Piet Hemminga

Feest van herkenning bij benefietwedstrijd Wout Holverda

Old soldiers never die. Na afloop van de benefietwedstrijd van Wout Holverda schudden ze elkaar de hand. Huug Aandewiel, oud-speler van Rijnsburgse Boys en Danny Muller, hij vertrok ooit in het kielzog van Johan Cruijff naar Barcelona. Op Sportpark Middelmors kwamen ze elkaar eerder tegen. Op 29 juli 1988 waar de Spaanse topclub in een oefenduel tegen Rijnsburgse Boys met 1-2 zegevierde. En ze zijn niet de enigen die de Rijnsburgse thuishaven vanuit het verleden kennen. Zoals bijvoorbeeld Bryan Roy en Aron Winter die deel uit maakten van het Nederlands Elftal dat op 22 mei 1990 met 1-1 gelijk speelde tegen Rijnsburgse Boys. Inderdaad, dé wedstrijd die bondscoach Leo Beenhakker de uitspraak ontlokte “Rijnsburg uit, altijd lastig”.
IMG_8471
En zo waren er meer bekende namen uit een rijk Amsterdams voetbalverleden. Edwin van der Sar stond bijvoorbeeld niet alleen voor het eerst op Rijnsburgse bodem onder de lat, hij debuteerde ook in Lucky Ajax. Frank de Boer speelde al eerder zijn wedstrijden voor de oudgedienden maar moet vaak verstek laten gaan vanwege zijn rol als trainer van het huidige Ajax. Deze keer wordt hij niet opgewacht door handtekeningenjagers. De jeugd is vanavond wat minder dominant aanwezig bij deze wedstrijd. En zal een groot deel van de voetballers ook niet eens meer (her)kennen. Sjaak Swart – met zijn 76-jaar nog altijd playing coach – wordt nog wel herkend en aangesproken. Maar dan meer door de opa’s van de tegenwoordige tijd.
IMG_8392Honderden aan interlands zijn er terug te vinden in de selectie van Lucky Ajax. Dat aantal mag bij de Sparta Legends dan wat minder zijn maar ook het spel van de Rotterdammers leidt tot het nodige applaus vanaf de tribune. Duidelijk is dat Yevgeni Levchenko – hij promoveerde bijna 10 jaar geleden met Sparta naar de eredivisie – nog maar kort geleden stopte met betaald voetbal. David Loggie is al weer van een paar generaties voetballers daarvoor maar tekent na een carambole met de lat wel voor de aansluitingstreffer. Het voetbalplezier straat nog steeds van de bijna 60-jarige Engelsman af.
IMG_8441En uiteraard is er een hoofdrol ingeruimd voor de held van de avond, Wout Holverda. Spelend met nummer 14 wordt hij na 14 minuten in de eerste helft even gewisseld om in de tweede helft nog twee keer terug te komen. De eerste keer schiet hij dan een penalty naast. “Ik had een afspraak met Van der Sar” klinkt het in onvervalst Leidsch richting de tribune als Wout Holverda al lachend weer even op de reservebank plaatsneemt. En een sigaretje opsteekt.
IMG_8707De tweede keer misleidt hij zowel de verdediging van Lucky Ajax als de arbitrage, ontsnapt aan buitenspel en dribbelt via de rechtervleugel richting Edwin van der Sar. De 130-voudig international kan de bal alleen maar nakijken als “de echte roodwitte” de 2-3 binnenschiet. Breed lachend en met twee armen omhoog gaat Holverda nog éénmaal richting middenstip. Even daarna is de wedstrijd afgelopen en mag deze nummer 14 door een erehaag van spelers geëmotioneerd het veld verlaten.
Voor Lucky Ajax scoorden Wamberto (3 x) en Pius Ikedia in deze wedstrijd die door het Leidsch Dagblad m.m.v. Rijnsburgse Boys werd georganiseerd ten gunste van Alzheimer Nederland. Dit ook als voorloper van de Wereld Alzheimer Week die in de week van 21 september a.s. wordt gehouden. De recette van de avond werd nog aangevuld met de veiling van een aantal bijzondere items. De totaalopbrengst is € 5.500.
Sparta Legends: Henk Dirven, Ger van der Heiden, Danny Schenkel, Jos van Eck, Ron Luyten, Nico Jalink, Sieme Zijm, Warry van Wattum, Yevgeni Levchenko, Maikel Renfurm, Wout Holverda, David Loggie, Edwin Vurens, Gerald Sandel en Harry van Buuren
Lucky Ajax: Edwin van der Sar, Simon Tahamata, Rob Witsche, Frank de Boer, Tarik Oulida, Aaron Winter, Pius Ikedia, Sjaak Swart, Wamberto, Richard Witsche, Bryan Roy, Kiki Musampa, Arno Splinter, Dennis Gerritsen, Michel Kreek, Brian Tevreden en Danny Muller