Bram van Egmond

Rondje langs de velden; Rijnsburgse Boys C1

Voor het item ‘Rondje langs de velden’ gaat fotograaf Jan Jungerius langs bij een wedstrijd van een elftal van Rijnsburgse Boys. Deze keer was Corinne Jungerius ook mee, samen maakten ze een prachtige fotoserie.
Hugo Slootweg schreef het verslag, de foto’s van Jan en Corinne vindt u daaronder.

RBB C1: plezier, branie, passie en presteren

Het was april/mei 2014, de indeling van de teams voor het nieuwe seizoen worden gemaakt. De spelers die destijds er al een seizoen C1 op hadden zitten waren niet gelukkig geweest. De C1 was vanuit de hoofdklasse gedegradeerd en dat gaat je niet in de koude kleren zeten. Dan direct weer schakelen om met nieuwe medespelers uit de C2 en D1 je weer op te krikken voor een nieuw seizoen, het valt niet mee. Een nieuwe seizoen, een nieuwe staf. Vaste grensrechter Dirk de Mooij, teamchef Gert Slager en trainers Arthur van Noort en Hugo Slootweg waren er al snel uit. Dit team gaat gewoon meedoen voor de titel hoewel er nog wel wat herstelwerkzaamheden bij de mannen verricht moesten worden.
Het team bestaat uit de volgende spelers: op doel Stijn Driebergen, verdedigers Gijs Slager, Xander de Jong, Jens Doets, Bradley Paauw en Jesper Slootweg (aanvoerder). Het middenveld bestaat uit Arent Jansze, Nick van Delft, Luc van Leeuwen en Brian Leeuwenburg en als aanvallers hebben we Arco Kralt, Martijn de Mooij, Daan Noort en Patrick van Giezen.

We zijn gestart met het avondtoernooi voor nieuwe C1’s bij Ter Leede. De eerste wedstrijd-bespreking was legendarisch en duurde 10 seconden. Kort maar wel heel duidelijk: “Jongens ga naar buiten en maak plezier met elkaar”. Dat woordje plezier hebben de jongens vanaf dat moment tot vervelens toe gehoord. Op elke training en bij elke wedstrijd kwam het terug in de eerste maanden en de jongens gaven op elke vraag al automatisch het antwoord “plezier”. Soms zelfs al voor er een vraag werd gesteld.
Plezier is de basis voor alles en hoe simpel dat ook lijkt, in de praktijk blijkt dat toch een stuk lastiger. Kijk maar eens naar het Nederlands elftal, Ajax op dit moment of blijf maar dichter bij huis, kijk maar naar RBB 1. Vanaf de tribune, zeker bij de thuiswedstrijden, zie je nou niet echt het plezier van de gezichten en lichaamstaal van de mannen stralen. Dat kan echt niet, plezier is de basis en het uitgangspunt om aan de andere bovengenoemde woorden toe te komen.
Met plezier werd er  vervolgens de 1e maanden getraind. De opkomst was en is het hele seizoen al voortreffelijk. De jongens kunnen in alle rust bezig zijn met leukste spel van de wereld, voetballen. Na een paar maanden konden we al een tweede woord toevoegen aan het rijtje. “Branie” deed zijn intrede in de kleedkamer en we gingen vol goede moed verder. Het niveau zag je omhoog schieten, de branie moest er voor zorgen dat we vooruit durven te denken, niet te vaak veilig rond- en terugspelen maar met branie de opening vooruit durven zoeken. Dat gaat ook weleens fout maar dat mocht. Als je niet durft om fouten te maken leer je namelijk ook niet veel.
Een nieuw woord volgde, passie. Hoewel we lang zonder onze geblesseerde Patrick gespeeld hebben, waren de mannen van de C1 gepassioneerd met het spelletje bezig. Op de trainingen was het smullen geblazen en soms konden we ook onder wedstrijdspanning onze positieve ontwikkeling etaleren met als hoogtepunten de 1-1 tegen Quick Boys C1 (derde divisie) en de 4-0 overwinning op RCL C1 (hoofdklasse) en de 9-1 tegen UVS C2.
De juiste mix van de woorden plezier, branie en passie heeft er voor gezorgd dat we ook aan het laatste woord toekomen, presteren. Na 19 wedstrijden kunnen we de voorlopige balans opmaken. De 2e plaats is na de overwinning gisteren op Katwijk C1 definitief veilig gesteld. 2x verlies, 2x gelijk en nu al 15 competitieoverwinningen, een prachtige score maar waarschijnlijk net niet genoeg voor de titel. Alphense Boys C2 blijkt iets sterker en hoewel we maar 4 punten achterstand hebben lijkt het er dan  hoogstwaarschijnlijk ook op dat we tevreden moeten zijn met de 2e plaats. Dat is natuurlijk een prima prestatie van de jongens. Nog drie wedstrijden te gaan en daarin zullen we laten zien dat we met z’n allen enorm zijn gegroeid en dat we, hoewel ook wij weleens eens mindere dag hebben, als team in het veld voor elkaar alles over hebben en we altijd zullen blijven gaan voor de winst want daar draait het uiteindelijk om in dit leuke spel.
Plezier, branie, passie en presteren. Het zijn de vier woorden waarin alles zit voor een voetballer. Laat je één van de woorden weg kom je aan de andere woorden niet toe. Het lijkt simpel maar de praktijk is vaak anders. Het is een wijze les voor de mannen, een les die hopelijk in hun verdere carrière altijd zal blijven hangen in hun geheugen
Namens de begeleiders Dirk en Gert en trainer Arthur wil ik jullie alvast bedanken voor het leuke, gezellige, sportieve en leerzame seizoen. Bedankt voor de grote opkomst op de trainingen (steeds 3x per week) en jullie nooit aflatende inzet. Dat is voor trainers erg prettig om mee te werken. We hebben mooie wedstrijden gezien, al zat er ook weleens een zakelijke overwinning tussen zoals gisteren maar dat mag de pret niet drukken. Nog drie wedstrijden te gaan en dan afsluiten tegen Heerenveen C1 in Heerenveen. We hebben er zin an! Toppers!!!
Hugo Slootweg
– Deze fotoserie is niet meer beschikbaar –