Piet Hemminga

IJsselmeervogels – Rijnsburgse Boys 1-1 (0-1) – VERSLAG

RIJNSBURGSE BOYS MAAKT HET IJSSELMEERVOGELS MEER DAN MOEILIJK

Op bezoek bij koploper IJsselmeervogels heeft Rijnsburgse Boys de wrange smaak van de nederlaag van vorige week tegen Noordwijk voor een groot deel weg weten te spoelen. In de wetenschap dat de laatste punten op het rode deel van De Westmaat vijf jaar geleden verdiend werden, kwamen de Rijnsburgers in de eerste helft op voorsprong. Een strafschop zorgde er voor dat het eerste puntverlies van de thuisploeg in deze competitie beperkt bleef. Met de uitslag van 1:1 kregen beide ploegen uiteindelijk te weinig.

Foto: Hans Heemskerk


Startproblemen
Was de trainer vorige week ontevreden over de gehele eerste helft, ook nu vond hij dat zijn team niet goed uit de kleedkamer gekomen was. “De eerste twintig, vijfentwintig minuten gaven we te weinig thuis. We boden IJsselmeervogels te veel ruimte”. Het is dat de thuisploeg ook nog niet geheel scherp van start ging anders had het binnen de minuut inderdaad al 1-0 kunnen staan. De Rijnsburgers hadden in het begin vooral moeite met het opereren van het koningstrio van IJsselmeervogels in de spits. Van de Meiracker, El Azzouti en Olijfveld, een aantal topschutters om van te dromen, werden vanaf de vleugels veelal in stelling gebracht. Maar de Rijnsburgse verdediging hield keurig stand.

Foto: Hans Heemskerk


Minimale mogelijkheden
In het eerste kwartier komen de geelzwarten twee keer dreigend voor het doel van Jaimy Schaap. De eerste keer komt Anthony van Dongen een teenlengte te kort, de tweede mogelijkheid is niet aan Joël Tillema besteed die hoog over schiet. Knullig uitverdedigen van Nick Zeijlmans biedt Robbert Olijfveld een nauwelijks niet te missen kans. Een slap rollertje in de richting van Bradly van der Meer voorkomt echter andermaal een Spakenburgse voorsprong. Dezelfde doelman mag vervolgens diezelfde Nick Zeijlmans bedanken voor zijn redding op de doellijn. De doelverdediger zorgt er voor dat na enig grabbelwerk de bal voor de voeten van Ahmed El Azzouti valt maar die weet dus niet raak te schieten.

Foto: Hans Heemskerk


Topscorer Tillema
Nadat Joël Tillema op aangeven van Thomas Bakker eerst nog vanuit buitenspelpositie over heeft geschoten brengt hij even later toch de 0-1 op het scorebord. Jeffrey Jongeneelen opereert wat meer vanaf het middenveld maar weet vanuit die positie het spel steeds beter de verdelen. In dit geval stuurt hij Bram Ros de diepte in. Diens voorzet vanaf rechts is op maat voor de Rijnsburgse topscorer die de 0-1 loepzuiver binnen knikt.  De wedstrijd wordt er steeds leuker op, de toeschouwers gaan er nog maar eens goed voor zitten. Af en toe tenenkrommend – maar dan van de spanning.

Foto: Hans Heemskerk


Kans op 0-2
In de tweede helft probeert Rijnsburgse Boys zo nu en dan het tempo wat de drukken maar wordt vaak gedwongen met de Vogels mee te gaan. Af en toe is het billenknijpen zoals de situatie waarbij Maikel de Harder – bezig aan zijn 9e seizoen voor de roodwitten – leep wordt vrijgespeeld en zijn schuiver vlak voorlangs over de achterlijn gaat. Dé kans op 0-2 blijft onbenut wanneer vier Rijnsburgers nog twee verdedigers van IJsselmeervogels voor zich zien. Het duo Jongeneelen en Tillema is vaak succesvol maar ditmaal is de afronding dat niet. Ondertussen krijgt de speaker de lachers op zijn hand door te melden dat de bankpas van de heer De Graaf gevonden is. Het is vergelijkbaar met de gevonden autosleutels van de heer De Mooij in Rijnsburg. De thuisploeg voert de druk op, Rijnsburgse Boys probeert daar met een snelle omwisseling een antwoord op te verzinnen. Kansen zijn er over en weer maar zowel Anthony van Dongen als Maikel de Harder vinden een doelman op hun weg.

Foto: Hans Heemskerk


Dure wissel
“Ik vond Nick Zeijlmans soms wat te afwachtend. En IJsselmeervogels ging steeds opportunistischer spelen, vandaar het inbrengen van Carlos Opoku achterin.”. Aldus Henk Wisman over de wissel die uiteindelijk een niet voorzien neveneffect zou krijgen. Want in een ultieme poging de bal te keren veranderde Thomas Bakker de richting daarvan dusdanig dat één van de Vogel-spitsen een bijna vrije doortocht richting Bradly van der Meer verleend werd. Carlos Opoku wist de bijna ontsnapte speler nog wel te achterhalen maar kennelijk niet reglementair. Scheidsrechter Van den Elzen aarzelde een paar seconden en wees vervolgens resoluut naar de stip. Er zijn een paar zekerheden in het leven en één daarvan is dat Danny van de Meiracker vanaf 11 meter scoort: 1-1.
Keepers onderscheiden zich
In de laatste twintig minuten van de wedstrijd krijgen beide ploegen nog een aantal kansen om de volle winst naar zich toe te trekken. Jeffrey Jongeneelen schiet bijvoorbeeld van grote afstand net naast de paal. En met nog 10 minuten op de klok mist de inmiddels ingevallen Dani van der Moot naast een mogelijke 1-2 ook de kans op het schrijven van geschiedenis. Een appèl voor hands wordt daarbij door Van den Elzen genegeerd. Dat laatste gebeurt overigens nadat Anthony van Dongen even daarvoor geprobeerd had de uitlopende Jaimy Schaap met een lob te passeren. Aan de andere kant onderscheid Bradly van der Meer zich meerdere keren, voornamelijk door schoten van Ahmed El Azzouti onschadelijk te maken.

Foto: Hans Heemskerk


Broertje van…
Vlak voor tijd maakt ook Jaïro Schet zijn opwachting bij de Uien. De jongere broer van Damiano Schet, voormalig speler van de Rijnsburgers en momenteel actief voor GVVV, weet ondanks een paar kleine kansjes ook niet het verschil te maken. “Deze uitslag, ik kan er mee leven” laat Henk Wisman na afloop weten terwijl zijn gezicht toch ook enige teleurstelling laat zien. Blijft uiteindelijk nog de vraag hoe dezelfde elf spelers in één week tijd twee zó van elkaar verschillende wedstrijden op de grasmat weten te leggen ten. Maar die vraag blijft onbeantwoord.
IJsselmeervogels – Rijnsburgse Boys 1–1 (0–1)
Scheidsrechter: de heer F.M.L. van den Elzen
Toeschouwers:  1.930
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Jeroen Spruijt
Scoreverloop:
36′ 0-1 Joël Tillema
69’ 1-1 Danny van de Meiracker (strafschop)
Opstelling IJsselmeervogels: Jaimy Schaap, Gillian Justina, Marciano van Leijenhorst, Sanny Monteiro, Jeffrey Buitenhuis, Mike van der Laar, Gwaeron Stout (46. Eef van Riel), Maikel de Harder (71. Yannick Cortie), Danny van de Meiracker, Ahmed El Azzouti en Robbert Olfijveld (83. Quincy Veenhof)
Opstelling Rijnsburgse Boys: Bradly van der Meer; Jordy Strooker, Nick Zeijlmans (65. Carlos Opoku), Thomas Bakker, Bert Koomen; Jeroen Spruijt, Bram Ros Edo Knol (71. Dani van der Moot); Anthony van Dongen (83. Jaïro Schet), Joël Tillema en Jeffrey Jongeneelen