IJsbrand van Tilburg

GVVV – Rijnsburgse Boys: 2-1 (0-0) – VERSLAG

Naïef verlies voor Rijnsburgse Boys in blessuretijd

In de derde en laatste minuut van de blessuretijd kreeg Rijnsburgse Boys in het duel met GVVV het deksel op de neus. Ondanks dat de ploeg van Pieter Mulders de 1-1 in de reguliere speeltijd had moeten koesteren, trok het massaal ten strijde om een gestolen overwinning te forceren. De verdedigende activiteiten kregen geen prioriteit zodat een blinde trap van keeper Johan Jansen eenvoudig achter de Rijnsburgse verdediging kon belanden. Robin Mulder benutte de hem geboden ruimte optimaal en wist tot een doelpoging te komen. Zijn grote geluk was dat invaller Caifano Latupeirissa bij de tweede paal stond en de dwarrelbal in het Rijnsburgse doel kon tikken: 2-1. In plaats van één bonuspunt werd het dus helemaal niets. Het was immers GVVV dat veruit de betere en gevaarlijke ploeg was geweest en er niet in was geslaagd om al eerder definitief afstand te nemen van Rijnsburgse Boys. Na vorig jaar mei de laatste en allesbeslissende wedstrijd in de topklasse van GVVV met 2-1 te hebben verloren, is GVVV nu dus ook met dezelfde uitslag verantwoordelijk voor de eerste nederlaag van Rijnsburgse Boys in de tweede divisie.       

Foto: Jan Jungerius


Wake-up call
Na de wedstrijd met twee gezichten van een week eerder tegen Barendrecht, was het de vraag of de omzettingen in de rust van die wedstrijd consequenties zouden hebben voor de basis in het duel tegen GVVV. Van de twee wissels die toen werden toegepast bleef er uiteindelijk één over. Donny van Oijen was weer opgesteld terwijl Hidde Prijs als wisselspeler op de bank zat en Marciano Aalders in de basis startte. Was de (te) snelle tegentreffer tegen Barendrecht al een behoorlijke tegenvaller, één week later zouden de Rijnsburgers zomaar opnieuw dezelfde fout maken. Robin Mulder reageerde immers na vijf minuten uiterst attent in de omschakeling en bracht Jeremy de Graaf in stelling. De oud-topscorer van VVOG leek vervolgens de 1-0 binnen te schieten, ware het niet dat Richard van Nieuwkoop opnieuw liet zien in een uitstekende vorm te verkeren en de doelpoging verijdelde. Het had een wake-up call voor de Uien moeten zijn, maar daar was vanaf de zijlijn weinig van te merken. GVVV bleek de betere voetballende ploeg te zijn met veel positiewisselingen voorin. Rijnsburgse Boys moest het hebben van reactievoetbal en leek veel ontzag te hebben voor de nieuwe ploeg van Niek Oosterlee. Was dat nu een keuze of werd de ploeg van Pieter Mulders daartoe gedwongen? Tot na afloop van het duel bleef dat de grote vraag.

Foto: Jan Jungerius


Ruimte
GVVV speelde in een 4-4-2 opstelling, wat een verrassing was voor Rijnsburgse Boys. De blauwen uit Veenendaal kregen veel ruimte en wonnen de slag op het middenveld. Het geluk was dat GVVV er minder mee deed dan mogelijk was. Soufiane Laghmouchi bijvoorbeeld soleerde na twintig minuten door alle Rijnsburgse geledingen heen. Kennelijk had dit hem teveel kracht gekost want zijn uiteindelijke schot was krachteloos en ging net naast. Ook Robin Mulder was niet gelukkig met zijn dreigende uithaal welke gekraakt werd en tot corner werd gepromoveerd. Vervolgens was het opnieuw Soufiane Laghmouchi die alle aandacht op zich vestigde. Na een afgeketste voorzet produceerde hij een spectaculaire volley welke net naast de kruising ging. Ook Jeremy de Graaf zorgde voor paniek in de Rijnsburgse verdediging. Zijn gevaarlijke schot kon net op tijd door Richard van Nieuwkoop worden weggetikt. En Rijnsburgse Boys dan? Teveel spelers haalden hun niveau niet. Veel balverlies zorgde er ook voor dat er van opbouw weinig sprake was waardoor echte dreiging uitbleef. Donny van Oijen leverde halverwege de eerste helft het eerste schot tussen de palen af, maar deze was recht in de handen van keeper Johan Jansen. Later reageerde de keeper nog heel alert op een diepe bal van Marciano Aalders op Jeffrey Jongeneelen. Met een goede borstcontrole voorkwam hij dreigend Rijnsburgs gevaar. Ook een vrije trap van Wesley Goeman was een eenvoudige prooi voor de keeper. Het slotakkoord voor de thee was voor GVVV. Besluiteloosheid van Robin Mulder voorkwam dat de bal daadwerkelijk op het doel van Richard van Nieuwkoop werd geschoten.  

Foto: Jan Jungerius


Onvermijdelijk
In het begin van de tweede helft leek Rijnsburgse Boys alle schroom van zich af te hebben gegooid. Er leek meer beleving en strijd zichtbaar te zijn. Binnen de eerste twee minuten was er een vrije trap van Wesley Goeman, de eerste Rijnsburgse corner en een afstandsschot van Jeffrey Jongeneelen welke uit de kruising werd getikt door Johan Jansen. Vervolgens bleek GVVV zich weer volledig te herpakken. Na balverlies van Masies Artien kon Jeremy de Graaf overnemen waarna Soufiane Laghmouchi over schoot. Kort daarna bereikte een fantastisch hakballetje van Robin Mulder Jeremy de Graaf die, al dan niet in buitenspelpositie, op de paal schoot. Ook Mart de Jong had geen geluk met zijn schot welke naast ging. Rijnsburgse Boys moest het opnieuw hebben van standaardsituaties. Maar helaas, daar had Wesley Goeman deze middag niet zo veel geluk mee. Na een uur spelen werd zo’n trap van hem door de keeper uit de lucht geplukt. In minuut 65 viel dan toch de onvermijdelijke en ook zeer verdiende openingstreffer voor GVVV. Helaas moest daar wel een persoonlijke fout van Masies Artien aan vooraf gaan. De sterk spelende Martin van Eck troefde de centrale verdediger van Rijnsburgse Boys af, benutte de ruimte in de verdediging en liet het scoren over aan Robin Mulder: 1-0.

Foto: Jan Jungerius


Uit het niets
Geheel uit het niets stond vijf minuten later toch de 1-1 op het scorebord. De opkomende Roderick Gielisse leverde een prachtige voorzet af op de vrijstaande Joël Tillema die vervolgens de 1-1 binnenkopte. Juist de enige twee Rijnsburgse veldspelers die de laatste, dramatische wedstrijd tegen GVVV in mei 2016 hadden meegemaakt, zorgden met hun acties dus voor een vorm van persoonlijke genoegdoening. De gelijkmaker deed Rijnsburgse Boys even goed. GVVV liep achteruit en het leek spannend te gaan worden. Invaller Max Hudepohl liet met zijn schot Johan Jansen gestrekt naar de hoek gaan. Toch was het vrij snel dat GVVV weer naar voren dacht en zich dus ook meldde voor het doel van Richard van Nieuwkoop. Simon Brouwer, in het laatst gespeelde onderlinge duel verantwoordelijk voor de twee Veenendaalse treffers, had binnen vijf minuten na zijn invalbeurt twee keer op doel geschoten. De eerste ging naast en de tweede, na slordig balverlies van Carlos Opoku, ging als lob over. Rijnsburgs grootse gevaar moest opnieuw uit een vrije trap komen. In de eerste minuut van de extra tijd ging iedereen met een geelzwart hart er maar eens lekker voor zitten. Op vrijwel dezelfde afstand als een week eerder tegen Barendrecht mocht Wesley Goeman aanleggen voor zijn schot. Op de tribune werd al gedagdroomd over een gestolen overwinning op GVVV. Maar helaas….. de indraaiende bal ging nu over het doel.

Foto: Jan Jungerius


Fataal
En toen brak de laatste minuut van de blessuretijd aan. De laatste Rijnsburgse aanval bleek fataal af te lopen door de snelle spelhervatting van Johan Jansen. Niet verwonderlijk dat Pieter Mulders na afloop de worden ‘zuur’ en ‘heel pijnlijk’ in de mond nam. Voor collega Niek Oosterlee die, na zijn meest zwarte dag uit zijn Rijnsburgse Boys-tijd op sportpark Panhuis, in het eerste competitieduel op Panhuis met de dezelfde uitslag, wel aan de goede kant van de score zat, juist een overheerlijke en onvergetelijke dag…      
GVVV – Rijnsburgse Boys: 2-1 (0-0)
   65: Robin Mulder: 1-0
   71: Joël Tillema: 1-1
90+3: Caifano Latupeirissa: 2-1
Scheidsrechter: S. Teuben
Toeschouwers: 1.050
Gele kaarten GVVV: Martin van Eck en Laurens van der Voort                                                                                                          
Opstelling GVVV: Johan Jansen, Bart Hulsbos, Taoufik Adnana, Roy Terschegget (81: Danny de Leeuw), Martin van Eck, Wilco den Hartog, Jeremy de Graaf (75: Simon Brouwer), Laurns van der Voort, Robin Mulder, Soufiane Laghmouchi (77: Caifano Latupeirissa) en Mart de Jong
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Jordy Strooker, Masies Artien, Carlos Opoku, Roderick Gielisse, Wesley Goeman, Joël Tillema, Marciano Aalders (89 Cagri Kodalak), Donny van Oijen (66: Max Hudepohl), Giovialli Serbony en Jeffrey Jongeneelen