Hard werken wordt laat beloond

Voor aanvang van de wedstrijd werd Joost Kuhlmann gehuldigd vanwege zijn 150ste
competitiewedstrijd, een week eerder tegen Katwijk (foto Hans Heemskerk)

Voor aanvang van de wedstrijd werd Joost Kuhlmann gehuldigd vanwege zijn 150ste competitiewedstrijd, een week eerder tegen Katwijk. De jubilaris was ook verantwoordelijk voor de eerste Rijnsburgse corner na vier minuten. Werd de indraaiende hoekschop van Kevin Winter in eerste instantie door Arjen Netjes nog van de lijn gehaald, de afvallende bal was opnieuw voor Rijnsburgse Boys. Via een hakballetje van de in vorm verkerende Kevin Winter kwam de bal bij Bennie van Noord die met zijn voorzet Jos van Beuningen bereikte. De kopbal van de mee naar voren gekomen verdediger belandde via de borst van doelman Albert Flier in het doel: 1-0. Niet alleen Rijnsburgse Boys maar ook Genemuiden bleek zeer efficiënt in de openingsfase. Na ruim een kwartier spelen trokken de Genemuidenaren uit de eerste de beste aanval de stand weer gelijk. Na een steekpass van Patrick Lip op Jacco Riemens leken de Rijnsburgers te anticiperen op buitenspel maar dat werd niet gegeven. Uit de voorzet kwam de bal bij de volkomen vrijstaande Siebren Visscher die eenvoudig kon binnen koppen: 1-1.

De kopbal van Jos van Beuningen beland via de borst van
de keeper achter de lijn (foto Hans Heemskerk)

Rijnsburgse Boys kon weer op jacht naar de voorsprong en dat bleek op het hobbelige en zware veld niet eenvoudig. Martijn Gootjes, die voor de derde maal dit seizoen in de basis startte, kreeg kort na de gelijkmaker twee mogelijkheden. De eerste keer had hij echter teveel tijd nodig om de bal goed onder controle te krijgen en twee minuten later werd hij afgefloten wegens een duwfout. Gevaar van Genemuiden kwam uit een vrije trap (overtreding van Jos van Beuningen op Jacco Riemens wat hem een gele kaart opleverde) maar Tim Orlowski was alert. Vervolgens was het opnieuw Rijnsburgse Boys dat het spel moest maken en ijverig op zoek ging naar een opening. In eerste instantie leverde dat nog niet veel mogelijkheden op (een schot van Bart Freke ging over) maar vlak voor de rust kwamen de kansen er wel. Na een steekbal van Kevin Winter kon broer Jeffrey verwoestend uithalen maar zijn pegel spatte uiteen op de paal. Twee kopballen van Bennie van Noord, uit even zoveel corners, werden gepakt en gingen over. De hard werkende verdediger stond vervolgens aan de basis van een prachtige aanval. Zijn crossbal bereikte Joost Kuhlmann die, na een fraaie balaanname, richting de uit zijn doel komende Albert Flier kon lopen. Trainer Niek Oosterlee noemde achteraf de gesteldheid van het veld als verklaring voor het schot dat volgde maar over ging.

Peter Freke in duel (foto Hans Heemskerk)

Rijnsburgse Boys opende de tweede helft furieus. De druk op het doel van Genemuiden werd opgevoerd. Metname Martijn Gootjes had geen geluk bij de afwerking van zijn doelpogingen. Zo werd zijn inzet door verdediger Berry Halfwerk van de lijn gehaald, ging een schot over en belandde een kopbal boven op het doelnet. Joost Kuhlmann leek optimaal te profiteren van een fout van de keeper van Genemuiden en kon een fraai boogballetje produceren. Het was echter de spits niet gegund om zijn eerste competitiedoelpunt te scoren want Freek van de Berg was op tijd terug om zijn doelman te assisteren en kopte de bal tot corner. Niet veel later was dezelfde verdediger opnieuw zijn team voor grote waarde door een schot van Jeffrey Winter te blokken. Nadat de Rijnsburgse aanvalsgolf wat geluwd was bleek Genemuiden in de omschakeling met scherpe counters voor veel gevaar te kunnen zorgen. Binnen acht minuten kreeg Nick Bakker drie prima kansen om doeltreffend af te ronden. De eerste keer redde Tim Orlowski met zijn voet, vervolgens plukte hij de bal uit de lucht en de derde keer was de Rijnsburgse keeper gepasseerd maar rolde de bal via de binnenkant van de paal het veld in.

In de 83ste minuut liep Jos van Beuningen onnodig zijn tweede gele kaart op nadat hij Patrick Lip naar de grond had getrokken. De Rijnsburger kon met rood het veld verlaten en Genemuiden rook bloed. De toegekende vrije trap leverde direct een treffer op maar de grensrechter had al gevlagd voor buitenspel. De ploeg dacht er nu serieus aan om drie punten mee naar Overijssel te gaan nemen en ging vol voor de aanval. Opnieuw een vrije trap leverde gevaar op maar het was Patrick Lip die, natuurlijk onbedoeld, de bal van richting veranderde zodat deze niet over de doellijn ging. Rijnsburgse Boys bleef, ondanks de man-minder-situatie, aanvallend denken en zag dit beloond worden. In de laatste minuut van de officiële speeltijd was het corner nummer 13 die voor bevrijding en opluchting zorgde. Jeffrey Winter wist de bal exact op het hoofd van zijn broer Kevin te plaatsen die van dichtbij raak kopte: 2-1. Protesten van Genemuiden werden terecht weggewuifd omdat Kevin Winter de keeper niet hinderde en gewoon het duel met Albert Flier in zijn voordeel besliste.

Vreugde bij Kevin Winter nadat hij de 2-1 heeft gescoord (foto Hans Heemskerk)

De blessuretijd was begonnen waarbij het bord van de wisselfunctionaris voor de nodige consternatie zorgde. Het getal 9 sloeg echter niet op het aantal minuten extra speeltijd maar op de wissel van Martijn Gootjes voor Mustafa Celen. Scheidsrechter Van de Rest trok uiteindelijk zes en een halve minuut bij en dat was absoluut billenknijpen voor alles wat Rijnsburg ademt. Drie corners leverde even zoveel angstige momenten op. Omdat keeper Albert Flier daarbij mee naar voren ging leverde dit voor de Uien ook weer mogelijkheden op. Het boogballetje van de tot man van de wedstrijd verkozen Kevin Winter ging net langs de verkeerde kant van het lege doel. Met grote opluchting werd het eindsignaal begroet in de wetenschap dat door het verlies van zowel Spakenburg als Katwijk er zeer goede zaken waren gedaan.

Rijnsburgse Boys – SC Genemuiden 2-1 (1-1)
4: Jos van Beuningen 1-0, 18: Siebren Visscher 1-1. 90: Kevin Winter 2-1

Scheidsrechter: Van de Rest