Nico Glasbergen

IJsselmeervogels – Rijnsburgse Boys 0-3 (0-3) – VERSLAG

Rode Uien spelen eindelijk eens voor Vogel(s)verschrikker

Zo, dat was me het avondje wel aan de Westmaat in Bunschoten-Spakenburg. Een zwoele, warme, soms verhitte avond. Rijnsburgse Boys had een duidelijke missie voorafgaand aan het duel tegen IJsselmeervogels. Als je in de laatste zeven seizoenen daar namelijk welgeteld één punt hebt meegenomen, dan moet daar wat aan gedaan worden natuurlijk. Met het mes tussen de tandjes, volle kracht vooruit. Dat lukte goed, kunnen we wel concluderen na afloop. Rijnsburgse Boys was in het eerste half uur heer en meester, werd daarna door een rode kaart in ondertal gezet, maar gaf in feite geen krimp, al ging dat tegen kramp aan. Hoe dan ook, geen bekrompen potje van geel-zwarte zijde. De ook met rood gepimpte Henk Wisman kan tevreden zijn met het resultaat van zijn ploeg. De naar de tribune verwezen oefenmeester deed er in ieder geval alles aan om ook vanaf de tribune zijn ploeg verbaal bij te staan. Het mocht allemaal baten. De Uien gingen met drie punten huiswaarts. En dat was verdiend ook, want er was tot aan de rode kaart voor onze aanvoerder Bram Ros maar één ploeg die voetbalde en wilde voetballen. Inderdaad, Rijnsburgse Boys.

De Uien namen meteen het initiatief. De verhoudingen op het veld waren vanaf minuut één duidelijk. De Vogels trokken zich namelijk massaal terug en zetten nauwelijks druk. Het was vrij snel bijna raak: een lepe voorzet van de oude vos Gielisse kon door de vogelvrij staande Van der Moot op een teenlengte na niet geraakt worden. Dat was bijna, maar helemáál liet niet lang op zich wachten.

Foto: Cor Spruijt

Danig
Het is de vaste supporter allang opgevallen. De geblesseerde (hij is op de weg terug) Bert Koomen staat al sinds de voorbereiding begonnen is niet op zijn vaste plek, rechtsachter. Nieuweling Daan Walraven, overgekomen van Ter Leede, heeft zijn plek voorlopig ingenomen en doet dat, op wat inzinkinkjes na, prima. Qua snelheid doen ze heel weinig voor elkaar onder, maar Walraven neemt ook het initiatief naar voren en durft te voetballen. Dat bleek wel in de dertiende minuut, toen hij mee opgekomen was en met een scherpe pass vanaf rechts door het centrum de vrijgelopen Dani van der Moot alleen voor de keeper zette. Een prachtige bal die een goal verdiende. Dat vond de andere ‘Daan’ ook. Van der Moot schoof als een echte killer ijskoud de bal langs de uitgekomen doelman Jaimy Schaap. Een duo ‘Daanproductie’.

Foto: Hans Heemskerk

Roofvogels
De Uien mochten dan duidelijk de bovenliggende partij zijn, een foutje is gauw gemaakt. Het ging dan ook onverwachts bijna mis. Een scherpe diepe bal richting de rechtsbuiten van IJsselmeervogels kon door Rob Zandbergen nog net geraakt worden met het hoofd. Dat was niet genoeg: de Vogels namen vliegensvlug over en zette met één schijf Westerman één op één met Zonneveld. Hij leek Zonneveld uitgespeeld te hebben en langs de lijn werd de gelijkmaker al geteld, maar Zonneveld en de terug gesprinte Walraven keerden de bal nog net voor de lijn. “Achtung,” zeggen ze dan tijdens de Sportschau op de ARD. De Boys lieten zich niet van de wijs brengen en bleven aan de touwtjes trekken. Een buitenspelgoal van Zeldenrust werd terecht afgekeurd. En Hilterman kopte maar net over na een scherpe voorzet van Zeldenrust en voorassist van Van der Moot. De 0-2 zat er dus duidelijk meer in dan de 1-1. Gerechtigheid volgde. De met uitstekende voorzetten strooiende Zeldenrust legde de bal panklaar op het hoofd van Ros, die de bal tegendraads over Schaap in de verre hoek kopte. Een schitterend staaltje van de heren, die de 0-2 betekende.

Foto: Hans Heemskerk

Keeper in het zonnetje
Het bleek hierna tijd voor doelman Zonneveld om te ‘shinen’. De beer uit Lisse heeft al vaker laten zien wel wat te kunnen en hij mocht nu weer zijn kwaliteiten tonen. Eerst redde hij namelijk knap op een inzet van Sanchez Angulo. En het schot van El Haddouti, wat in de verre hoek leek te ploffen, werd door Wesley met een uiterste krachtsinspanning tot corner verwerkt. Daar hield onze betrouwbare sluitpost de nul, cruciale momenten die net dat duwtje richting een goed resultaat kunnen zijn.

Foto: Cor Spruijt

De opening van het Rode Bal
Helaas bleef Rijnsburgse Boys niet zonder kleerscheuren. De met een masker spelende Kevin Sterling had Bram Ros eindelijk op de kast, na al wat pogingen gedaan te hebben. Het arbitrale trio had het akkefietje, waarbij Sterling en Ros op de grond lagen en laatstgenoemde met zijn been over de schreef zou zijn gegaan, gemist. De vierde man helaas niet. Die attendeerde arbiter Dröge op het vermeende ‘gemeen spel’. Dröge trok rood voor Ros en in de commotie die erop volgde werd ook trainer Wisman naar de tribune verwezen. Dat was wel even een tik, want de dominantie van de Boys werd hierdoor flink ondermijnd. Nadat de kruitdampen waren opgetrokken schoot Sterling uit de draai over, net goed. Dennis van der Plas, weer na een voorzet van Zeldenrust, kopte over. Men zou verwachten dat de Uien de tegentreffer nu wel snel zouden incasseren, maar de sterren stonden goed voor geel-zwart. Dani van der Moot stoomde op na rood balverlies en gaf de voorassist op de diep sprintende Asante. Delano bleef het overzicht houden en gaf de bal breed op de op links vrijgelopen Zeldenrust. Furhgill schoof beheerst binnen en zette Rijnsburgse Boys op een heerlijke 0-3 vlak voor rust.

Foto: Hans Heemskerk

De manschappen herschikken
Wat doe je als je aanvoerder en centrale verdediger eruit gestuurd is? Juist, dan zet je er een centrale verdediger bij. Dan kan je met Rob Overvliet prima de strijd aan, want die is geknipt voor dit type klusjes. De kopsterke Overvliet en Van der Plas dus samen achterin, de rest ook tot het gaatje om de voorsprong te verdedigen. In eerste instantie ging het nog wel stormen na rust. IJsselmeervogels pompte de bal er een aantal keren gevaarlijk in en kreeg een paar corners die ook rood perspectief boden. Tegelijkertijd viel op dat de Vogels totaal niet voetbalden en het louter op zijn ouderwets Engels probeerden. Rijnsburgse Boys knokte en gaf alles. Het moest. Tegelijkertijd werd het in de kaart gespeeld door de hoge ballen van de Vogels, want in het centrum is het kopsterk. Het stormpje duurde een kwartier en toen leek het er al op dat de wedstrijd in het voordeel van de Uien zou blijven.

Foto: Cor Spruijt

Tien tegen tien
De wedstrijd ging echt de goede kant op voor ons Uien toen Martis binnen een minuut of drie twee gele kaarten kreeg. Met tien tegen tien werd het makkelijker. Rijnsburgse Boys speelde aanvallend nog maar weinig klaar, al was dat niet meer nodig. Moegestreden spelers werden vervangen en de voorsprong werd eigenlijk vrij simpel geconsolideerd. Dit IJsselmeervogels, wat nog wel wat basisklanten miste, was niet bij machte een vuist te maken tegen een geconcentreerd verdedigend Rijnsburgse Boys. Arbiter Dröge vond het dan ook na exact negentig minuten welletjes en floot de Uien definitief met een zalig gevoel verder de warme avond in.
Na afloop was het mooi om te zien dat de mannen van Wisman echt alles gegeven hadden. De conditioneel sterke Rob Zandbergen bijvoorbeeld, die weer een puike wedstrijd speelde, was helemaal naar zijn grootje. Het geeft voldoening, want na zo’n avond is het alleen maar lekker. Rijnsburgse Boys heeft met 0-3 gewonnen aan de Westmaat en daar valt niks op af te dingen.

IJsselmeervogels – Rijnsburgse Boys 0-3 (0-3)
Scheidsrechter: de heer S. Dröge
Toeschouwers: circa 1000
Gele kaarten IJsselmeervogels: Darren Rosheuvel, Kevin Sterling, Bradley Martis (2x)
Rode kaart IJsselmeervogels: Bradley Martis (2x geel)
Rode kaarten Rijnsburgse Boys: trainer Henk Wisman, Bram Ros (minuut 38)
Scoreverloop:
13’ 0-1 Dani van der Moot
26’ 0-2 Bram Ros
45+3’ 0-3 Furhgill Zeldenrust
Opstelling IJsselmeervogels: Jaimy Schaap; Daniel van Son (46. Bradley Martis), Mitch Willems, Miquel Ramdas (70. Khalid Tadmine), Mike van de Laar; Kai Heerings, Darren Rosheuvel (46. Jordy Ruizendaal), Morad el Haddouti (70. Christos Ibrahim), Steven Sanchez Angulo; Kevin Sterling, Jarno Westerman (46. Kian Visser).
Opstelling Rijnsburgse Boys: Wesley Zonneveld; Rob Zandbergen, Dennis van der Plas, Bram Ros (c), Daan Walraven; Bram de Bruin (46. Rob Overvliet), Roderick Gielisse (46. Marc Magan), Jordy Hilterman (86. Jeroen Spruijt); Furhgill Zeldenrust (90. Anthony van Dongen), Dani van der Moot (77. Jeffrey Jongeneelen), Delano Asante.