Henk Hogewoning

Henk Wisman stopt aan het einde van het seizoen

Trainer Henk Wisman is aan zijn laatste jaar bezig op sportpark Middelmors. Aan het einde van dit seizoen neemt de dan bijna 66-jarige oefenmeester afscheid van Rijnsburgse Boys. Ook assistent Jan Blankespoor (56), die in 2019 samen met Wisman overkwam van Ter Leede, stopt aan het eind van het seizoen.

HENK WISMAN: ‘IK KIJK TEVREDEN TERUG’

Henk Wisman kwam medio 2019 bij Rijnsburgse Boys en is bezig aan zijn vierde seizoen. De eerste twee jaren waren gebroken seizoenen vanwege het coronavirus. In zijn eerste seizoen bracht hij Rijnsburg terug naar de top vijf van de tweede divisie. In de slotfase van dat seizoen, dat niet werd afgemaakt, stond zijn ploeg op slechts vier punten achterstand van koploper Katwijk. Het tweede seizoen telde door corona slechts een handjevol wedstrijden. Vorig seizoen (het derde jaar onder Wisman) eindigde Rijnsburg op de vierde plaats. Ook dit jaar staat zijn ploeg dicht bij de top drie.

Reactie Henk Wisman
“Na onderling overleg hebben de club en ik besloten om te stoppen aan het einde van het seizoen”, reageert Henk Wisman. “Ik heb wanneer ik op 1 juli stop vier mooie jaren gehad. Ondanks de coronastop in de eerste twee seizoenen kijk ik tevreden terug. De samenwerking met de staf en met Gerrit Paauw en Bart Freke van de technische commissie is altijd goed geweest en is dat nog steeds.”

“Verder hebben we veel spelers die op een lager niveau speelden, op tweededivisieniveau gebracht. Dat is een mooie prestatie. Daar komt bij dat we vorig jaar op de vierde plaats zijn geëindigd, de hoogste klassering in de tweede divisie tot nu toe. Ook in het eerste coronajaar hebben we in de top meegedaan, en steeds met attractief spel, iets wat ik ook belangrijk vind, ook voor de supporters. Dat alles stemt tot tevredenheid, maar het is nu het juiste moment om er een punt achter te zetten. Wat er daarna op mijn pad komt, zie ik wel.”

Vorige clubs Henk Wisman
Toen Henk Wisman medio 2019 aantrad op sportpark Middelmors was dat de tweede keer dat hij trainer werd van Rijnsburgse Boys. Eerder was hij al drie seizoenen oefenmeester in Rijnsburg, van medio 1997 tot halverwege 2000. In die periode bracht hij geel-zwart terug naar de top van het amateurniveau met respectievelijk een zesde, een vierde en een tweede plaats.   

In 2013, na een periode als trainer bij binnen- en buitenlandse profclubs, keerde de ervaren trainer terug naar het amateurvoetbal. De langste tijd zat hij bij Ter Leede, waar hij, met Jan Blankespoor als assistent, tweemaal kampioen werd. In zijn laatste jaar in Sassenheim promoveerde hij daardoor naar de derde divisie.

JAN BLANKESPOOR: ‘IK ZAL HET WEL GAAN MISSEN’

Assistent-trainer Jan Blankespoor kwam medio 2019 tegelijk met Henk Wisman over naar Rijnsburg, met wie hij lang samenwerkte bij Ter Leede. Net als Wisman is hij bezig aan zijn vierde seizoen op Middelmors. In oktober verving hij als waarnemend trainer de zieke Henk Wisman, met als resultaat drie klinkende overwinningen op de top-drie-clubs HHC Hardenberg (6-1), De Treffers (3-0) en Katwijk (4-0). Na dit seizoen zet hij een punt achter zijn trainerscarrière, die een kleine 25 jaar duurde.

Reactie Jan Blankespoor
“Het voelde niet goed om langer door te gaan, ik twijfelde vorig jaar al”, zegt Jan Blankespoor over zijn keuze om te stoppen. “Ik heb kinderen die bij Ter Leede O23 en O16-1 voetballen die ik nooit zie spelen en waar ik graag bij wil zijn. Dat in combinatie met een drukke baan heeft ervoor gezorgd dat ik er nu een punt achter zet. Mijn keus staat los van de beslissing van Henk Wisman om weg te gaan.”

“Het was wel een moeilijke keus”, gaat Jan verder. “Inclusief mijn spelerscarrière zit ik al een jaar of veertig in een vast patroon van trainen en voetballen. Ik zal de trainingen op het veld en de voetbalhumor in de kleedkamer wel gaan missen, maar er komt nu tijd voor andere dingen zoals bij mijn kinderen kijken, op vakantie gaan en padellen. De vrije tijd gaat zich wel vullen.”

Loopbaan Jan Blankespoor
Jan Blankespoor was, voordat hij assistent-trainer werd, keeper in de jeugd en bij de senioren van Ter Leede. In de periode 1985-1993 stond hij onder de lat bij Rijnsburgse Boys. Jaargang 1989-1990 was zijn succesvolste jaar met een afdelingstitel en het zaterdagkampioenschap en de legendarische wedstrijd van Rijnsburg tegen het Oranje van Leo Beenhakker, een duel dat in 1-1 eindigde.

Na zijn voetballoopbaan, die hij op zijn 32ste beëindigde bij Ter Leede, was Blankespoor keeperstrainer en assistent-trainer bij FC Lisse (vijf jaar) en VVSB (vier jaar). Vervolgens was hij twaalf jaar assistent bij Ter Leede.