IJsbrand van Tilburg

HHC Hardenberg – Rijnsburgse Boys: 2-3 (2-2) – VERSLAG

Eerste Rijnsburgse uitoverwinning na echte teamprestatie

Op voorsprong komen, in een tijdsbestek van drie minuten een achterstand oplopen, weer gelijk komen en vervolgens op karakter de overwinning veilig stellen. Ofwel: het scenario waarmee Rijnsburgse Boys als team de eerste uitoverwinning in de tweede divisie boekte. Uitgerekend in de verste uitwedstrijd van het seizoen, en op het sportpark waar de laatste geelzwarte overwinning zes-en-een-half jaar geleden werd behaald, was Rijnsburgse Boys met 2-3 tegenstander HHC Hardenberg de baas. Een overwinning die na de eerste helft onmogelijk leek maar qua kansenverhouding in de tweede helft verdiend was.

Snelste treffer
Pieter Mulders had de spelers, die een week eerder in de thuiswedstrijd tegen Jong Sparta aan de tweede helft waren begonnen, een basisplaats toebedeeld. Dit betekende dus dat Donny van Oijen de spitspositie van Giovialli Serbony had overgenomen. Bij HHC Hardenberg was aanvoerder Glenn Kobussen vanwege een blessure niet aanwezig. Een flinke aderlating voor de thuisploeg want het rustpunt op het middenveld had tot nu toe dit seizoen alle wedstrijden gespeeld. De eerste kans in de wedstrijd was na vijf minuten voor Rijnsburgse Boys; de bal ging echter voorlangs terwijl Donny van Oijen deze zomaar in het doel had kunnen werken. Een minuut later had de bal ook in het Rijnsburgse doel kunnen belanden. Maikey Parami speelde de bal terug op Richard van Nieuwkoop die daar totaal niet op had gerekend. Gelukkig voor hen ging de bal naast de goede kant van de paal over de achterlijn en was een weggegeven corner de enige schade. Het eerste schot op doel in de wedstrijd kwam op naam van Rens van Benthem; Richard van Nieuwkoop maakte deze echter onschadelijk. In de omschakeling sloeg Rijnsburgse Boys direct toe. Jeffrey Jongeneelen stuurde Maikey Parami op links weg. Hoewel hij het duel om de bal met Danny Bouws aanvankelijk leek te verliezen zette de Rijnsburgse vleugelaanvaller goed door, heroverde de bal en gaf een assist op Joël Tillema die met een hakje keeper Sander Danes wist te passeren: 0-1; de snelste treffer van Rijnsburgse Boys in de tweede divisie.

Druk opgevoerd
Rijnsburgse Boys had dan wel de snelle voorsprong, bevrijdend voor het Rijnsburgse veldspel was het absoluut niet. De ploeg werd achteruit gedrukt en leek moeilijk een antwoord te vinden op de opkomende backs van HHC Hardenberg. De druk op het doel van Richard van Nieuwkoop werd opgevoerd. De Rijnsburgse doelman moest handelend optreden na een vlammend schot van Shkodran Metaj. Voordat HHC Hardenberg wel toesloeg kwam Maikey Parami in een kansrijke positie na een voorzet van Roderick Gielisse. Een Hardenbergs been zorgde ervoor dat er een corner volgde waaruit uiteindelijk Hidde Prijs, met een schuiver, Sander Danes niet kon verrassen. De volgende uitbraak van HHC Hardenberg leverde wel een doelpunt op. Shkodran Metaj werkte een voorzet van Rens van Benthem keihard in de kruising: 1-1.Twee minuten later gaf het scorebord 2-1 aan. Bij het wegwerken van een voorzet schoot Hidde Prijs de bal tegen de voet van Ashwin Manuhutu die daarmee totaal onverwacht Richard van Nieuwkoop verraste. Maar er zat een behoorlijk luchtje aan deze treffer. Ashwin Manuhutu had, in zijn opmars naar de zestien, Donny van Oijen naar de grond gewerkt. Niemand van de arbitrage had dit gezien of wilde dit niet zien. Feit was wel dat de linksback ongehinderd door kon lopen en via een gelukje de bal in het doel kon werken. De ongekend felle Rijnsburgse protesten leverden niets op. Nou ja, wel een gele kaart voor Joël Tillema.
Verwoestend
De voorsprong gaf HHC Hardenberg zelfvertrouwen en leek de voorsprong snel te willen vergroten. Opnieuw stond Rens van Benthem aan de basis met een voorzet, nu werd Sargon Gouriye in stelling gebracht. De oud-ploeggenoot van Jordy Strooker bij Spakenburg nam de bal in één keer aan maar schoot over. Twee minuten later liet Donny van Oijen zien hoe je wel een bal succesvol op het doel moet schieten. Eigenlijk uit het niets haalde hij, net buiten de zestien, verwoestend uit met zijn rechterbeen. Tot grote vreugde van alle geelzwarten verdween de bal strak in de kruising: 2-2. Was de snelle eerste treffer al een primeur, twee Rijnsburgse doelpunten in de eerste helft was in de tweede divisie ook nog niet voorgekomen. Zelfs een derde leek in de maak toen Jeffrey Jongeneelen, op slag van rust, heel snel een vrije trap nam en Joël Tillema vrij voor het doel zette. Scheidsrechter Keijl floot de actie echter af omdat de spelhervatting niet op de juiste plaats had plaatsgevonden.

Derde treffer
In de tweede helft gingen beide ploegen op jacht naar de derde treffer. Het spel ging nu ook echt op en neer. Cagri Kodalak schoot hoog over het doel van Ramon Nijland, de vervanger van de licht geblesseerde Sander Danes. Aan de andere kant speelden Rob van der Leij en Tiemen van Hezel een gevaarlijke aanval niet slim uit en stuitte Rens van Benthem met zijn schot op de voeten van Richard van Nieuwkoop. Vervolgens was het collega Ramon Nijland die een uithaal van Jeffrey Jongeneelen weg stompte en had Carlos Opoku pech dat zijn inzet, na een vrije trap, in het zijnet belandde. Twintig minuten voor het einde kwam dan toch opnieuw de voorsprong voor Rijnsburgse Boys. Niek Ossevoort, vijf minuten voor de rust ingevallen voor de met een liesblessure uitgevallen Jordy Strooker, kwam sterk oprukken vanaf de eigen helft. Hij stuurde Donny van Oijen weg, die meters maakte richting de achterlijn, en op zijn beurt de bal weer teruglegde op Niek Ossevoort. Zijn inzet werd door Ramon Nijland gekeerd, de rebound bleek een simpele intikker voor Maikey Parami 2-3. Net als Donny van Oijen scoorde ook hij, na eerder dit seizoen beide in de oefenwedstrijd tegen HHC Hardenberg gescoord te hebben, nu ook zijn eerste competitietreffer.

Ruimte
Met opnieuw een achterstand koos HHC Hardenberg ervoor om opportunistisch te gaan spelen. Via lange ballen werd er geprobeerd gevaar te stichten. Door de keuze om één op één te gaan spelen kregen de Rijnsburgse spitsen alle ruimte om de voorsprong uit te bouwen en was daarmee de gevaarlijkste ploeg. Jeffrey Jongeneelen had het vizier niet op scherp staan en schoot over, een mooie aanval via hem en zijn maatje Donny van Oijen, die met zijn harde werken en ijverige spel zijn longen uit zijn lijf liep, kwam net niet bij Joël Tillema aan. Invaller Jayson Halman liet de Rijnsburgse harten weer sneller kloppen. In een fraaie solo speelde hij drie Hardenbergers uit waarna Jeffrey Jongeneelen zijn voorzet mocht afwerken. Maar helaas, zijn schot werd geblokt. Nadat Joël Tillema in het zijnet had geschoten en Cagri Kodalak zijn schot tot corner gepromoveerd zag worden, was het wel weer eens tijd geworden voor HHC Hardenberg om iets terug te doen. Uit corner nummer negen ontstond een scrimmage waarbij verdediger Kevin Gört het meest dreigend was met zijn inzet.

Penalty
Gek genoeg bleek HHC Hardenberg niet bij machte om er een slotoffensief uit te persen. Het was opnieuw Rijnsburgse Boys dat kansen creëerde, maar niet benutte. Invaller Giovialli Serbony kreeg twee mogelijkheden: de eerste ging over, de tweede belandde op de voeten van Ramon Nijland. Jayson Halman tenslotte kon alleen gestuit worden door hem naar de grond te werken. Ondanks dat de snelle aanvaller met twee handen werd vastgeklemd, wuifde scheidsrechter Keijl de claim op een penalty weg. Jayson Halman zou als eerste het shirtje van zijn tegenstander hebben vast gepakt, was zijn verklaring achteraf. Het deed er eigenlijk allemaal niet meer toe. Na ruim vijf(!) minuten blessuretijd waren de drie winstpunten veilig gesteld. En opnieuw was er een kleine sprong op de ranglijst, van plek 15 naar plek 12. Voorspelde Joël Tillema vorige week nog vier punten te kunnen bijschrijven na de wedstrijden tegen HHC Hardenberg en Kozakken Boys (volgende week), na afloop van de eerste drie punten in Hardenberg stelde hij zijn prognose bij. Het gaan er volgens de Rijnsburgse topscorer toch zes worden. Waarvan acte!

HHC Hardenberg – Rijnsburgse Boys: 2-3 (2-2)
11: Joël Tillema: 0-1
28: Shkodran Metaj: 1-1
30: Ashwin Manuhutu: 2-1
39: Donny van Oijen: 2-2
70: Maikey Parami: 2-3
Scheidsrechter: G. Keijl
Toeschouwers: 1.075