IJsbrand van Tilburg

Gelijkspel tegen rode lantaarndrager beëindigt overwinningsreeks

Acht seizoenen geleden voorkwam Excelsior Maassluis met een 1-1 gelijkspel op Middelmors het kampioenschap voor Rijnsburgse Boys (een week later werd dat als nog gevierd). Afgelopen zaterdag liet Excelsior Maassluis, notabene als rode lantaarndrager, met dezelfde uitslag Rijnsburgse Boys uit de overwinningsroes van de afgelopen weken ontwaken. En eigenlijk moest Rijnsburgse Boys daarvoor de handen nog het meest dichtknijpen. Een veilig lijkende 1-0 voorsprong verdween binnen no time in de tweede helft. Paal, lat en een goed keeperswerk van Richard van Nieuwkoop voorkwamen dat Excelsior Maassluis met een overwinning de terugreis had kunnen aanvaarden.  

Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Onder het motto ’never change a winning team’ liet Niek Oosterlee voor de derde achtereenvolgende week dezelfde basiself starten. Voeg daarbij de waarschuwingspreek om de nummer laatst uit de Topklasse vooral niet te onderschatten. En natuurlijk de opdracht om direct vanaf de aftrap bij de les te zijn en het thuispubliek een keer te vermaken. Kortom, het scenario voor de vierde Rijnsburgse overwinning op rij, een evenaring van een record uit het eerste en tweede seizoen Topklasse, lag klaar. Het liep echter anders. En dat mochten de Rijnsburgers volkomen zichzelf aanrekenen. Slordigheden in de opbouw en het ontbreken van de scherpte en de overtuiging om vol voor de winst te gaan, zoals een week eerder wel tegen koploper Kozakken Boys, brachten Rijnsburgse Boys weer met beide voeten op de grond. En wat de grond betreft: ‘de zachte bovenlaag van het veld maakte goed voetbal ook erg moeilijk’, aldus Niek Oosterlee.
De wedstrijd begon met een optisch Rijnsburgs overwicht. Met in het eerste kwartier drie corners en drie vrije trappen op vrijwel dezelfde plaats net buiten de zestien was het spitsuur in het strafschopgebied van Excelsior Maassluis. Maar zonder gevaar. Een hakje van Jeroen Hessing en een schot over, vanuit buitenspelsituatie, van Raily Ignacio leverden in ieder geval meer dreiging op. Beide ex-spelers van Spakenburg waren ook betrokken bij de uiteindelijke openingstreffer. Jeroen Hessing onderschepte op het middenveld een dieptebal, nam het initiatief om mee naar voren te gaan, won het duel en gaf een prima assist op Raily Ignacio. Op de hem bekende wijze draaide de Rijnsburgse topscoorder zich naar het doel, ondernam een korte solo, zette de defensie van Excelsior Maassluis op het verkeerde been en rondde beheerst af: 1-0. Achteraf bezien, maar ja, dat is altijd makkelijk praten, had de daaropvolgende Rijnsburgse aanval ook doeltreffend afgerond moeten worden. Maar Danny van der Vijver schoot, na een actie van de opstomende Jeffrey Koemans, in de handen van de op de grond liggende keeper, Jean-Paul van Leeuwen.
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Het onzeker en pover acterende Excelsior Maassluis meldde zich, vrijwel uit het niets, negen minuten voor de rust in de Rijnsburgse zestien. Ahmed Ali moest, ten koste van een overtreding en een gele kaart, Vincent van den Berg een halt toe roepen. Scheidsrechter Serik oordeelde echter dat de actie buiten de zestien had plaats gevonden zodat Rijnsburgse Boys een penalty bespaard bleef. De vrije trap van Kevin Vink kon, in tweede instantie, door Richard van Nieuwkoop onschadelijk gemaakt worden. Twee minuten later stuitte Jeffrey Koemans met zijn doelpoging op de goalie van Excelsior Maassluis.
Niek Oosterlee greep de rust aan om een omzetting in zijn ploeg door te voeren. Cas Knoester verving de ongelukkig spelende Ahmed Ali en ging naar het middenveld, Mark van den Boogaart zakte een linie terug naar de rechtsbackpositie van Kevin Westmaas die op zijn beurt naar de linkerkant verhuisde. Danny van der Vijver tenslotte ging voor de verdediging spelen. De argumenten daartoe waren wellicht te begrijpen, maar toch…. De achterhoede, die al 225 minuten in dezelfde opstelling geen enkele tegentreffer had hoeven weggeven, was door elkaar gehaald. En dat werd, hoe zuur ook, al na drie minuten afgestraft. Excelsior Maassluis, dat vanaf de aftrap met veel meer druk naar voren speelde, maakte gebruik van de ruimte die er aan de, voor hen, linkerkant lag. Vincent van den Berg en Raoul Gillet, de absolute smaakmaker van Excelsior Maassluis, zetten een fraaie aanval op waarbij de laatste doeltreffend wist af te ronden: 1-1.
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Achteraf analyseerde Niek Oosterlee dat zijn ploeg de tegenstander wel erg gemakkelijk in de kaart speelde door een groot veld te creëren. Rijnsburgse Boys kwam niet meer in het stuk voor; het was Excelsior Maassluis dat heer en meester was. Aanvoerder Niels Redert zag zijn inzet gekeerd worden door de voet van Richard van Nieuwkoop, de bij een corner mee naar voren gekomen centrale verdediger Roel Stoffels kopte op de paal, Robin Hofman schoot niet veel later op de paal en een poeier van Kevin Vink belandde in de handen van Richard van Nieuwkoop. Rijnsburgse Boys hapte naar adem en leek halverwege de tweede helft zich te ontworstelen aan de totaal niet verwachte druk van de rode lantaarndrager. Marvin Wijks werd door Renee Troost de diepte ingestuurd, zijn voorzet op Raily Ignacio leek gevaar op te leveren maar een corner was het maximaal haalbare. Ook de maar weer eens naar voren gekomen Jeroen Hessing zorgde voor onrust, maar dat was dan ook alles. Ook individuele acties van Marvin Wijks leverden niet meer op dan een schot over en een inzet welke geblokt werd. Aan de andere kant van het speelveld leek een inschattingsfout van Mark van den Boogaart bijna fataal te worden. Vincent van den Berg lobte de bal echter, tussen de uit zijn doel gelopen Richard van Nieuwkoop en Mark van den Boogaart, over het Rijnsburgse doel. In de vijf minuten blessuretijd kregen beide ploegen nog één kans. Marvin Wijks schoot in de handen van Jean-Paul van Leeuwen en Kevin Vink schoot over.
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Niek Oosterlee erkende dat zijn ploeg goed was weggekomen. ‘De tegenstander had het speelveld wel erg klein gemaakt waardoor wij te weinig kansen wisten te creëren’. De enige positieve opmerking die nu genoemd kon worden was de ongeslagen status na de winterstop. Wat nog wel buitengewoon zorgelijk en, wellicht een negatief record, is: al eenentwintig competitieronden achtereen heeft Rijnsburgse Boys een negatief doelsaldo. En dat voor een ploeg die nog steeds op de vierde plaats in de Topklasse staat. Een mooie uitdaging om, in het verre Hoek, daar mee eens een einde aan te maken!
Rijnsburgse Boys – Excelsior Maassluis: 1-1 (1-0)
26: Raily Ignacio: 1-0
48: Raoul Gillet: 1-1
Scheidsrechter: D. Serik
Toeschouwers: 1.000
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Ahmed Ali, Danny van der Vijver en Kevin Westmaas
Gele kaarten Excelsior Maassluis: Niels Redert en Marciano Bruma
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Ahmed Ali (46: Cas Knoester), Jeroen Hessing, Renee Troost, Kevin Westmaas, Mark van den Boogaart, Danny van der Vijver, Jeffrey Koemans, Marvin Wijks, Martin van Eeuwijk (75: Resham Sardar) en Raily Ignacio
Opstelling Excelsior Maassluis: Jean-Paul van Leeuwen, Roel Stoffels, Michael Poeljes, Robin van der Ende, Niels Redert, Stephan Kruithof, Kevin Vink, Vincent van den Berg (90: Marruchen Zimmerman), Robin Hofman (72: Ahmad Mendes Moreira), Marciano Bruma en Raoul Gillet