outhands

Internationaal profvoetbaltoernooi in Rijnsburg

Het internationale FIFPro Tournament voor contractloze profvoetballers wordt deze zomer in Rijnsburg gehouden. Op 15 en 16 juli komen profs uit Nederland, Frankrijk, Portugal, Duitsland en Slovenik op Sportpark Middelmors in actie.

De teams bestaan uit spelers die het afgelopen seizoen nog actief waren in het betaald voetbal. De aflopende contracten van de spelers werden echter niet verlengd en tot op heden hebben ze nog geen nieuwe club weten te vinden. Het FIFPro Tournament is voor hen een uitstekende gelegenheid zich in de kijker te spelen. Vele clubs en hun scouts zullen in Rijnsburg aanwezig zijn om te kijken of er transfervrije spelers bij zitten die hun selectie zouden kunnen versterken.

Vorig seizoen vonden zo elf spelers van het Nederlandse Team VVCS alsnog een nieuwe club in het betaald voetbal. Ook voor andere landen was het toernooi, dat destijds in Frankrijk werd gehouden, een succes: zo vertrokken Franse spelers naar Polen en Bulgarije en tekende een Portugese speler een contract in de Franse competitie.

Het toernooi is een idee van de Nederlandse spelersvakbond VVCS en de internationale overkoepelende spelersvakbond FIFPro, die ook in Nederland gevestigd is. VVCS-directeur Louis Everard: ‘Het initiatief wordt door de spelers enorm gewaardeerd. Vroeger moesten ze wachten op een telefoontje, nu hebben ze steun aan elkaar en kunnen ze ook daadwerkelijk laten zien wat ze in huis hebben.’

FIFPro-organisator Tijs Tummers: ‘Als speler kun je om allerlei redenen een beetje uit beeld zijn geraakt. Door een blessure, een verblijf in het buitenland of een trainer die het niet in je zag zitten. Hier kunnen ze laten zien dat ze nog altijd meetellen.’

Het toernooi begint op beide dagen om 13.30 uur. Zowel op zaterdag als op zondag worden er vijf wedstrijden gespeeld van 2 x 22,5 minuut. De laatste wedstrijd begint om 18.00 uur. Voor de jeugd worden er tijdens het toernooi verschillende activiteiten georganiseerd. Zo is er een pannakooi waarin tegen profs gevoetbald kan worden en kunnen er penalty’s worden genomen op de keepers van de verschillende landenteams. De entree van het FIFPro Tournament is gratis.