Nico Glasbergen

HHC Hardenberg – Rijnsburgse Boys 3-3 (3-2) – VERSLAG

Zompige Boshoek decor voor een vermakelijke regendans

Vorig seizoen, op 22 september, speelden HHC Hardenberg en Rijnsburgse Boys op een zeiknatte Boshoek, inclusief even staken vanwege een wolkbreuk, een uiterst amusante wedstrijd. Die eindigde in 2-3, in een Engels sfeertje en met schitterende goals. De editie van het seizoen 2019-2020 deed hier niet veel voor onder. Vieze miezer regen, een zwaar veld met vrij hoog gras, veel fouten maar ook veel mooie dingen. Qua vermaak was dit er weer één met een dikke voldoende, qua uitvoering gevoed door een tank met wat mayonaise. Voor de Uien met name in de eerste helft, want wat ging er toen veel mis. Linies die niet aansloten, volle druk van HHC, risicovolle keuzes van geel-zwart en veel goals. Gelukkig niet allemaal tegen, zodat met 3-2 werd gerust. Na rust een dominanter Rijnsburgse Boys, conditioneel ijzersterk en HHC, dat duidelijk de sporen van de zware eerste helft voelde. Achteraf kon iedereen wel leven met de 3-3. De neutrale supporter was de morele winnaar.

Foto: Hans Heemskerk


Rijnsburgse Boys lijkt er wel patent op te hebben: één helft (heel) matig, één helft heel aanvaard baar. Het lukt de Uien maar niet om in de eerste helft hun zaakjes op orde te hebben. Het ‘klopt’ niet wat er gebeurt. De op zeer vertrouwde grond spelende aanvoerder Thomas Bakker (vijf seizoenen HHC) en zijn kompanen achterin moesten opboksen tegen een vol druk zettend Hardenberg. Dan moet je geen fouten maken in de passing en hulp krijgen van de andere zes veldspelers. Daar viel wel wat op aan te merken. En toen Jordy Strooker uitgleed binnen de twee minuten spelen en ook nog eens vlak voor de achterlijn, was een strakke bal voor de goal langs genoeg om binnen te tikken. Bert Koomen gleed in die actie ook nog uit trouwens. Koud kunstje voor de Bondt om dit cadeau uit te pakken:  1-0.

Foto: Hans Heemskerk


Druk
HHC Hardenberg smeet in de eerste helft met zijn krachten. Vrijwel elke pass achterin bij de Uien werd afgejaagd. En dat deden ze goed. Zo dwing je je tegenstander al snel tot ballen die zij liever niet willen geven. En met gevaarlijke klanten als Junte (had Strooker zijn handen vol aan) en de lepe Van der Leij weet je dat het dan alle hens aan dek is.
Rijnsburgse Boys kwam er af en toe wel uit, probeerde wat schoten op doel, maar Van der Moot zag twee van zijn pogingen gekeerd worden door een verdediger. Aan de andere kant was het veel gevaarlijker: na een geweldige actie van Junte redde Koomen vlak voor de lijn op de inzet van Van der Leij. Eigenlijk telden we deze al.
Maar ineens, het is ook geen toeval meer, was daar de gelijkmaker. Van Dongen maakte een mooie actie naar binnen, speelde Van der Moot aan, die terug legde op Spruijt. De onvermoeibare Spruijt drukte af, de bal werd nog wel aangeraakt, maar niet goed om een goal te voorkomen: 1-1.
Het spel van de Uien werd er niet beter van. Zo vielen er wat slechte terugspeelballen te noteren die bijna nog fout afliepen ook. Dit was een veld wat zich bij uitstek leende voor extra hard aanspelen, gezien de zompige grasmat.
Helaas stonden de discipelen van Wisman snel weer achter. De handige Junte bleef al drijvend Koomen net voor. Het in wezen lullige tikje wat volgde was Van der Meer te machtig: 2-1.

Foto: Hans Heemskerk


Foutje, bedankt
Rijnsburgse Boys was niet de enige die wat weggaf op deze zaterdag. De verdediging van HHC verslikte zich in een eigenlijk ongevaarlijke voorzet. De scherpe Spruijt stond klaar om het balletje wat voor zijn voeten viel tot goal te promoveren: 2-2. Dat zal vader en oma Spruijt goed gedaan hebben, want ook zij hadden, net als veel andere Rijnsburgse Boys-supporters, de moeite genomen naar Hardenberg te rijden. Helaas moesten ook zij daarna toezien dat HHC wéér de leiding nam. Ik zal deze keer geen kritiek uiten, maar lof voor HHC. De voorzet was namelijk prachtig, de kopbal uit de draai van Van der Leij schitterend. Van der Meer was volstrekt kansloos op het handelsmerk van de ijverige spits: 3-2.

Foto: Hans Heemskerk


Slijtageslag
Het was de vraag hoe lang HHC de druk van de eerste helft na rust kon volhouden. Zulk spel bij deze omstandigheden moest zich gaan wreken. En aangezien Rijnsburgse Boys een conditioneel ijzersterk team heeft, moest het tij wel gaan keren. In de loop van de tweede helft zag je dat dan ook gebeuren. Onder aanvoering van de excellerende Jeroen Spruijt, met zijn betonnen vazal Bram Ros aan zijn zijde, kwamen de Uien langzaam maar zeker boven drijven. HHC werd slordiger in de passing, verloor meer duels en kwam er niet zo driftig meer uit naar mate het tweede bedrijf vorderde. De voor de op zijn zachtst gezegd matig spelende Magan ingebrachte Jaïro Schet bracht vuur. Met zijn snelheid en durf gebeurde er wat, zonder zijn verdedigende taken te verwaarlozen. Desondanks deelde Mannes een venijnige speldenprik uit toen Ros slordig wegwerkte. De poeier van Mannes belandde op de paal.
Tijd voor wat tegengas. De scherpe corner van Van Dongen werd door Ros bewust doorgekopt, iets waar de verder redelijk onzichtbare Tillema op stond te wachten. Het pootje er tegen en van dichtbij was het raak: 3-3.

Foto: Hans Heemskerk


Nog een half uur zwoegen
En toen moesten de heren nog een half uur. Verzaken was geen optie en ondanks dat de krachten wegvloeiden, bleef het een boeiend gevecht. Sommige moesten op hun tandvlees door, maar dat maakte het juist leuk. Al lijken sommigen nergens last van te hebben. De lichtvoetige Jeroen Spruijt bijvoorbeeld, die tot op het eind uitstekend bleef mee verdedigen en in de blessuretijd zijn prima optreden bekroonde met een prachtige actie, nota bene op de eigen achterlijn. Zijn directe tegenstander kon hem domweg niet meer bijhouden. Een genot om naar te kijken.
Rijnsburgse Boys kroop in dat laatste half uur naar voren. Het drong aan, was enkele keren gevaarlijk en zag een aantal mooi opgezette aanvallen net niet beloond worden. Dani van der Moot kwam helaas geen enkele keer echt goed in schot- of koppositie, maar wat hij in de combinatie liet zien was meestentijds van grote klasse.
Joël Tillema had de 3-4 op zijn schoen uit een prachtig uitgespeelde aanval, maar de normaal zo schiet vaste Tillema raakte de bal nu slecht. Zonde, want een 3-4 had de klap kunnen zijn die HHC op de knieën had gekregen. Maar, omdat HHC nog twee keer levensgevaarlijk was (van der Leij weer met het hoofd), konden de Uien toch redelijk tevreden het veld verlaten. Waarschijnlijk zullen de meeste toeschouwers de 3-3 als terecht beschouwen.
Bram Ros gaf na afloop zijn mening: “Het was een heel leuke wedstrijd voor het publiek, in een hoog tempo, met veel fouten. Veel goals, in de eerste helft waren we heel matig. Gelukkig maakt Jeroen twee goals. Na de 3-2 achterstand herstellen we ons heel goed in de tweede helft. Weer geen hele wedstrijd goed, maar wel mentaal sterk dat we het weer kunnen omdraaien in de tweede helft. Ik heb geen idee waarom we weer zo matig beginnen, we moeten die bal soms gewoon sneller wegschieten. Tot twee keer toe willen we het te graag voetballend oplossen.”
Bram bekende nog al een tijdje wat last te hebben van zijn hamstring. Dan is een weekje rust, volgende week, wel zo welkom.

Foto: Hans Heemskerk


Trainer Henk Wisman was gelukkig niet beknopt op de simpele vraag: “Wat vond u ervan vandaag ?”
“Ik vond dat we in de eerste helft veel te makkelijk de tegengoals hebben weggegeven. Vaak uit momenten dat we in balbezit heel simpel balverlies leden. We hadden teveel mensen voor de bal. Als je op die manier balverlies lijdt zoals bij de eerste goal dan weet je dat je jezelf pijn kan doen. Op dat moment moet je kiezen voor lengte in plaats van voetbal. Op die manier zijn we in de eerste helft een paar keer de boot in gegaan. Vooral omdat zij heel snel in de omschakeling zijn mag je je op die momenten die fout niet maken. Desondanks maken we een paar mooie goals. In balbezit was het in de tweede helft een stuk beter, geen knullige momenten meer. Voetballend deden we het goed. En die corner waaruit we een goal maken, dat is een trainingsgoal. Daarna hebben we nog een paar goede kansen gehad. Ik moet eerlijk zijn, die hebben zij ook gehad. Als we de vierde er in weten te prikken, zijn we spekkoper. Aan de andere kant zijn we dat ook omdat Van der Leij die vierde niet binnen kopt.”
De boerenkool met worst smaakte na afloop voortreffelijk in de knusse businessruimte van HHC Hardenberg. Op naar een weekje rust en vervolgens het drieluik thuis tegen respectievelijk AFC, Eindhoven (beker) en Kozakken Boys!
HHC Hardenberg – Rijnsburgse Boys  3-3 (3-2) 
Scheidsrechter: S. Dröge
Toeschouwers: 1100
Geen kaarten gegeven
Scoreverloop:
 2″  1-0 Nick de Bondt
18″ 1-1 Jeroen Spruijt
27″ 2-1 Ravelino Junte
30″ 2-2 Jeroen Spruijt
35″ 3-2 Rob van der Leij
59″ 3-3 Joël Tillema
Opstelling HHC Hardenberg: Sander Danes; Ashwin Manuhuttu, Stephen Warmolts, Serginho Fatima, Danny Bouws; Nick de Bondt (83. Rutger Etten), Glenn Kobussen, Joël Amakodo; Jurjan Mannes (66. Rick Hemmink),  Ron van der Leij, Ravelino Junte (70. Rens van Benthem).
Opstelling Rijnsburgse Boys: Bradley van der Meer; Jordy Strooker, Thomas Bakker, Roderick Gielisse, Bert Koomen; Bram Ros (88. Edo Knol), Jeroen Spruijt, Joël Tillema; Marc Magan (46. Jaïro Schet), Dani van der Moot, Anthony van Dongen.