secretariaat

In memoriam: Piet Haasnoot (68)

Donderdag 1 september bereikte ons het droevige en onverwachte bericht dat Piet Haasnoot is overleden in de leeftijd van 68 jaar.
Piet Haasnoot werd in de volksmond en binnen Rijnsburgse Boys veelal bij zijn bijnaam Piet de Flap genoemd. Als speler van Rijnsburgse Boys 1 van 1975 tot 1982 was Piet Haasnoot het enfant terrible van Rijnsburgse Boys. In 1975 stapt de Katwijker over van Quick Boys naar Rijnsburgse Boys en groeit in zijn spelersloopbaan uit tot een ware cultheld, wat hem een historische en populaire status heeft bezorgd tot op de dag van vandaag.
Kenmerkend voor Piet is zijn spraakmakende en luidruchtige persoonlijkheid, waarmee hij als speler en later als vrijwilliger/supporter bij binnenkomst de ruimte van nature tot zich nam. Een gangmaker puur sang, allesbepalend voor een goede sfeer.

Als speler was Piet Haasnoot een lastig te bespelen spits, doelgericht en toeslaand op onverwachte momenten met belangrijke doelpunten. In totaal scoort Piet Haasnoot 58 competitiedoelpunten voor Rijnsburgse Boys 1. Zijn historische status nam een vlucht toen hij op 24 april 1976 ver in blessuretijd het gouden doelpunt maakte in de kampioenswedstrijd in en tegen Koudekerk (0-1).

Dagblad Trouw tekent in de maandagkrant van 26 april 1976 over dat memorabele moment het volgende fragment op:
‘Piet Haasnoot, Rijnsburgse Boys-spits, rende in de 96-ste minuut van de confrontatie in en tegen Koudekerk naar de middenlijn, knielde, vouwde zijn handen en sloot vervolgens zijn ogen. Even tevoren had hij Rijnsburgs gouden doelpunt gemaakt, goed om na een driejarig verblijf in de derde klasse terug te keren naar de tweede.’

Daarmee is de naam van Piet Haasnoot vereeuwigd in de geschiedenisboeken van Rijnsburgse Boys en verbonden aan het kampioenschap wat de voorbode was voor jarenlange Rijnsburgse successen die ten grondslag lagen aan de weg omhoog naar het hoogste amateurniveau.

Na zijn actieve loopbaan als speler, heeft Piet Haasnoot verdiensten gehad als kantinevrijwilliger en werd hij  eveneens op pad gestuurd voor scoutingswerkzaamheden. Met een uitgesproken mening, een nuchtere kijk op voetbal en het vermogen om vanuit zijn ervaring zijn visie daaromtrent op de voor hem karakteristieke humoristische wijze te delen met bestuursleden, spelers, stafleden, vrijwilligers en supporters, heeft Piet de Flap altijd een gewaardeerd prominente plaats ingenomen binnen Rijnsburgse Boys. Wij zijn hem naast zijn verdiensten als speler, dankbaar voor alles wat hij Rijnsburgse Boys vanuit die sociaal betrokken plaats gegeven heeft.

Wij gaan zijn humor, betrokkenheid en loyaliteit missen en wensen Atie, zijn gezin en verdere familie en vrienden alle sterkte toe in de komende tijd.

Namens het bestuur,

Jaco Heemskerk

Secretaris Rijnsburgse Boys