Piet Hemminga

IJsselmeervogels – Rijnsburgse Boys 2–1 (1–1) – VERSLAG

Rijnsburgse Boys staat diefstal overwinning toe

De voetballerij kent een aantal clichés, variërend van een gestolen overwinning via een wedstrijd waar een ploeg vergeet zichzelf de belonen tot aan de constatering dat als je zelf niet scoort de tegenstander het uiteindelijk wel doet. Uitdrukkingen die allemaal op deze ontmoeting van toepassing zijn. Was er in het begin van de wedstrijd nog een sterkere start van IJsselmeervogels waardoor een 1-1 bij rust enigszins te billijken viel, de tweede helft was het alleen Rijnsburgse Boys wat de klok sloeg. En toch stond er uiteindelijk een 2-1 eindstand op het wedstrijdformulier.

Foto: Cor Spruijt

Blessures spitsen
Voor Rijnsburgse Boys moet het toch even slikken geweest zijn. Zonder anderen tekort te doen is het niet prettig wanneer één van de productiefste speler blijkt met een blessure op de tribune te moeten gaan zitten. Dani van der Moot kon wat dat betreft de hand schudden met zijn collega bij IJsselmeervogels. Want ook Danny van den Meiracker staat al enige weken met knie-problemen op non-actief. Daarmee was zijn afwezigheid voor de thuisclub geen verrassing. Dat was wel het feit dat trainer Berry Smit afgelopen maanden zijn contract inleverde. Met als gevolg dat assistent-trainer Ton Cornelisse voor deze wedstrijd de koers uit mocht zetten.

Foto: Cor Spruijt

Snelle voorsprong
De voormalige spits van diverse betaalde voetbalclubs had daarbij de nodige defensieve accenten aangebracht om in eerste instantie het incasseren van een tegentreffer te voorkomen. En dat pakte in de beginfase goed uit. De Vogels kwamen feller dan hun tegenstander uit de startblokken. Speelde assistent-grensrechter Nicolette Bakker in 2010 al eens een hoofdrol door een stokje voor een doelpunt van Jeffrey Winter te steken, volgens ooggetuigen verzuimt ze nu te constateren dat de bal tientallen centimeters over de zijlijn is geweest. En in plaats van een ingooi voor de Rijnsburgers is het nu Khalid Tadmine die al dan niet uit buitenspelpositie alleen richting Wesley Zonneveld kan gaan en staat het vlak daarna 1-0. In de wetenschap dat er nog meer dan ruim 80 minuten zijn om dat recht te zetten. Een curieus maar niet allesbepalend moment.

Foto: Cor Spruijt

Rijnsburgse gelijkmaker
Het eerste kwartier mag dan enigszins aan IJsselmeervogels worden toegeschreven, daarna neemt Rijnsburgse Boys het heft in handen. Het gevaar komt veelal vanaf de linkerkant waarbij Rob Zandbergen en Furhgill Zeldenrust zich steeds meer kunnen uitleven. De linkerverdediger ziet bij zijn eerste doelpoging de bal nog hoog over gaan. Hij heeft dan ook niet de reputatie vaak doeltreffend te zijn maar vijf minuten later heeft hij nagenoeg vanuit dezelfde positie nogmaals de mogelijkheid uit te halen. En deze keer is het wel raak: 1-1. De nummer 191 van de topscorerslijst aller tijden stijgt ongetwijfeld een aantal plaatsen met zijn nieuwe totaal aantal van drie.

Foto: Cor Spruijt

Voorsprong verdubbeld
De Uien laten in het laatste kwartier van het eerste bedrijf nog minimaal twee mogelijkheden om op voorsprong te komen onbenut. Een vrije trap van Ferhgill Zeldenrust gaat vlak naast en Jeroen Spruijt schiet een mogelijkheid over. Op slag van rust creëert IJsselmeervogels de tweede mogelijkheid te scoren. Rydell Poepon laat langs de zijlijn Dennis van der Plas zijn hielen zien maar gelukkig voor de geel-zwarten komt Khalid Tadmine een teenlengte te kort om de voorzet achter de doelman van de Rijnsburgers te tikken.

Ander vaatje
In de tweede helft is er maar één ploeg die voetbalt en vallen er veertien kansen voor de gasten te noteren. De één soms nog mooier dan de ander. De mannen van Henk Wisman tappen duidelijk uit een ander vaatje. Dat wordt voor een deel ook veroorzaakt doordat voormalige Rooie Robbert Olijfveld de spitspositie ingenomen heeft. Daarmee ontstaat er toch een aanspeelpunt die de bal voor in de ploeg kan houden. En natuurlijk eindigt niet iedere bal tussen de palen. Maar wanneer dat wel het geval is, staat daar altijd weer Jaimy Schaap die bezig is een bijna perfect match te keepen. Het is haast onmogelijk om alle doelpogingen te omschrijven. Een bloemlezing met de spelminuten erbij.

Foto: Cor Spruijt

Kans op kans op kans.
Het begint met een lob van Furhgill Zeldenrust die net over gaat (48.) Vervolgens combineren Masies Artien en Jeffrey Jongeneelen tot de eerste mogelijkheid voor Robbert Olijfveld (52.). Waarna Jeroen Spruijt net wat te kort komt om in te schieten (54.) en zijn kopbal op de rand van het doelgebied in handen van de doelman komt (55.). Daarna is het de buurt aan Bram de Bruin die een paar meter ruimte richting strafgebied ontdekt, hard uithaalt en de bal op de lat uiteen ziet spatten (59.) Jeroen Spruijt kan vervolgens vlak bij de 16 alleen via een met geel bestrafte overtreding gestopt worden. De vrije trap van Furhgill Zeldenrust leidt via de vingers van de doelman tot de zoveelste corner (67). Jeffrey Jongeneelen dreigt richting rechthoek te gaan en schiet vervolgens verrassend in de linkerhoek (73). En wederom toucheren de vingers van de doelman van IJsselmeervogels de bal.

Foto: Cor Spruijt

Deksel op de neus
Masies Artien kampeert met zoveel corners bijna in het strafschopgebied en krijgt via Jeroen Spruijt een goed mogelijkheid – maar het is niet iedere week raak (75.) En uit het voorwerk van Furhgill Zeldenrust en Robbert Olijfveld krijgt ook Jeroen Spruijt nogmaals een kans om vanuit de draai de 1-2 binnen te tikken (81.). Maar als er één Schaap… Zelfs Bram Ros probeert nog een duit in het zakje te doen door een imitatie van de goal die Robin Pröpper onlangs tegen FC Utrecht maakt. Maar deze bal zeilt net over de lat (85.) En terwijl er dan nog gewisseld wordt en de vierde official oefent om het nummer 12 van invaller Ian van Otterlo in een andere kleur dan rood op het wisselbord te krijgen ontsnapt er een speler van de thuisclub langs de zijlijn en legt de bal netjes op steven Sanchez Angulo: 2-1.

Foto: Cor Spruijt

Dissonant
In de tweede helft creëert de thuisclub uiteindelijk één mogelijkheid haalt daarmee de volledige buit binnen. Een dissonant in een mooie uitvoering. Voor de Rijnsburgers één schrale troost: wie tien keer zo’n wedstrijd speelt zal er uiteindelijk negen winnen. Dat zijn dan in ieder geval nog 27 toekomstige punten die aan het conto toegeschreven gaan worden. En uiteindelijk blijft er maar een optie over in de voorbereiding naar de volgende wedstrijd: even in de spiegel kijken. Want alhoewel het uiteindelijk als gestolen overwinning betiteld mag worden, op het moment suprême stond de achterdeur ook wagenwijd open voor het inbrekersgilde. Tot slot nog even aandacht voor een opmerking na afloop in de catacomben van Hans Schot, de Rijnsburgse keeperstrainer die Jaimy Schaap de hand drukt en ondanks de sportieve deceptie meldt: “Keeper, goed gekeept man.” Dan kan sport toch ook heel mooi zijn!

IJsselmeervogels – Rijnsburgse Boys 2–1 (1–1)

Scheidsrechter: de heer F.R. de Winter
Toeschouwers: 1.250

Gele kaarten – Rijnsburgse Boys: Bram Ros, Jeffrey Jongeneelen en Jeroen Spruijt
Gele kaarten IJsselmeervogels: Darren Rosheuvel en Mitch Willems

Scoreverloop:
08. 1-0 Khalid Tadmine
32. 1-1 Rob Zandbergen
90. 2-1 Steven Sanchez Angulo

Opstelling IJsselmeervogels: Jaimy Schaap, Marciano van Leijenhorst, Mitch Willems (71. Jeffrey Buitenhuis), Kai Heerings, Darren Rosheuvel (48. Adil Haian), Daniel van Son (Miguel Ramdas), Jesse Wielinga, Mike van der Laar, Philippe van Arnhem, Khalid Tadmine (60. Steven Sanchez Angulo) en Rydell Poepon
Opstelling Rijnsburgse Boys: Wesley Zonneveld, Rob Zandbergen, Masies Artien, Dennis van der Plas, Bert Koomen, Bram de Bruin (89. Ian van Otterlo), Jeroen Spruijt, Bram Ros, Max Hudepohl (46. Robbert Olijfveld), Jeffrey Jongeneelen en Furhgill Zeldenrust (89. Delano Asante)