gerard

IJsselmeervogels – Rijnsburgse Boys 6-1 (1-1) – VERSLAG

“We hebben met z’n elven gefaald!”

Na afloop van de vernederende 6-1 nederlaag bij IJsselmeervogels was het verdediger Masies Artien die harde conclusies trok. “Ook nu moet ik je te woord staan, dat hoort bij het voetbal,” zei Masies nadat hij lang onder de douche had gestaan om zich te bezinnen op de zes tegengoals. “We maken fouten in de persoonlijke duels, waardoor Olijfveld twee keer van dichtbij kan binnenschieten. Daarna wordt het een mentale kwestie. Dan daalt het vertrouwen, terwijl het bij hen stijgt. Alles vliegt er vervolgens in.”

Foto: IJsselmeervogels Media / Rob van Willige


Verantwoordelijk
“Ik ga het niet persoonlijk maken”, vervolgt Masies, “We zijn met een hele verdediging. Samen met Wesley Goeman vormen wij het blok, wij moeten ze tegenhouden. Aankomende maandag gaan we de beelden terugkijken en gaan we dit met elkaar doorspreken. Natuurlijk zullen dan de fouten van de individuele spelers worden besproken. Maar voor nu hebben we met z’n elven gefaald. We zijn met 11 spelers in het veld, wij zijn verantwoordelijk. Schorsingen, blessures, dat mogen we niet noemen, daar ligt het niet aan. Wij zijn geselecteerd. In de Tweede Divisie moet je altijd scherp zijn. Dit is bijna profvoetbal, dan mag je dit soort fouten niet maken”.
Trainer Pieter Mulders noemde al wel namen in zijn nabeschouwing. “Carlos en Masies staan centraal. We staan met drie verdedigers tegen twee spitsen. Zij moeten Olijfveld afstoppen. Carlos en Masies doen het gewoon niet goed. Dat is heel frustrerend, zo kun je eindeloos blijven voetballen. Het gaat om verdedigen, dat is een kwaliteit en die moet je hebben als je achterin staat.”

Foto: IJsselmeervogels Media / Rob van Willige


Goede eerste helft
In de rust sprak de verzamelde pers nog over de uitstekende achterste linie van Rijnsburgse Boys. Richard van Nieuwkoop had, ondanks een dijbeenblessure en een noodzakelijke Ibuprofen die Henk-Jan den Haan helemaal naar de goal kwam brengen, drie fantastische reddingen achter de rug. Artien en Gielisse vielen in positieve zin op en voetbalden respectievelijk slim en sterk. Voor de scores in het Leidsch dagblad werd de spelers al het cijfer 8 en een plaats in het elftal van de week toegedicht.
Bij de start leek het even op een stormloop. In de eerste vijf minuten was IJsselmeervogels dreigend voor de goal van de Uien, maar verder dan een schot over de lat en in het zijnet kwam het gelukkig niet. “We hadden afgesproken om met twee hoge backs te spelen”, legde Pieter Mulders achteraf uit. “Dat ging in het begin even fout, maar daarna hebben we dat gecorrigeerd en kregen we grip op IJsselmeervogels”. Dat bleek het geval, want de Roden werden door de Geelzwarten regelmatig op eigen helft teruggedrongen. Toch werd de wedstrijd er niet mooi van. Veelvuldig balverlies aan beide zijden gaven in het eerste half uur een rommelig spelbeeld. Het was in de 24e minuut dat Rijnsburg een corner mocht nemen. Gielisse en Jongeneelen maakten er een slim combinatiespel van met een korte corner. Waar bij een balletje terug op Gielisse iedereen de een-twee met Jongeneelen verwachtte, draaide Gielisse slim weg naar de achterlijn en kon voorzetten op Tillema, die voorbij de tweede paal rustig stond te wachten. Joël hoefde alleen maar te knikken om de 0-1 achter doelman Schaap te leggen.
IJsselmeervogels legde zich niet neer bij de achterstand en probeerde met man en macht wat terug te doen. Dat leidde in tien minuten tijd tot vier grote kansen. Bij drie daarvan was het Soufyan Moro, die van Nieuwkoop op afstand probeerde te kloppen. In alle gevallen was Richard, ondanks de eerdergenoemde dijbeenblessure, ongenaakbaar en ranselde de ballen met prachtig duikwerk uit de verre hoek. Ook was Buitenhuis dichtbij een goal uit een gevaarlijke corner, maar zijn volley (overigens prachtig uitgevoerd) scheerde over de deklat.
Het waren de Rijnsburgers, die nog mooie kansen kregen op een tweede treffer vóór de thee. Tillema kopte uit een corner bij de eerste paal net naast en Serbony kopte een mooie mogelijkheid in de handen van de keeper, terwijl afleggen op de vrijstaande Tillema een kansrijkere optie was geweest.
Uiteindelijk werd het rusten met 0-1, wat gezien het wedstrijdbeeld niet onverdiend was.

Foto: IJsselmeervogels Media / Rob van Willige


Drama op de Westmaat
Het tweede bedrijf bleek zich te ontvouwen tot een opvoering van een theatraal drama, wat voor de trouwe Rijnsburgse supporter bijna aanvoelde als Dante’s Inferno, ondanks de kou.
Het begon niet eens zo slecht. De Rijnsburgers kwamen lekker uit de kleedkamer, met in de 48e minuut een mooi staaltje van zelfzuchtigheid van Jason Halman. Hij kon tot twee keer toe afleggen, maar worstelde zich in stijl door een woud van verdedigers heen. Hij verloor de bal, veroverde hem weer en kon zelfs nog een gevaarlijk schot produceren, waar doelman Schaap maar ternauwernood een antwoord op had.
Maar daarna ontspon zich een hels scenario. In de 56e en 58e minuut kon Olijfveld twee keer ontsnappen aan de Rijnsburgse verdedigers. Van Nieuwkoop was van dichtbij kansloos. In de 60e minuut werd een corner niet goed weggewerkt. Richard redde de bal nog met de vuisten, maar Van Leijenhorst kon de rebound makkelijk en vrijstaand inschieten. Twee minuten later was het Ozturk, die vanuit een een-twee makkelijk tussen twee verdedigers kon doorlopen en de 4-1 langs Richard kon tikken. Zo stond Rijnsburg binnen 8 minuten 4-1 achter in plaats van 0-1 voor.
En de beker was nóg niet leeg. In de 69e minuut kon Soufyan Moro van een meter of 25 vrij aanleggen voor een schot. Wat in de eerste helft nog faalde, lukte nu wel. Vlak voor Richard kreeg de bal nog een dwarreltje naar de linkerbovenhoek, waardoor de Rijnsburgse doelman aan de grond genageld bleef. En in de 80e minuut ging het weer fout in de Rijnsburgse verdediging. Een op het oog makkelijk weg te werken bal viel tussen Carlos en Masies precies verkeerd, waardoor Hovestad van dichtbij de 6-1 kon binnentikken.
Stelde de Uien daar nog íets tegenover in de tweede helft? Toch wel. Een vrije trap van Goeman kon met moeite uit de verre hoek worden weggetikt en een ziedend schot van de ingevallen Max Hudepohl kon door doelman Schaap nét over de lat worden gewerkt. Maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Foto: IJsselmeervogels Media / Rob van Willige


Onbegrijpelijk
Pieter Mulders was na afloop, uiteraard, zeer teleurgesteld. Hij gebruikte woorden als “Onbegrijpelijk, Sinterklaasdag, kinderlijk en ongelofelijk”. “De spits kan er gewoon drie keer voorkruipen”, zei Pieter verbolgen, “ik ben net in de kleedkamer even helemaal uit m’n plaat gegaan. Na de eerste vijf minuten hadden we het voor elkaar, het stond gewoon goed. We hadden zelfs in de eerste helft nog een goal meer kunnen maken”. Pieter vervolgde: “Dit is het niveau van de Tweede Divisie, dit moet je aankunnen. Ik ben in een aantal spelers erg teleurgesteld. Als we met 6-1 verliezen van een fantastische tegenstander, dan kan ik er nog vrede mee hebben, maar we hebben ze gewoon laten lopen”.
IJsselmeervogels – Rijnsburgse Boys 61 (1-1)
24’      0-1      Joël Tillema
56’      1-1      Robbert Olijfveld
58’      2-1      Robbert Olijfveld
60’      3-1      Marciano van Leijenhorst
62’      4-1      Oktay Ozturk
69’      5-1      Soufyan Moro
80’      6-1      Ralph Hovestad
Scheidsrechter: K. Puts
Assistent-scheidsrechters: M. Dal, R. Meints
Vierde Official: C. Mesbah
Toeschouwers: 1.400
Gele kaarten
Rijnsburgse Boys: Gino Demon, Jeffrey Jongeneelen
Opstelling IJsselmeervogels: Schaap, Buitenhuis (Carmelia 70’), Hovestad, Justiana, Nejmi, Ozturk (van Hussen 70’), Akla (Powell 73’), Olijfveld, Moro, Leijenhorst. Cortie
Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Gielisse, Artien, Opoku, Demon, Strooker, Goeman (aanvoerder), Tillema (Duiker 84’), Halman, Serbony (Parami 70’), Jongeneelen (Hudepohl 66’)