outhands

Gemengde gevoelens na puntendeling in Rijssen


De scheidsrechtersfluit werd ingevlogen door een Witkop ZeeArend (foto Hans Heemskerk) 

Rijnsburgse Boys startte met de vier nieuwe aanwinsten (Ronald Breinburg, Sergio de Windt, Kevin Winter en Jeffrey Winter) in de basis. Keiharde consequentie was wel dat gevestigde namen (Dennis Groot, Danny van der Vijver, Joost Kuhlmann en Richal Leitoe) op de bank moesten plaats nemen. Een onwerkelijk maar ook realistisch beeld bij een topclub die wil meedraaien om de bovenste plaatsen in de Topklasse. ’Achttien spelers opstellen mag nog steeds niet van de KNVB, dus ik moet wel keuzes maken’ aldus Niek Oosterlee na afloop die zeer content was met zijn topfitte selectie. Dennis Demmers, de coach van Excelsior ’31 kende wel personele problemen. Niki Leferink (de topscoorder van het vorige seizoen) en Coen Zwollo waren nog steeds geschorst na de opgelopen gele en rode kaart in de nacompetitie van het afgelopen seizoen. John van Pijkeren (linksback) en Karim Chengachi (linksbuiten) waren kort voor het duel geblesseerd geraakt. Excelsior ’31 startte zodoende met vijf nieuwelingen in de basis.   

Nadat een witkop zeearend de fluit aan scheidsrechter Fikkert had afgegeven kon ook in Rijssen de Topklasse van start. De eerste helft begon met aftasten. Rijnsburgse Boys mocht het spel maken van Excelsior ’31 maar deed dat in een te laag tempo. Rijnsburgse Boys speelde in een 1-4-1-3-2 formatie waarbij Raymond Kolder als controlerende middenvelder stond opgesteld en Peter Freke, Kevin Winter en Resham Sardar dicht achter de spitsen Martijn Gootjes en Jeffrey Winter opereerden. In de praktijk bleek de ruimte tussen de offensieve middenvelders en de spitsen te groot. Hoewel het initiatief en de druk van Rijnsburgse Boys kwamen, was het dan ook niet verwonderlijk dat de eerste mogelijkheden voor Excelsior ’31 waren. Lesley Nahrwold, de ex-prof van RBC, schoot echter tweemaal over. Halverwege de eerste helft speelde de bewegelijke aanvaller Ronald Breinburg uit en bracht Bunyamin Őzkök in stelling maar Tim Orlowski was alert. In de 27ste minuut wist Rijnsburgse Boys het optisch overwicht in een voorsprong uit te drukken. Nadat Kevin Winter een vrije trap panklaar op het hoofd van Martijn Gootjes plaatste, die de bal vervolgens terugkopte naar Jeffrey Winter, leek Excelsior ’31 net op tijd de bal weg te werken. Resham Sadar wist met een crosspass de bal opnieuw in de zestien te krijgen waar
Bennie van Noord de bal doorkopte op de inlopende Jeffrey Winter. De debuterende spits twijfelde geen seconde en pegelde de bal in de touwen: 0-1. De eerste Rijnsburgse goal in de Topklasse die nu al historisch is!


Martijn Gootjes in actie (foto Hans Heemskerk)

Zeven minuten later kwam Excelsior ’31 op gelijke hoogte. Na een ingooi van de ploeg uit Rijssen werd een actie van Sergio de Windt, op appel van de grensrechter, afgefloten. De behoorlijk bediscussieerde vrije trap werd door Niek Davina genomen die Amanuel Isa wist te bereiken. De aanvoerder liet met een stuit Tim Orlowski kansloos en zag de bal in de linkerbenedenhoek verdwijnen: 1-1. Excelsior ’31 leek uit zijn schulp te kruipen en trok het initiatief naar zich toe. Nog voor rust kreeg de ploeg drie kansen om op voorsprong te komen. Kevin Aman kopte een voorzet jammerlijk over, de in buitenspelpositie vertrokken Bunyamin Őzkök schoot na een dieptepass naast en een hard schot van Lesley Nahrwold werd door Tim Orlowski gepareerd.

Rijnsburgse Boys begon de tweede helft bijzonder fel. Na een fraaie actie van Sergio de Windt, die zowel Amanuel Isa als invaller Michel Gerritsen Mulkes uitspeelde, kwam zijn voorzet bij Martijn Gootjes. Ten koste van een corner greep keeper Arjan Kok net op tijd in. Uit deze corner zou geen gevaar komen maar uit de corner die één minuut later werd genomen kwam dat wel. Kevin Winter bereikte het hoofd van Martijn Gootjes die zijn kopbal, via de binnenkant van de paal, het veld in zag rollen.                                  
De jacht op een Rijnsburgse voorsprong werd wreed verstoord door de technisch vaardige Bunyamin Őzkök. De spits bleek zijn naam als handenbindertje volledig waar te maken door Sergio de Windt volledig te kijk te zetten door hem uit te spelen. Zijn voorzet bereikte Kevin Aman die alle tijd kreeg om de bal op zijn borst te  controleren en vervolgens met zijn linkerbeen uit te halen. Volkomen onhoudbaar verdween deze via de lat in het doel: 2-1.


Vreuge na de gelijkmaker van Danny van der Vijver (foto Hans Heemskerk) 

De wedstrijd belandde in een fase waarin het leek dat Rijnsburgse Boys opnieuw alle grip op de wedstrijd kwijt was. De snelle en bewegelijke Lesley Nahrwold was naarstig op zoek naar een goal voor zijn nieuwe werkgever. Dat hij dat kan had hij al regelmatig bewezen in de oefencampagne. Bennie van Noord en Sergio de Windt werden af en toe stapelgek van de loopacties van de ex-prof. Rijnsburgse Boys kwam bijzonder goed weg toen de spits gevloerd werd door Sergio de Windt. Niemand had raar opgekeken wanneer scheidsrechter Fikkert voor een strafschop had gefloten. Hij deed het dus niet…  Rijnsburgse Boys moest wat gaan forceren en dat noopte Niek Oosterlee om een dubbele wissel toe te passen. Twee extra spitsen kwamen in het veld: Richal Leitoe en Joost Kuhlmann. De druk werd opnieuw opgevoerd maar kansen leverde het in eerste instantie niet op. Het counterende Excelsior ‘31 kreeg juist de ruimte om de score op te voeren maar Kevin Aman zag zijn schot gestopt worden. Ook Danny van der Vijver kwam het veld in voor zijn eerste Topklasse minuten. Het bleek een gouden wissel want vijf minuten voor het einde kopte hij diagonaal een voorzet van Joost Kuhlmann uiterst gedecideerd in de kruising: 2-2.

Het leek wel het moment van het gelijk van de wisselspelers want drie minuten later was het Richal Leitoe die een voorzet gaf op Joost Kuhlmann. Bijzonder fraai spatte zijn kopbal (!) uiteen op de lat. Excelsior ‘31 leek rijp voor de slacht maar beet toch nog behoorlijk van zich af. De laatste kans van de wedstrijd was namelijk voor Niek Davina die profiteerde van onoplettendheid in de Rijnsburgse defensie. Met een magnifieke redding werkte Tim Orlowski de bal over het doel tot corner. Door een communicatiefoutje tussen de vierde official (die vijf minuten extra tijd aangaf) en de scheidsrechter (die drie minuten bijtelde) moesten beide ploegen genoegen nemen met één punt. Twee verbeterpunten die Niek Oosterlee naar aanleiding van de oefenwedstrijden noteerde (namelijk steviger verdedigen en gemakkelijker scoren) bleken na de eerste competitiewedstrijd nog steeds actueel te zijn.                                         

Excelsior ’31 – Rijnsburgse Boys: 2-2 (1-1)
27: 0-1: Jeffrey Winter
34: 1-1: Amanuel Isa
49: 2-1: Kevin Aman
85: 2-2: Danny van der Vijver

Scheidsrechter: Fikkert
Toeschouwers: 1.600

Gele Kaart Rijnsburgse Boys: Kevin Winter en Peter Freke

Opstelling Excelsior ‘31: Kok, David, Lubbers, Bartelds, Siemelink (46: Gerritsen Mulkes), Isa, Davina, Rosink, Nahrwiold, Őzkök en Aman
Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Breinburg, Van Noord, Bart Freke, De Windt, Peter Freke, Sardar (71: Van der Vijver), Kolder (64: Leitoe), Gootjes (64: Kuhlmann), Kevin Winter en Jeffrey Winter