Nico Glasbergen

GVVV – Rijnsburgse Boys 0-3 (0-2) – VERSLAG

Rijnsburgse Boys wint voor zichzelf, zijn aanhang en in het speciaal voor Frenk

Sinds medio oktober 2020 had Rijnsburgse Boys geen wedstrijd in competitieverband meer gespeeld. Alles wat geel-zwart lief is keek er naar uit. Een oefencampagne die – als het in een cijfer uitgedrukt moet worden – ongeveer een 7 was, is na anderhalve maand achter de rug. Tijd voor het echte werk. En dat beloofde wat, want de eerste knaller was op bezoek bij GVVV in Veenendaal, een affiche dat garant staat voor doelpunten, zo leert het verleden. Het was niet de eerste keer dat Rijnsburgse Boys opent tegen het blauwe deel van Veenendaal. Twee seizoenen geleden bijvoorbeeld ook al en toen werd het 3-4. Dat, plus gegeven het feit dat het na een lange stilstand nooit in één keer behoorlijk foutloos kon zijn, pompte de verwachting qua doelpunten wel op. Het werd van de kant van Rijnsburgse Boys in ieder geval geen tegenvaller. Onze mannen deden wat ze moesten doen en haalden een ruime voldoende. Trainer Jochem Twisker van GVVV zal dat zijn ploeg vast niet geven. Want na een beroerde oefenperiode (maar één keer winst) trokken zij de matige serie naadloos door.

Een paar zaken vielen op voor aanvang van de wedstrijd. Zo begonnen de Uien zonder een nieuweling in de basis. Keeper Michael Bekkers en spits Robbert OIijfveld begonnen op de bank. Helaas scheurde verdediger Sanny Monteiro deze week op de training naar alle waarschijnlijkheid een spier en dus moet hij nog wel even wachten op zijn competitiedebuut.

Foto: Hans Heemskerk

Bestrijd kwaad met goed
Nog opvallender: het hartverwarmende spandoek wat de meegereisde supporters van de HKR hadden gemaakt. Rijnsburger Frenk Noordermeer, vriend en bekende van de jongens van de HKR, is het zoveelste slachtoffer geworden van excessief geweld en heeft een flinke herstelperiode voor de boeg. Het spandoek was voor hem (tekst: “YNWA Frenk”) en werd begeleid door fakkels en gele rookbommen. Een prachtige steun in de rug en tevens een steun voor onze spelers. Wij wensen Frenk een zo spoedig mogelijk herstel. Sterkte Frenk!

Foto: Hans Heemskerk

Progressief overwicht
In de beginfase kon je nog niet spreken van een sterker Rijnsburgse Boys. Geel-zwart leek wel de iets aanvallender intenties te hebben, zonder een echt overwicht te scheppen. GVVV heeft een paar rappe jongens voorin. De snelle Joshua Patrick bijvoorbeeld,  die men een aantal keren probeerde te lanceren. Wat al snel opviel: het centrale duo Dennis van der Plas/Masies Artien heeft het goed in de smiezen. Rugdekking, overnemen, doordekken en inzicht in waar ze moeten staan, ze hebben het allemaal wel aardig onder de knie. Zo ondersteunden zij ook de backs, waar die het even lastiger dreigden te krijgen. Met de positioneel sterke Rob Zandbergen dus gewoon op linksback en Roderick Gielisse op het middenveld. Dat is aan Ro wel besteed, bij absentie van Bram de Bruin. 
Afijn, de Uien en GVVV werden in de eerste 25 minuten wel een paar keer gevaarlijk, zonder echt grote kansen te krijgen. Dani van der Moot had er bijvoorbeeld één, maar Daan is nog niet in zijn topvorm. Dat was aan zijn gezicht na afloop wel te zien. Toppers komen altijd weer bovendrijven en dus ook Dani. Geen zorgen dus. Aan de andere kant moest het rustbaken Zonneveld een paar keer ingrijpen, na venijnige steekpassjes. Maar ook dat waren geen echt grote kansen. 
Het eerste grote gevaar kwam uit een aanval over rechts. Het ging zo snel dat sommigen niet eens hadden gezien wie er nu precies paal en lat raakten, maar hoe dan ook, die werd geraakt. Eerst de lat en toen de paal. Jongeneelen en Spruijt waren er bij betrokken, maar het eindigde in ieder geval in een corner. Daar ontsnapte GVVV en dat was de opmaat tot het overwicht wat Rijnsburgse Boys tot aan de rust kreeg.

Foto: Hans Heemskerk

De eerste goals van 2021-2022
Met steun van het gezang van de HKR en veel meegereisde Rijnsburgers (mooi om elke keer dezelfde koppies te zien!)  gingen de Uien op jacht naar de eerste goal. De crosspasses van Masies en Roderick waren daar een positieve factor in. Hun ballen diep of naar de flanken openden regelmatig het spel.
Uit een ingooi en de daaropvolgende afgeslagen voorzet van Rob Zandbergen kwam hij dan, de eerste goal van Rijnsburgse Boys. Na afloop was trainer Twisker van GVVV op Radio Utrecht hier zeer ontevreden over (we hadden na afloop zat tijd om te luisteren want we stonden 90 minuten stil voor een afgesloten Schipholtunnel). Die goal had volgens hem nooit mogen vallen, maar hij viel lekker wel. Jeroen Spruijt, weer ijverig samen met Bram Ros, ramde de van richting veranderde bal uit de draai hard binnen: 0-1.
GVVV speelde inmiddels vooral uit de reactie, maar kwam nauwelijks nog gevaarlijk voor Zonneveld. De volgende kans was uit een dieptepass op Zeldenrust, die zijn man zijn hielen liet zien en schuin voor doelman Jansen de verre hoek koos. Jansen redde bekwaam. Het was uitstel van verdere ellende voor GVVV. Rijnsburgse Boys loerde al enkele keren eerder op de bal diep over de verdediging heen en deze keer had het daadwerkelijk succes. De pass van Masies door het midden was geweldig, Spruijt liep er een paar man uit zoals hij wel vaker doet en deed wat hij in de oefenperiode vaak niet deed: succesvol afronden: 0-2. Pieken op het juiste moment heet dat.

Foto: Hans Heemskerk

Dippie
De Uien gingen dus met een 0-2 voorsprong het veld op voor de tweede helft. Het was toch wat drukkend warm op Sportpark Panhuis en onze mannen hadden in de eerste helft best wel wat gegeven, zonder elke keer druk te zetten (wijs!). Dat zag je in het eerste kwartier na de rust, waarin GVVV wat meer druk gaf en Rijnsburgse Boys veel balverlies leed en naar achteren moest. Echt zo’n fase van de wedstrijd waarin een tegengoal de boel ineens kan doen omslaan en die goal viel bijna. Een knappe individuele actie van Joshua Patrick vervolgde hij met een strakke lage bal richting teamgenoot Haouat. Die kreeg zijn voet niet tegen de bal op een paar meter van de goal. Even een opluchting voor alles wat geel-zwart lief was! Wat we toen nog niet wisten, maar nu wel: het was de laatste kans voor GVVV in de tweede helft.

Foto: Hans Heemskerk

Soeverein laatste half uur
Het Veenendaals kwartiertje was nog niet voorbij of Rijnsburgse Boys gooide de deur fraai in het slot. Het was de mooiste aanval van de middag: Gielisse en Jongeneelen combineerden op rechts zoals we het ze veel vaker hebben zien doen en brachten zo Spruijt in balbezit, die de bal in één keer doorgaf op de behoorlijk vrij staande Zeldenrust. Furghill deed deze middag zeker niet alles goed, maar toch zijn sommige ballen wel aan hem besteed: met een hard schot in de linkerhoek velde hij het vonnis over GVVV: 0-3. 
Het gaf Henk Wisman de gelegenheid om te gaan wisselen en wat vers bloed in te brengen. Olijfveld en Asante kwamen erin en de laatste gaf al snel zijn visitekaartje af. De jongeling uit de jeugdopleiding van Quick uit Den Haag leert snel, is snel en is fel. En doelgericht. Naar binnen draaiend vuurde hij op het doel van Jansen. Een schot dat wonderschoon net onder de lat leek binnen te vallen, maar het scheerde net over de lat. Dat had echt een geweldige goal geweest, maar die gaat hij zo nog wel maken, neemt u dat maar van mij aan.

Foto: Hans Heemskerk

GVVV lag in de touwen en de Uien stichtten nog enkele keren gevaar in de blauwe verdediging, maar het laatste stukje ontbrak enkele keren. Het maakte voor de winst niks uit, die zat al een tijd in de tas. Huiswerk voor GVVV, een mooie opsteker voor geel-zwart, dat volwassen speelde en nauwelijks iets weggaf. Dat er nog slagen moeten worden gemaakt bij Rijnsburgse Boys is duidelijk en ook moeten nog enkele jongens terugkomen van blessures. Conditioneel is het nog niet optimaal, maar dat is volstrekt logisch. Met beleid opbouwen dat elftal en daarna nog meer oogsten. Toch, Henk Wisman ?
Henk had het volgende te zeggen: “Ik denk dat we op een paar momentjes in de beginfase na aardig de controle hebben gehad over de wedstrijd. Na rust begonnen we niet helemaal scherp en hadden we het even tien minuten moeilijker, mede omdat zij op het middenveld wat aanpassingen hadden gedaan. De opdracht was druk te zetten waar het kon en dat hebben we op sommige momenten goed gedaan. We hebben volwassen gespeeld, wat inhoudt dat we niet altijd druk hebben gezet omdat je dan het risico loopt teveel ruimte in je rug weg te geven.”
De luxe van het kunnen wisselen omdat de stand dat toelaat verwoordde Henk als volgt: “dat betekent dat een paar jongens heel dicht op de basis elf zitten. Ik ben niet over iedereen even tevreden, maar dat bespreken we binnenskamers.”
“Ik denk dat we het conditioneel redelijk voor elkaar hebben. Er was wat terugval her en der, maar dan kan je wisselen. Maar ik ben tevreden over vandaag. Als je in een uitwedstrijd er drie weet te maken en geen goal tegen krijgt, dan is dit een prima overwinning.”

GVVV – Rijnsburgse Boys   0-3  (0-2)

Scoreverloop:
25. 0-1 Jeroen Spruijt
39. 0-2 Jeroen Spruijt
65. 0-3 Furghill Zeldenrust

Toeschouwers: 800

Scheidsrechter: de heer S. de Brito Roque
Gele kaart GVVV: Tom Oostinjen

Opstelling GVVV: Johan Jansen; Mats Grotenbreg, Tom Oostinjen, Joeri Potjes, Taoufik Adnane; Achraf Nejmi, Jonathan Richard (46. Danny de Leeuw), Mart de Jong; Joshua Patrick, Jordi Bitter (81. Melvin van de Haar), Hicham Haouat (70. Lars ten Teije)
Opstelling Rijnsburgse Boys: Wesley Zonneveld; Bert Koomen, Masies Artien, Dennis van der Plas, Rob Zandbergen; Jeroen Spruijt (83. Ian van Otterlo), Bram Ros, Roderick Gielisse (76. Marc Magan); Jeffrey Jongeneelen, Dani van der Moot (70. Robert Olijfveld), Furghill Zeldenrust (70. Delano Asante)