FC Utrecht maatje te groot voor Rijnsburgse Boys

Rijnsburgse Boys – gesteund door een waar uienlegioen die in 18 bussen (of zelfs meer, ) naar Utrecht waren vervoerd (zelfs over de vluchtstrook onder politiebegeleiding) – begon zenuwachtig aan de wedstrijd. Al na drie minuten zag aanvoerder Dennis Groot een gele kaart getoond door scheidsrechter Wiedemeijer. Nog in dezelfde minuut kopte Rick Kruys net over, twee minuten later gevolgd door een afstandsschot die prachtig werd gekeerd door doelman Tim Orlowski. De keeper onderscheidde zich een minuut later weer door een kopbal van Kruys te keren. In  de zevende minuut volgde de eerste Rijnsburgse plaagstoot toen een aanval tot corner werd gepromoveerd. Halverwege de eerste helft kreeg Rijnsburgse Boys meer vat op het spel, maar juist in die fase moest Dennis Groot handelend optreden toen FC Utrecht uit een counter dicht bij een grote kans was.

Rijnsburgse Boys durfde echter steeds meer uit de schulp te kruipen en zowel Brayton Biekman als Djuric Ascension probeerde via een individuele actie vanaf de vleugel voor gevaar te zorgen. Het bleven echter speldenprikjes, maar echt gevaarlijk werden de Boys niet aangezien Joost Kuhlmann in de tang lag bij het centrale verdedigingsduo van FC Utrecht. In de 29ste minuut ontstond er nog een gevaarlijk moment voor het Rijnsburgse doel toen een van richting veranderd schot net over het doel vloog. Toch viel nog vrij onverwachts het eerste Utrechtse doelpunt. In de 37ste minuut haalde de teruggekeerde Gregoor van Dijk – vorig jaar nog met Roda JC in de beker spelend tegen Rijnsburg – knap uit vanaf de rand van de zestien. Zijn schot viel via de lat keihard in het net achter de kansloze Orlowski: 1-0. Ondanks deze tegenslag beet Rijnsburgse Boys direct van zich af. Twee minuten na dit doelpunt belandde een vrije trap van Ascension plotseling voor de voeten van verdediger Bart Freke. Van de zijkant geschoten ging de bal voorlangs het doel van Michel Vorm.

Nog geen minuut later had Rijnsburgse Boys een strafschop moeten krijgen toen een Utrechtse speler hands maakte in het eigen strafschopgebied. Scheidsrechter Wiedemeijer zag het voorval niet en wuifde de appellerende Rijnsburgers weg. In de resterende zes minuten tot de rust bleef de 1-0 stand op het scorebord staan.

Ook in de eerste 25 minuten van de tweede helft bleef Rijnsburgse Boys op de been. Een tweede kans op de gelijkmaker werd wederom niet benut. Danny van der Vijver kreeg vrije doorgang richting het Utrecht-doel na een goede pass van de ingevallen Frank Zinhagel. Van der Vijver werd echter bijna achterhaald door een Utrecht-verdediger en kwam daardoor in een moeilijke positie terecht waardoor  zijn krachteloze schot een eenvoudige prooi was voor doelman Vorm. Na deze mogelijkheid kon het tot dan verdedigend sterk spelende Rijnsburgse Boys de Utrechts aanvallen vrij eenvoudig trotseren.
Na de dubbele wissel Peter Freke/Tim van Breukelen en Joost Kuhlmann/Martijn Gootjes ging het geheel mis met de geelzwarten. De organisatie leek door de wissel niet direct goed te staan en een minuut na de wissels sloeg FC Utrecht toe. Rick Kruys stond zo vrij als een vogel en joeg de bal hard binnen: 2-0.

De in de 69ste minuut ingevallen Robin Nelisse (in 2000 verantwoordelijk voor de 2-2 gelijkmaker voor AZ tegen Rijnsburgse Boys, waar onverdiend met 3-2 werd verloren) bleek echter een goede wissel te zijn voor FC Utrecht. In de 73ste en 79ste minuut was hij verantwoordelijk voor de 3-0 en 5-0, terwijl in de 75ste minuut Marc-Antoine Fortuné voor de 4-0 had gezorgd. Zo kreeg het ontredderde Rijnsburgse Boys in slechts acht minuten vier doelpunten om de oren, terwijl Tim Orlowski in deze fase een vijfde treffer in dit tijdsbestek kon voorkomen. Het lang overeind gebleven Rijnsburgse Boys – in de rug gesteund door de vele supporters – kreeg een flinke teleurstelling te verwerken. In  de laatste tien minuten konden verdere tegendoelpunten worden voorkomen en miste Danny van der Vijver nog een dot van een kans door finaal over de bal te maaien. Ook de laatste mogelijkheid was voor de koploper van de hoofdklasse A. De sterk spelende Erwin van der Lugt (Fortuné lag behoorlijk bij hem in de tang) kopte uit een corner net naast.

Na 90 minuten en iets meer blies scheidsrechter Wiedemeijer voor het eindsignaal. De hoop op een Rijnsburgse bekerstunt was niet uitgekomen, maar het bereiken van de 3de ronde en de uitschakeling van Fortuna Sittard is een knappe prestatie geweest van Rijnsburgse Boys. De 1400 meegereisde supporters  (zelfs het uitvak van stadion Galgenwaard was nog te klein) zorgde voor een unieke sfeer en samenhorigheid op de Utrechte tribunes.  Opnieuw een mijlpaal in de geschiedenis van Rijnsburgse Boys. Spelers, trainersstaf en verzorgers bedankten de meegereisde en schor gezongen supporters uitgebreid voor de steun ontvangen voor, tijdens en na de wedstrijd. Zowel de heen- als terugreis verliep vlekkeloos en de Rijnsburgse supporters verdienen een pluim voor hun gedrag.

Laat  over een week het geuzenlied ‘uien, uien’ weer schallen in de competitiewedstrijd tegen Excelsior Maassluis, want de competitie heeft natuurlijk de hoogste prioriteit na dit leuke toetje in Utrecht.