outhands

Harkemase Boys kleineert IJsselmeervogels

Terwijl Rijnsburgse Boys op Hemelvaartsdag om 11.00 uur onder leiding van Dick Heemskerk (Ted Verdonkschot had vrij genomen na zijn trouwdag) een training afwerkte, speelden IJsselmeervogels en Harkemase Boys om 18.00 uur de tweede wedstrijd uit de nacompetitie. Een vanaf het begin verrassend sterk en aantrekkelijk spelend Harkemase Boys kleineerde het grote iJsselmeervogels op eigen veld. IJsselmeervogels speelde niet best en moest lijdzaam toezien hoe fouten op dit hoge amateurniveau genadeloos werden afgestraft: 1-4.


 foto’s Stefan Hartog http://rooievogels.web-log.nl

Terwijl de verdediging van de Spakenburgers in de openingswedstrijd tegen Rijnsburgse Boys een sterke wedstrijd speelde, werd nu fout op fout gestapeld. In de achtste minuut werd de eerste doelpoging van Harkemase Boys, een vrije trap van John van Dalen die de paal raakte, knullig weggewerkt. Verdediger Ronald van der Heijden was wel wakker en kon van dichtbij de 0-1 binnenschieten. Nog binnen het kwartier werd de voorsprong verdubbeld. De sterk spelende Erdem Yeni stuurde, na een defensieve inschattingsfout, Jelmer Slager weg. Geholpen door de veel te vroeg uit gelopen Martijn Middelbeek, kreeg de linkervleugelspits alle ruimte om via een schitterende lob de keeper van IJsselmeervogels te verslaan: 0-2.

Op gelukkige wijze leek IJsselmeervogels terug te komen in de wedstrijd. Nadat Jeffrey Winter zich wel erg gemakkelijk had laten vallen in het strafschopgebied, moest hij constateren dat scheidsrechter Sebastiaan van Wijk zijn act zomaar beloonde met een strafschop. Henri de Graaf verzilverde dit buitenkansje: 1-2.
IJsselmeervogels leek zich te gaan herpakken maar kwam met de schrik vrij toen Martijn Barto een niet te missen mogelijkheid op 1-3 verprutste. Nadat hij namelijk met een onnavolgbare beweging de centrale verdedigers had uitgespeeld kwam de topscoorder van Harkemase Boys oog in oog met Martijn Middelbeek te staan maar schoot veel te slap in. Vervolgens kreeg IJsselmeervogels toch nog twee mogelijkheden om de stand voor de rust gelijk te trekken. Een listige vrije trap van Raymond Bronkhorst kwam via de vuisten van keeper Jacob de Vries voor de voeten van Jeffrey Winter. Of de bal kwam niet helemaal lekker of de spits stond niet op scherp maar de bal ging jammerlijk naast. Niet veel later zag de niet gelukkig spelende spits zijn schot van de doellijn gekopt worden door de maker van de openingstreffer, Ronald van der Heijden.

IJsselmeervogels startte de tweede helft met pressie voetbal en zette Harkemase Boys onder druk. Al in de tweede minuut kreeg Christian Opschoor een goede mogelijkheid maar Jacob de Vries pareerde de bal. Binnen een kwartier werd zelfs tweemaal een strafschop geclaimd. De scheidsrechter wist kennelijk ook welke fout hij in de eerste helft gemaakt had want nu werd een duidelijke handsbal van de op de grond liggende John van Dalen en vervolgens een in de zestien neergehaalde Jeffrey Winter weggewuifd. Nadat Harkemase Boys ongeschonden uit het Vogels-kwartiertje was gekomen, kon de Friese galavoorstelling weer vervolgd worden. Hoofdrolspelers daarin waren de spitsen Martijn Barto en Jelmer Slager. Superspits Martijn Barto (behendig, slim, snel, zakt in, gaat diep) liet een staaltje balbehandeling van de bovenste plank zien. Hij kon zich hiermee vrij spelen maar schoot op de vuisten van de keeper en vervolgens in de rebound naast. Een minuut later stuurde hij met een slimme pass Jelmer Slager weg. De verdediging van IJsselmeervogels greep weer niet goed in en zodoende kwam een kwartier voor het einde de 1-3 op het scorebord. IJsselmeervogels ging één op één te spelen maar dat pakte niet goed uit.        
Alleen Kevin Winter leek met een leep balletje tot scoren te kunnen komen maar dat onderdeel van het voetbalspel was vanavond aan Harkemase Boys besteed. Nog net voor het verstrijken van de officiële speeltijd schoot Jelmer Slager een vrije trap dwars door de muur achter Martijn Middelbeek: 1-4.


foto’s Stefan Hartog http://rooievogels.web-log.nl 

Net als tegen Rijnsburgse Boys verloor IJsselmeervogels ook tegen Harkemase Boys de strafschoppenserie met 4-5. Nu was het invaller Wilgo van Dams die miste.
Scheidsrechter Van Wijk deelde maar liefst zeven gele kaarten uit. De drie kaarten van Harkemase Boys hebben nog geen invloed op de wedstrijd tegen Rijnsburgse Boys (te weinig tijd voor de post). Van de vier kaarten voor IJsselmeervogels is wel zeker dat Pierre Tosch en Raymond Bronkhorst tegen Rijnsburgse Boys geschorst zijn. Overigens probeert Kwong-Wah Steinraht wel op tijd fit te zijn. Er is voor hem een heel revalidatieprogramma uitgestippeld. Komende maandagavond zal beslist worden of hij op dinsdagavond bij de selectie zit.

Trainer Henk de Jong van Harkemase Boys had genoten van het frisse en fanatieke spel van, zoals hij zei, zijn fantastische ploeg. Zijn opzet om het eigen spelletje te spelen met opkomende backs pakte goed uit. Hij besefte dat de wedstrijd tegen Rijnsburgse Boys erg zwaar gaat worden. Niet alle spelers waren even fris uit de strijd gekomen en hebben behoorlijk wat tijd nodig om te herstellen. Op vrijdagavond staat er in ieder geval nog wel een training op het programma om de spanning op de benen te zetten.

Werd er voorafgaand aan de wedstrijd nog gesproken over de uitvallers bij IJsselmeervogels (Kemper, Steinraht en Mooij) en bij Rijnsburgse Boys (Gootjes,  Kuhlmann en Ascencion); na de wedstrijd werden de schijnwerpers gericht op Harkemase Boys: van underdog naar favoriet voor de zaterdagtitel (en dat na een wedstrijd zonder hun beste speler, Oebele Schokker). Niet alleen heel Rijnsburg hoopt op een Rijnsburgse winstpartij in Harkema, ook IJsselmeervogels is opeens fan van de Uien geworden. Maar dat is alleen komende zaterdagmidag…..  

IJsselmeervogels – Harkemase Boys: 1-4 (1-2)
8: Ronald van der Heijden: 0-1; 15: Jelmer Slager: 0-2; 21: Henri de Graaf: 1-2 (penalty); 73: Jelmer Slager: 1-3; 89: Jelmer Slager: 1-4

Scheidsrechter: Van Wijk
Toeschouwers: 3.500

Gele Kaarten IJsselmeervogels: Jasper Bolland, Henri de Graaf, Pierre Tosch en Raymond Bronkhorst
Gele Kaarten Harkemase Boys: Dennis Loer, Alwin Kooistra en Jelmer Slager

Opstelling IJsselmeervogels: Middelbeek, Axwijk, De Graaf, Tosch, Bolland, Kevin Winter, Bronkhorst, Katipana, Opschoor (64: Van Diermen), Jeffrey Winter en Van Hoof (77: Van Dams)
Opstelling Harkemase Boys: De Vries, Loer, Van der Heijden (59: Goedhart), Kooistra, Mullender (84: Van Dijk), Janssen, Reinder Slager, Yeni, Barto, Van Dalen (68: Hofman), Jelmer Slager