Bram van Egmond

Hoe is het met… Edo Knol

Onverwacht snel kwam er vanwege het coronavirus een einde aan zijn tijd bij Rijnsburgse Boys, die twee seizoenen duurde. In deze twee jaar kwam middenvelder Edo Knol tot 33 competitieduels waarvan vijftien keer als basisspeler. In KNVB-bekerwedstrijden van Rijnsburg viel de 24-jarige voetballer drie keer in. “Het is jammer dat ik te weinig gespeeld heb.”

“Rijnsburg was een van de titelkandidaten”

Hoe zou je je tijd bij Rijnsburgse Boys kortweg omschrijven?
“In mijn eerste jaar was het in eerste instantie wennen, maar daarna heb ik toch mijn draai wel gevonden. Jammer was wel dat we al vroeg in het seizoen nergens meer om speelden. In het afgelopen seizoen stond ik de eerste vier wedstrijden nog wel in de basis, maar dat is vervolgens weggezakt doordat de trainer andere keuzes maakte. Voor mij was dat wel een aparte keuze. Ik heb het daar met de trainer over gehad, maar in dat soort gesprekken is het zijn woord tegen mijn woord en uiteindelijk kunnen er maar elf spelers spelen.”

Wat is je het meest bijgebleven van de afgelopen twee seizoenen?
“De derby’s, met veel publiek, en andere grote wedstrijden, zoals tegen IJsselmeervogels en Spakenburg. Dat zijn wedstrijden waarin je van elke minuut moet genieten. Wat me verder zal bijblijven, is dat we een hechte groep hadden. Natuurlijk trek je met bepaalde spelers meer op dan met anderen, maar het was wel echt één groep, zonder eilandjes.”
Je hebt met 33 competitieduels ongeveer de helft van de wedstrijden gespeeld…
“Ja, dat is te weinig. Dat is de reden waarom ik vroegtijdig, al in de winterstop, heb aangegeven dat ik weg wilde. Ik kreeg ook terug dat ik te goed ben voor de bank. Ik wil meer aan voetballen toekomen, daarom ben ik op zoek gegaan naar een andere club.”
Hoe verliep die zoektocht?
“Eerst hebben we een huis gekocht en heb ik me vooral op mijn werk gericht. Uiteindelijk ben ik bij Olympia Haarlem uitgekomen, ook omdat een kennis van mij daar trainer is. Daar kan ik volgend seizoen terecht, tenzij er alsnog een club uit de tweede of de derde divisie komt. Dat kan tot 15 juni of anders in de winterstop of volgend jaar. Komt die niet dan ga ik lekker bij Olympia voetballen. Ze spelen in de derde klas maar stonden tot de coronacrisis stijf bovenaan. Het is een ambitieuze club met jonge jongens van goed niveau. Daar hoop ik het plezier terug te vinden, zodat ik van daaruit weer een stap omhoog kan zetten.”

Hoe zien je dagen eruit sinds het begin van de coronacrisis?
“Ik woon vlak bij de duinen in IJmuiden. Regelmatig ga ik daar een kilometer of tien hardlopen. Binnenkort beginnen ze met de training bij Olympia. Ik had de komende weken ook nog bij Rijnsburgse Boys kunnen gaan meetrainen, maar ik kies ervoor om al naar mijn nieuwe club te gaan.”
En je werk, moet je verplicht thuiswerken?
“Ik heb niet thuis gezeten maar ben gewoon naar kantoor gegaan, waar we met een mannetje of negen zitten. We hebben daar ruimte genoeg. Ik werk als accountmanager bij Kyocera Document Solutions. Klanten bezoeken kan niet, maar we zijn wel op andere manieren bezig, bijvoorbeeld met meetings op afstand waarin we bepaalde thema’s behandelen. Het zijn wat dat betreft wel aparte tijden.”
Terug naar het voetbal. Hoe kijk je terug op je tijd bij Rijnsburg?
“Ik heb wel genoten en plezier gehad. We hadden een leuke groep. En alles is er goed geregeld qua faciliteiten en trainingen. Daar neem ik echt mijn petje voor af. Op alle manieren word je geholpen en je krijgt waar je behoefte aan hebt. Alleen jammer dat ik niet vaker gespeeld heb.”

Stel dat de competitie gewoon was doorgegaan…
“Dan was het nog heel spannend geworden, want de tweede divisie is een mooie competitie waarin iedereen van iedereen kan winnen en waarin de top vijf dicht bij elkaar stond. Het is jammer dat we de wedstrijd tegen Katwijk niet meer gespeeld hebben, want dat duel was bepalend. Bij winst of een gelijkspel waren we in de race om het kampioenschap gebleven. Daarna zou het dan een zaak van lange adem geworden zijn en was het de vraag wie de goede reeks voort zou kunnen zetten, wij of Katwijk. We hadden het in eigen hand met nog wedstrijden thuis tegen IJsselmeervogels en HHC Hardenberg en uit tegen Kozakken Boys. Rijnsburg was zeker een van de kandidaten.”
Tot slot, wil je nog wat kwijt?
“Ik wens iedereen veel sterkte en gezondheid. Ik hoop dat we snel weer kunnen voetballen, met publiek. Voetbal is een mooie hobby die je het liefst voor veel supporters wil uitoefenen. Dat is toch het mooiste.”