outhands

Gast Column Pieter Vink

Topklasse verdient Toparbitrage

 Dit is altijd het uitgangspunt geweest van de KNVB bij de totstandkoming van de Topklasse in Nederland. De selectie eis voor de clubs was dat ze vorig seizoen bij de eerste vier in de hoofdklasse moesten eindigen en voor de scheidsrechters dat ze op plaats één of twee in groep 1 moesten zijn geëindigd. Zo kwam de KNVB op een lijst met 20 scheidsrechters welke uiteindelijk werd aangevuld met Roelof Luinge welke uit het betaalde voetbal terugkeerde. Deze 21 scheidsrechters zijn bijna wekelijks actief in de zaterdag en zondag Topklasse.

Nu inmiddels ruim een derde deel van de competitie is gespeeld begint langzaam duidelijk te worden wie er voor de titel gaat spelen en wie zal moeten vechten voor lijfsbehoud. Het is voor mij in ieder geval vanaf wedstrijd één al duidelijk geweest dat de eerste zaterdag Topklasse kampioen uit de Bollenstreek (Katwijk of Rijnsburgse Boys) of uit het vissersdorp Spakenburg (de Rooie of de Blauwe) zou gaan komen. Ik hoop dat deze dan gebruik zal maken van het dan verdiende promotierecht. Ik ben er van overtuigd dat alle vier genoemde verenigingen organisatorisch dusdanig goed in elkaar zitten dat de strijd in de Jupiler League kan worden aangegaan. Ook in het grote bekertoernooi is gebleken dat het niveauverschil niet zo groot is als wel eens wordt gedacht. Bij de laatste 16 clubs in de KNVB beker zitten immers 4 amateurverenigingen (Noordwijk, Sparta Nijkerk, SC Genemuiden en Achilles ‘29)

Ook voor de arbitrage geldt dat er een eerste schifting is ontstaan. Zowel voor de scheidsrechters als de assistent scheidsrechters is er een ranglijst. Uiteindelijk zal het zo moeten zijn dat de beste scheidsrechters en assistenten de beste/belangrijkste wedstrijden zullen gaan fluiten. Voor sommige van hen gloort er dan wellicht ook de overstap naar de Jupiler League als dit qua leeftijd nog mogelijk is. De scheidsrechters welke onderaan de ranglijst eindigen zullen een stapje terug moeten om te proberen in de eerste- en hoofdklasse hun plaats in de Topklasse weer terug te verdienen. Er staat alweer een prima jonge lichting scheidsrechters te popelen om hun plaats over te nemen.

Door de KNVB wordt er in ieder geval alles aan gedaan om de arbitrage naar een (nog) hoger pijl te brengen. Per 1 december is er een medewerker aangesteld welke zich bezig gaat houden met de aanstellingen van de Topklasse. Ook zal de Topklassenarbitrage vanaf de winterstop in hetzelfde tenue op de velden lopen als de scheidsrechters in het Betaald Voetbal en zullen de scheidsrechters een aantal keren per jaar gezamenlijk worden geschoold om uniformiteit te bevorderen. Kortom de Topklasse begint zich meer en meer te manifesteren zowel bij de clubs als bij de arbitrage.

Als regelmatig enthousiast toeschouwer bij de wedstrijden van Rijnsburgse Boys hoop ik nog vele TOP wedstrijden te mogen meemaken geleid door TOP scheidsrechters.
Succes in de strijd naar de eerste Topklassentitel van Nederland !!

Sportieve groet,
Pieter Vink (scheidsrechter Betaald voetbal)