Piet Hemminga

IJsselmeervogels – Rijnsburgse Boys 0-3 (0-0)

Rijnsburgse Boys boekt historische overwinning op IJsselmeervogels. Waarbij eerlijkheidshalve opgemerkt moet worden dat het in dit geval om de statistieken gaat. Drie keer eerder stapten de Uien met een overwinning van het veld op de Westmaat. Drie keer was de stand 0-1. Eén keer werd er in de Topklasse van IJsselmeervogels op vreemde bodem gewonnen, twee overwinningen dateerden uit de jaren tachtig in de hoofdklasse van de vorige eeuw. En nu stond er na ruim negentig minuten spelen toch echt 0-3 op het scorebord. De wedstrijd zal zeker niet de geschiedenisboeken ingaan als een onvergetelijk duel. Eéntje die de supporters zich lang zullen heugen. Ook al had de thuisclub minder geluk dan de bezoekers, ook al stond het na negentig minuten ook maar 0-1, ook al was de uitslag geflatteerd te noemen – ook deze drie punten tellen als welke drie punten dan ook. “Je mag de KNVB ook een briefje schrijven dat de punten naar ons gaan” grapte Vogels-trainer Frans Adelaar naar zijn winnende collega Niek Oosterlee. Maar ook collegialiteit kent zijn grenzen.

ijsselmeervogels-rbb4

Foto: Hans Heemskerk


De Rijnsburgers hadden vóór deze wedstrijd achterin de nodige problemen: Ronald Breinburg was niet inzetbaar vanwege een blessure en Leon Tol zat zijn eerste van vier wedstrijden schorsing uit. Normaliter is het voor een trainer een schrale troost als er vervangers klaar staan. Maar Niek Oosterlee beschikte vandaag onder meer over Renee Troost die samen met Jeroen Hessing een puik centraal duo vormde. IJsselmeervogels had weliswaar een licht veldoverwicht maar haalde daar nauwelijks iets extra’s uit. Na een kwartier spelen hebben beide ploegen drie corners op hun naam staan. Maar voorzichtigheid is troef, een typering van spelbeeld die ook voor een groot deel van de rest van de eerste helft zou gelden.
ijsselmeervogels-rbb3

Foto: Hans Heemskerk


Ahmed Ali heeft geen gemakkelijke middag tegenover de rechterspits van IJsselmeervogels. Bryan Burgerhout, nog scherprechter in het thuisduel vorig jaar, maakt na ruim een kwartier gebruik van het feit dat Ali zich vergist maar gelukkig redt Renee Troost de situatie en kan uitverdedigen. Halverwege de eerste helft is de eerste mogelijkheid voor de gasten voor Martin van Eeuwijk. Maar zijn inzet gaat recht op Patrick Zonneveld af. Tien minuten later mag Danny van der Vijver vanaf dezelfde positie uithalen maar zijn puntertje treft geen doel. Diezelfde Van der Vijver heeft daarvoor voor de nodige beroering gezorgd door Bennie van Noord te raken. Geen overtreding overigens oordeelt de scheidsrechter. Terwijl de voormalige speler van Rijnsburgse Boys geblesseerd op de grond ligt is het uiteindelijk Raily Ignacio de het verstandigst is en de bal over de zijlijn schiet.
ijsselmeervogels-rbb5

Foto: Hans Heemskerk


De grootste mogelijkheid om op 1-0 te komen laat Ahmed Ahahaoui liggen. Het is Kevin Westmaas die tien minuten voor rust aan de verkeerde kant rugdekking biedt en de vleugelspits zo de mogelijkheid biedt het strafschopgebied in te lopen. Zijn inzet krult langs Richard van Nieuwkoop maar wellicht dat juist het uitkomen van de Rijnsburgse doelman er voor zorgt dat de bal net op de buitenkant van de paal ketst. En Ahmed Ali de bal tot corner verwerkt. Ook vlak voor rust krijgen de rood-witten nog een mogelijkheid om op voorsprong te komen. “De mooiste aanval van IJsselmeervogels in vier jaar tijd” luidt de kwalificatie van een radio-verslaggever op de tribune. De uiteindelijke voorzet vanaf rechts is scherp maar in plaats van een sliding te maken kijkt spits Thomas Verheijdt de bal naast. En ontsnapt Rijnsburgse Boys andermaal.
Het overwicht van de thuisclub duurt ook in de eerste tien minuten van de twee helft voort. Maar vanaf dat moment is er druk en dreiging made by Rijnsburge Boys. “In de rust hebben we het daar ook over gehad” geeft Niek Oosterlee na afloop aan. “In de eerste helft hebben we zelf te weinig gevoetbald. En het werd na hun kansen in de eerste helft ook duidelijk. De ploeg die de 1-0 maakt gaat winnen”. Die 0-1 is er bijna wanneer Martin van Eeuwijk het voorbereidende werk van Marin Wijks en Danny van der Vijver in één keer dreigt af te maken. Maar zijn inzet vanaf een kleine tien meter van het doel is een prooi voor Patrick Zonneveld.
ijsselmeervogels-rbb2

Foto: Hans Heemskerk


Met Cas Knoester voor de moegestreden Danny van der Vijver in de ploeg ontstaat er een bijzonder moment. Rijnsburgse Boys heeft een corner te nemen waarbij wel heel veel drang naar voren ontstaat. Twee aanvallers van IJsselmeervogels staan op de middellijn geposteerd terwijl de diepste Rijnsburgse verdediger halverwege de helft van IJsselmeervogels staan. Het kan vandaag niet fout gaan zou je haast gaan denken. Temeer daar Richard van Nieuwkoop even daarvoor bij een uittrap de bal tegen het achterwerk van Hanne Hagary heeft aangeschoten. Met een grote boog hobbelt de bal richting het Rijnsburgse doel en besluit zichzelf toch maar tot doeltrap te promoveren.
Rijnsburgse Boys laat in de tweede helft veel meer voetbal zien en de combinaties van Martin van Eeuwijk en Jeffrey Koemans zijn daar op de rechtervleugel een mooi voorbeeld van. De uiteindelijk voorzet is voor Cas Knoester die met een beheerst schot de 0-1 tegen de touwen schiet. Zijn eerste goal in de Topklasse is gelijk nummer driehonderd voor Rijnsburgse Boys in de hoogste amateurcompetitie. Een groot slotoffensief van de thuisploeg blijft uit en Niek Oosterlee brengt Resham Sardar in om net dat extra te bieden om te voorsprong over de eindstreep te trekken.
ijsselmeervogels-rbb1

Foto: Hans Heemskerk


De inzet aan het eind van de wedstrijd betaalt zich dubbel en dwars uit. Een dieptepass van Kevin Westmaas laat Raily Ignacio slim lopen zodat Jeffrey Koemans alleen op Patrick Zonnveld af kan gaan. Hij omspeelt de doelman knap en schiet vervolgens in het lege doel binnen: 0-2. Het feestje waarbij de verdubbelde voorsprong door alles en iedereen gevierd wordt spreekt boekdelen. Twintig seconden voor het eind krijgt Raily Ignacio het nog een keer op zijn heupen. Na een panna bij verdediger één gaat hij bij verdediger twee over de knie. De toegekende strafschop gaat vlekkeloos binnen waarmee de eindstand op 0-3 bepaald wordt.
IJsselmeervogels – Rijnsburgse Boys: 0-3 (0-0)
80: Cas Knoester 0-1
90+2: Jeffrey Koemans: 0-2
90+4: Raily Ignacio: 0-3 (strafschop)
Scheidsrechter: de heer C.A.N. Bax
Toeschouwers: 1.200
Opstelling IJsselmeervogels: Patrick Zonneveld, Tonny Tol, Jeffrey Buitenhuis, Bennie van Noord, Dennis Hollart, Mike van de Laar, Ismail Celen, Hanne Hagary (85: Mark Rutgers), Bryan Burgerhout, Thomas Verheijdt (77: Frank Hol) en Ahmed Ahahaoui
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Kevin Westmaas, Jeroen Hessing, Renee Troost, Ahmed Ali, Danny van der Vijver (73: Cas Knoester), Mark van den Boogaart, Martin van Eeuwijk (85: Resham Sardar), Marvin Wijks (90: Quincy van de Leuv), Rally Ignacio en Jeffrey Koemans