outhands

Historische wedstrijd : Rijnsburgse Boys en IJsselmeervogels

Donderdag 25 mei 2006 staan IJsselmeervogels en Rijnsburgse Boys tegenover elkaar in de strijd om het zaterdagkampioenschap. Op zaterdag 3 juni volgt de return in Rijnsburg.
Samen met ONS Sneek strijden beide clubs om de hoogste eer voor de zaterdagamateurs.
‘De Vogels’ en ‘De Boys’ zijn oude bekenden van elkaar, immers in het seizoen 1983-1984 streden beide ploegen – samen met NSVV – ook tegen elkaar om het zaterdagkampioenschap.
In de rubriek ‘De historische wedstrijd’ kijken we terug op de wedstrijd Rijnsburgse Boys – IJsselmeervogels van 9 juni 1984.

  

In het seizoen 1983-1984 wordt Rijnsburgse Boys voor de eerste keer afdelingskampioen op het hoogste niveau van de zaterdagamateurs. In de zomer van 1983 maakt Katwijker Huug Aandewiel de overstap van Quick Boys naar Rijnsburgse Boys. Deze geruchtmakende ‘transfer’ zet de verhoudingen tussen beide aartsrivalen op scherp. Onder aanvoering van spelverdeler Aandewiel maakt Rijnsburgse Boys een memorabel seizoen door. De formatie van de bekende trainer Arie Lagendijk wordt met overmacht en oogstrelend spel kampioen van de eerste klasse B (de huidige hoofdklasse).
Daarnaast trekt Rijnsburgse Boys landelijke de aandacht naar zich toe door in het nationale bekertoernooi eredivisionist Willem II met 3-1 te verslaan. In de daaropvolgende ronde wint Roda JC op stadion Kaalheide moeizaam en onverdiend met 1-0 van de sterk spelende Rijnsburgers.

Geïntegreerde kampioenscompetitie
Door het behalen van het afdelingskampioenschap neemt Rijnsburgse Boys voor het eerst in haar bestaan deel aan de strijd om het landskampioenschap. Zeer tegen de zin van het bestuur van Rijnsburgse Boys heeft de KNVB gekozen voor een gewijzigde opzet van de landstitel. Het resultaat is een geïntegreerde competitie met de drie zaterdag- en de drie zondagkampioenen. Er wordt gestart met een halve competitie tussen de zaterdagkampioenen (in tegenstelling tot de gebruikelijke hele competitie). De winnaar van deze halve competitie is zaterdagkampioen, waarna er gespeeld wordt tegen de zondagkampioenen. Het plan mislukt volledig en is daarna nooit meer herhaald.

Rijnsburgse Boys start het zaterdagkampioenschap met een 1-1 gelijkspel bij NSVV (de kampioen van de hoofdklasse A). Vijf dagen later wint IJsselmeervogels in eigen huis met 4-0 van NSVV.
Dit betekent dat Rijnsburgse Boys op sportpark Middelmors van IJsselmeervogels moet winnen om de zaterdagtitel te veroveren.

Geluksfactor
‘De Vogels’ komen duidelijk voor een punt naar Rijnsburg en met het nodige geluk slaagt deze missie waardoor de ploeg uit Spakenburg voor de derde keer in successie de zaterdagtitel pakt (een prestatie die tot heden niet is geëvenaard). De Rijnsburgers krijgen met name het eerste kwartier na rust de beste kansen op de bevrijdende openingstreffer, maar slagen er niet in het Spakenburgse doel van doelman Ruizendaal te doorboren. Daardoor blijft de eindstand 0-0 op het scorebord staan. De teleurstelling over dit resultaat gaat bij Rijnsburgse Boys verborgen achter gevoelens van onbehagen. ‘Routine, klasse en al dat gedoe, ik heb er niets van gezien vanmiddag’, roept Rijnsburg-doelman Cees Star teleurgesteld na de wedstrijd. Tot overmaat van ramp schopt ‘Vogel’ Jan Muys de Rijnsburgse spelbepaler Aandewiel twee minuten voor rust uit de wedstrijd. ‘Opzet? Ik weet het niet, daar kom je nooit achter’, is de reactie van sierlijke balvirtuoos.

IJsselmeervogels spelend met grote namen als Jan Vedder, Henk de Graaf en de bekende ‘nooit op zondag spelende’ Jaan de Graaf heeft volgens de verslaggever van het Leidsch Dagblad van juni 1984 veel van stijl en finesses verloren. De ploeg toont zich niet meer de superieure kampioen van voorgaande jaren en lijkt aan verval onderhevig. ‘Zonder hen (Vedder, Henk en Jaan de Graaf) is het een heel middelmatige ploeg’, concludeert doelman Star. ‘Nu al vielen ze mij hartstikke tegen’.
De geelzwarten hebben het echter aan zich zelf te wijten is de conclusie van Rijnsburg-trainer Arie Lagendijk. ‘Je moet de kansen wel maken, maar helaas ontbrak de geluksfactor’, aldus Lagendijk.
Die kansen krijg Rijnsburgse Boys via Rob Gillissen, Martin Toet en Marcel van der Blom. Alle drie missen echter een grote kans en ondanks de bijna acht minuten extra speeltijd die scheidsrechter Bulthuis bijtelt, wegens tijdrekken van de Spakenburgers, blijft 0-0 ook de eindstand.
‘De Vogels’ vieren na het eindsignaal een feestje en IJsselmeervogels-trainer Pierre Stevenaart is duidelijk: ‘We hadden voldoende aan een punt’.

Aanfluiting
Door het 0-0 gelijke spel mag IJsselmeervogels zich officieel zaterdagkampioen worden, iets wat in de eindstand van de geïntegreerde competitie een uiterst merkwaardig resultaat oplevert. Na de confrontaties met de drie zondagkampioenen (Geldrop, Elinkwijk en Zwolsche Boys) is de eindstand van het algeheel amateurlandskampioenschap als volgt:
1. Geldrop  5-8
2. Elinkwijk  5-8
3. Rijnsburgse Boys  5-6
4. IJsselmeervogels  5-5
5. NSVV  5-3
6. Zwolse Boys  5-3

Geldrop wordt landskampioen door een beslissingswedstrijd tegen Elinkwijk met 2-1 te winnen, terwijl Rijnsburgse Boys als beste zaterdagclub als derde eindigt. IJsselmeervogels, de zogenaamde zaterdagkampioen, eindigt onder de Rijnsburgers op de vierde plaats. Journalist Leo Touw schrijft in het blad Voetbal Totaal van 2 augustus 1984 onder de kop ‘Rijnsburgse Boys, beste club in het zaterdagvoetbal’, het volgende: ‘IJsselmeervogels haalde dan wel de zaterdagtitel binnen, maar Rijnsburgse Boys kwam in de door velen versmade geïntegreerde kampioenscompetitie tussen de zaterdag- en zondagkampioenen na Geldrop en Elinkwijk als beste zaterdagclub uit de bus’.
Conclusie: de nieuwe opzet van de KNVB is een regelrechte aanfluiting, waarvan Rijnsburgse Boys de dupe is geworden.

Zaterdag 9 juni 1984
Rijnsburgse Boys – IJsselmeervogels: 0-0 (0-0)
Scheidsrechter: Bulthuis
Toeschouwers: 3500

Opstelling Rijnsburgse Boys:
Star; Toet, Manuputty, Driebergen, De Kroon; Hogewoning, Houtekamer, Aandewiel (Paul van der Blom), Van Dijk (Ton Arroyo); Gillissen, Marcel van der Blom

Opstelling IJsselmeervogels:
Ruizendaal; Peters, Ruth van der Groep, Wim Muys, Peter de Graaf; Jan Muys, Henk de Graaf, Henk van der Groep, Vedder; Jaan de Graaf,Bettink

Bronvermelding:
– Verslag van Gerard Haverkamp in het Leidsch Dagblad van 11 juni 1984
– Jubileumboek ’75 jaar Rijnsburgse Boys 1930-2005’ van de auteurs Kees van Delft,
  Henk Hogewoning, Bram van Zuijlen en Gerard van Zuijlen, ISBN-nummer: 90-809784-1-8