele club met gewone spelers die een goede uitslag neerzetten tegen een grotere tegenstander met een veel groter budget. In de eredivisie zijn dat Heracles en VVV. In de hoofdklasse heeft Rijnsburg een enorm goede ploeg en Capelle is erg sterk.

Visie op voetbal?
Ik vind het mooi als voetbal tactisch gespeeld wordt, waar liggen de mogelijkheden. Ik zie graag aanvallend voetbal. Maar vergeet niet te verdedigen. Verdedigen begint namelijk voorin en dat hebben ze bij Heracles en VVV goed in de gaten. Mooi om te zien!

Hoe ziet je toekomst eruit?
Ik heb bijgetekend bij Rijnsburgse Boys. Mijn rol zal hetzelfde blijven, wel zal ik indien nodig een avond meer op de club aanwezig zijn voor hersteltraining. Het feit dat ik blijf betekent dat ik zal stoppen met mijn analysewerk voor ADO Den Haag. Ik wordt toch ook een jaartje ouder. De reden dat ik heb bijgetekend is dat ik het spelletje ontzettend leuk vind. Maar ook met de technische staf: Niek Oosterlee, Dick Heemskerk, Hans Schot, Bart Jan Onderwater, Henk-Jan den Haan, Henk Bakker en materiaalman Nico Pauw kan ik het erg goed vinden. Datzelfde geld voor de fantastische spelersgroep en het bestuur met Cees Driebergen.

Rijnsburgse Boys is een mooie club die qua mentaliteit goed bij me past. Ook is er de hoofdtrainer die past bij club en de visa versa, de liefde gaat twee kanten op. Ik heb het er gewoon heel erg naar mijn zin.