outhands

IJsselmeervogels schudt HHC wakker uit haar droom

Na de verrassende overwinning op hemelvaartsdag op Rijnsburgse Boys heersde er in Hardenberg een euforische stemming: binnen drie jaar (!) kampioen worden in de Hoofdklasse en vervolgens de eerste uitwedstrijd in de nacompetitie om de landstitel winnend afsluiten. Twee dagen later, na het bezoek van IJsselmeervogels, spatte de droom van de underdog in de nacompetitie uiteen. Een beter, slimmer en frisser voetballend IJsselmeervogels liet het moeizaam ogende HHC Hardenberg nu wel met lege handen staan waardoor de strijd om de zaterdagtitel volledig open ligt.

De wedstrijd startte in een aantrekkelijke ambiance met een schitterend nieuw clublied van HHC (onlangs opgenomen in de studio van de bekende Hardenbergse DJ Edwin Evers) en honderden opgeblazen rood-witte ballonnen. In tegenstelling tot de eerste nacompetitiewedstrijd in Rijnsburg was het nu een aftastend begin met geen echte kansen. HHC speelde met dezelfde basiself als afgelopen donderdag. IJsselmeervogels wist waar het bij Rijnsburgse Boys mis was gegaan en speelde met vier man op het middenveld en met de twee spitsen Jeffrey Winter en André Kemper. Doordat de verdediging bij de vogels goed in elkaar stak was het vandaag moeilijk doorkomen voor de Hardenbergers. Na 12 minuten kreeg Jeffrey Winter de eerste kans van de wedstrijd maar schoot enkele centimeters naast de paal. Twee minuten later wist Henri de Graaf, de linksback van IJsselmeervogels, knap op te komen maar werd in de zestien gevloerd door Roy Jurgens. Dennis van der Steen (die vorig jaar nog had toegezegd om dit seizoen in Rijnsburg te komen spelen maar daar later op terug kwam) schoot beheerst de bal in: 0-1. Het plan van HHC-trainer Michel Jansen om in de eerste helft de schade beperkt te houden en in de tweede helft toe te slaan werd zo vroeg verstoord. Tien minuten later kreeg Jeffrey Winter weer een prachtige kopkans, na een strakke voorzet van zijn broer Kevin, maar zonder resultaat. Gerben Tieltjes kreeg na bijna een half uur spelen de eerste kans voor HHC maar was net te laat om zijn voet tegen de bal te zetten. Vijf minuten later kreeg hij zij tweede kans maar kopte van dichtbij in de handen van keeper Paul Verboom. In tegenstelling tot het aantal in de wedstrijd op de Middelmors waren hiermee toch echt de kansen van HHC genoemd.

De pauze werd door een drietal spelers van HHC niet alleen in de kleedkamer doorgebracht maar ook gebruikt om de spieren toch maar warm te houden. Twee wedstrijden binnen twee dagen speel je niet elke week… Nadat Jeffrey Winter de eerste kans in de tweede helft kreeg brak er een periode aan waarin HHC op zoek ging naar de gelijkmaker. HHC speelde sterker dan in de eerste helft waarin het voornamelijk IJsselmeervogels het spel had laten maken. Zagen we in Rijnsburg nog vloeiende acties die gevaar en doelpunten opleverden, vandaag moesten de kansen uit stilstaande situaties komen. Twee vrije trappen (waarvan één van de voet van de jarige Kenny Kroeze die net over de kruising ging en waarbij routinier Michel Steggink als afleider fungeerde) en een aantal corners (waarbij telkens alle elf spellers van IJsselmeervogels zich in de zestien terugtrokken) moesten voor gevaar zorgen. Het gevoel dat de Rijnburgsers in de eerste wedstrijd hadden dat de goal maar niet wil vallen moet vandaag het gevoel geweest zijn van de Hardenbergers. Tien minuten voor einde was er eindelijk weer eens een aanval van IJsselmeervogels. Christian Opschoor gaf een strakke voorzet op André Kemper die de bal als een granaat achter doelman Marc Doornbos kopte: 0-2. HHC was nu definitief verslagen en speelde de wedstrijd, zonder kansen te creëren, uit.
IJsselmeervogels kreeg in blessuretijd de mogelijkheid op een nog grotere overwinning maar een pegel van Dennis van der Steen ging via de lat over.
De penaltyserie na afloop werd met 5-4 gewonnen door HHC.

De wedstrijd geziend hebbend is er zeker ook voor Rijnsburgse Boys de mogelijkheid om op tweede Pinksterdag vanuit Hardenberg de punten mee naar huis te nemen (prachtige omgeving dus een leuke tip voor de supporters om met partner een dagje hier rond te brengen). Natuurlijk zal er wel eerst komende zaterdag een goed resultaat bij IJsselmeervogels behaald moeten worden. Een gelijkspel hoeft nog niet fataal te zijn (in 1990 werd Rijnsburgse Boys na eerst een gelijkspel en vervolgens een verloren wedstrijd ook nog landskampioen….) maar bij een overwinning staan de drie ploegen weer volledig gelijk. Tot nu toe is het een nacompetitie waarbij de uitspelende ploeg aan het langste eind trekt, dus….IJsselmeervogels en HHC Hardenberg zijn gewaarschuwd!