outhands

Hans Schot op werkbezoek bij AFC Ajax

Woensdagochtend 4 april waren Hans Schot en Ed Bos aanwezig bij de keepers- en groepstraining van Ajax 1 op sportcomplex de Toekomst. Henk Postma had graag mee gewild maar de agenda liet het helaas op korte termijn niet toe. En inmiddels heb ik via onze voorzitter ook contact gehad met keeperstrainer Max de Jong van ADO den Haag waar we ook zeker terecht kunnen.

Oude contacten zijn goud waard: ik heb ooit bij mijn oude club Vitesse Delft een keer met Carlo l’ Ami als gastkeeper getraind. Begin dit jaar kreeg ik zijn 06 te pakken en spraken we af elkaar op een geschikt moment te zien bij Ajax. Doel van de meeting: welke oefeningen worden gedaan? Hoe ziet de training op dit niveau er uit? En hoe goed zijn die keepers dan wel? Bovendien is het handig om deze contacten te onderhouden; zeker als je de blik wilt verruimen en scherp wil blijven met andere trainingsvormen.

Carlo traint met veel enthousiasme de Ajax keepers o.a. Vermeer, Cillessen en Verhoeven. Carlo heeft op hetzelfde nivo gekeept dus hij weet wat er nodig is. Hij moet daarbij zijn eigen conditionele en fysieke toestand ook goed onderhouden want het is een intensieve baan.

Om 10.30 uur komt de hele groep, met keepers, op de middenstip bijeen. De spelersgroep is praktisch compleet en het is grappig om deze mannen van dichtbij te kunnen zien. Er staan nogal wat bekenden op het veld om de groep te begeleiden: Frank de Boer, Dennis Bergkamp, Hennie Spijkerman, fysiotherapeut Pim van Dord. Daarnaast 2 verzorgers en 2 materiaalmensen die de oefeningen alvast uitzetten en na afloop weer opruimen; aan materiaal is zeker geen gebrek! Eerder kwamen we op de parkeerplaats Johnny Bosman tegen die aan de overkant met Ajax 2 aan het trainen is.

Korte inleiding van Frank de Boer en vervolgens gaan Vermeer en Verhoeven met Carlo mee, Cillessen is niet aanwezig door een blessure. Carlo traint 35 minuten op een half veld en daarbij komt hetvolgende aan bod:
• Warming up door de keepers zelf
• Zijwaarts en schuin vooruit met korte passen in de looptrap verplaatsen en ballen vangen
• Strekworp dichtbij en verder weg plaatsen en vangen. Na enige tijd wordt een zwaardere bal gebruikt om de arm sterk te maken (de keepers gooien hard en makkelijk tot aan de middenlijn)
• De gooi-oefening wordt uitgebreid met een grondtrap door een grote driehoek te maken; is bedoeld om de zijkanten van het veld te gebruiken waar de backs staan en kunnen opbouwen
• Vanuit midden van het doel links en rechts over de grond pakken
• Vervolgens wordt er een schoolbankje bijgehaald: keepers staan er om de beurt op, landen in de uitgaanshouding en pakken een lage bal zijwaarts afwisselend in lange en korte hoek

Vermeer lijkt wel van elastiek en Verhoeven is verrassend lenig en snel met zijn postuur!

carlo

Na 35 minuten sluiten de keepers aan bij de groep en worden afwerkvormen gedaan waarbij ze behalve ballen tegenhouden ook moeten opbouwen. Het tempo is moordend, balcontacten gaan razendsnel, er wordt hard ingespeeld/geschoten en van keepers wordt permanent volle concentratie gevraagd. In de partij ligt het accent voor de keepers op meevoetballen, het veld is aangepast en in vakken verdeeld, scoren kan alleen als iedereen goed aangesloten is. 3 groepen strijden om de winst want de verliezer ruimt de doelen op. Theo Janssen traint efficiënt en kijkt continue of ie in de pauzes een keeper kan verslaan met een prachtige lob. Anita staat heel snel op de benen en Eriksen scoort heel slim in de lange hoek, Boerrigter traint volop mee en Ooijer bouwt af met loopwerk. Van de Wiel en Alderweireld hebben turbo’s in de benen!

Na de training blijven er nog wat liefhebbers zoals Lodeiro op het veld op vrije trappen te oefenen en spreken we Carlo nog o.a. over zijn keepersbeleidsplan. Hij antwoord geduldig op al onze vragen en legt uit hoe de scouting en opleiding van jeugdkeepers gedaan wordt. Hij participeert volop bij de keeperkeuzes en met enige regelmaat worden keepers ook elders ondergebracht. Dat wordt gedaan om veel te laten spelen en ervaring op te doen.

Zo pratend vliegt de tijd voorbij, hij is goed op de hoogte van de ontwikkelingen in de Topklasse want ondanks het verlies bij Spakenburg kent hij onze positie op de ranglijst. Dat we vooral maar kampioen worden geeft ie ons nog mee! Alles bij elkaar een zeer aangename en nuttige meeting waarvoor we Carlo en Ajax hartelijk danken. Een ervaring rijker die we in Rijnsburg zeker gaan benutten!