karly

IN MEMORIAM: RUBEN PLU

Tot grote ontsteltenis kregen wij afgelopen zaterdag 10 oktober het zeer trieste bericht binnen dat Ruben Plu, onze Hoofd Jeugd Opleiding en trainer/leider van de JO19-1, is overleden. Ruben is maar 53 jaar oud geworden.
Op 1 juli 2017 kwam Ruben als HJO én trainer van de B1 bij onze vereniging. Een voetballiefhebber pur sang bleek al heel snel, maar Ruben was veel meer dan dat. Sociaal zeer bewogen, populair bij jong en oud, bij meiden en jongens. Altijd een praatje of een opbeurend woordje. Je hoefde hem maar te bellen en hij stond voor je klaar. Een kernkwaliteit van Ruben was zeker ook het vermogen om lastige gesprekken zo te laten verlopen, dat die altijd een positieve werkbare uitkomst hadden. Ruben had een sterk inlevingsvermogen in de ander. Een groot empathisch vermogen, makkelijk benaderbaar en prima mee te praten. Daarom was hij op zijn plek bij Rijnsburgse Boys. Typerend Ruben was: gekleed in een Rijnsburgse Boys trainingspak met een rugzak achterop, een colaatje in zijn hand en gek op snoepjes. Dat was Ruben ten voeten uit. Een ras optimist ook en iemand die zijn medemens in z’n waarde liet. Slechts zelden een onvertogen woord. Altijd een lach op zijn gezicht.

Hij stopte ook veel meer tijd in de club dan verwacht mocht worden. Waarom? Omdat hij zoals eerder gezegd een voetballiefhebber was en het naar zijn zin had in Rijnsburg. Had hij dan geen mindere punten? Natuurlijk wel, zoals we allemaal hebben. Ruben was “wat” gemakzuchtig, maar iedereen kon dat door zijn charmes en persoonlijkheid goed hebben. Een mooi voorbeeld hiervan speelde zich af in 2017. Normaliter wordt een kandidaat die bij een sollicitatiegesprek te laat komt bedankt (“u hoort nog van ons”) en afgeserveerd. Niet bij Ruben. Ondanks twee keer te laat komen kon hij in de zomer van 2017 toch beginnen bij Rijnsburgse Boys. Hij wilde zo graag en wij waren al snel onder de indruk van hem en zeer blij. Het voelde voor hem al direct, zo zei hij begin 2019 bij zijn contractverlenging, “als een warm bad”.
Als trainer was hij populair bij zijn spelers en speelsters, eerlijk, rechtvaardig, bevlogen én in het bezit van een groot tactisch vermogen. Was altijd bereid om te leren. Dit leidde ertoe dat hij begin dit jaar bij de KNVB Academie na een zeer intensief studietraject het “Hoofd Opleidingen A” diploma behaalde. Hij behoorde daardoor tot een zeer select groepje vakmensen (30) die dit diploma kon overleggen. Zijn opgedane kennis en kunde wilde hij graag delen. Vorig jaar september werden nog 14 jeugdtrainers door hem onderwezen in de basismodule Jeugdvoetbal Trainer/coachvan de KNVB en ontvingen het daarbij behorende certificaat. Niet alleen was hij bezig zichzelf kwalitatief te verbeteren, maar deed hij dat ook voor zijn cluppie. Samen met Bas Groenestein was hij de grote animator van het Kwaliteit– & Performance Programma in de jeugdafdeling.
Uiteraard zal komend weekend voor aanvang van alle jeugdwedstrijden een minuut stilte worden gehouden ter nagedachtenis aan Ruben.
Wat gaan we hem missen……
Wij wensen zijn echtgenote Petra, zijn kinderen Vincent, Lex en Maartje en haar vriend Lucas, alsook de naaste familie en vrienden veel sterkte toe bij het verwerken van dit grote verlies.
Namens het bestuur,
Ad Hendriksen​​​​​​ (voorzitter) ​​​​​​
Huig de Hollander (vice-voorzitter/jeugdvoorzitter)