IJsbrand van Tilburg

FC Rijnvogels – Rijnsburgse Boys: 5-1 (3-0)

Bekeruitschakeling na schandalige vertoning

Net als vorig seizoen is Rijnsburgse Boys opnieuw door dorpsgenoot FC Rijnvogels uit het districtsbekertoernooi geknikkerd. Dit keer met ontluisterende cijfers: 5-1. Zakten de mannen van Niek Oosterlee toen nog in de tweede helft door het ijs, dit keer was de hele wedstrijd een wanvertoning. Ontgoocheld en vol verbijstering zag de Rijnsburgse trainer het drama zich voltrekken. ‘Je zet jezelf voor lul’ aldus een boze Oosterlee. ‘Jezelf, elkaar, de technische staf, de club, alles staat in zijn hemd vandaag.’ Rijnsburgse Boys leek niet vooruit te branden en dacht het op halve kracht wel te redden. ‘We redden het niet op kwaliteit; wij zijn een ploeg die keihard zal moeten werken om resultaten te behalen’, zo concludeerde de trainer na afloop. De Rijnsburgse supporters hadden toen al met het schaamrood op de kaken sportcomplex De Kooltuin verlaten. Zo’n vernedering door een dorpsgenoot, notabene een Hoofdklasser, in een weekend dat juist nog extra lang duurt. Kortom: schandalig!  

Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


De recente geschiedenis heeft geleerd dat het districtsbekertoernooi de Rijnsburgers niet echt weet te inspireren. In het besef dat zijn spelers het kennelijk moeilijk vinden om goede prestaties neer te zetten in een bekerduel, besloot Niek Oosterlee om vanaf de aftrap één-op-één te spelen over het gehele veld. Ofwel: een 3-3-4 opstelling. Oosterlee: ‘Niemand kon zich nu verschuilen. De spelers waren allen gekoppeld aan hun eigen, vaste man. Maar wat zag je? Ze lieten hun eigen man gewoon lopen.’ In de nababbel met de pers lichtte Niek Oosterlee toe dat zijn gekozen opstelling ook te maken had met de opmerking die de afgelopen weken veelvuldig had geklonken. ‘Waarom speelt Rijnsburgse Boys niet direct vanaf de aftrap va-banque maar pas wanneer de ploeg een achterstand moet goed maken?’ Het antwoord op die vraag gaf zijn ploeg dus op De Kooltuin. ‘Een harde les’, aldus Oosterlee.
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


De start van het bekerduel leek voor Rijnsburgse Boys. Raily Ignacio wist met een artistiek hakballetje achter het standbeen bijna doelman Gert Jan Vlieland te verschalken. Maar daarna was het de thuisploeg die heer en meester bleek op het veld. FC Rijnvogels, met meer Rijnsburgers in de ploeg dan Rijnsburgse Boys, zette er direct een fraaie actie tegenover. De oud-Rijnsburgse Boys spelers Rob Zandbergen en Joey Zandbergen wisten elkaar prima te vinden waarbij de laatste een kopbal produceerde welke tot corner werd verwerkt. Het was uitstel van executie want de corner werd door Martijn Tjorn-A-Njoek binnen gekopt: 1-0. Het is dat Niels van Veen zijn middag niet had anders had hij zeven minuten later, na oog in oog met Rick van der Burg te hebben gestaan, de score verdubbeld. Nu was die eer weggelegd voor Mitchel Beyersbergen die, na een goed lopende aanval over links en een voorzet van de linksback Wouter Soomer, zijn eerste treffer mocht scoren: 2-0.
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


In een poging de oplopende achterstand te verkleinen leek Raily Ignacio zich hopeloos vast te lopen in de zestien van FC Rijnvogels. Het maximaal haalbare leek een strafschop maar daar wilde scheidsrechter Annegarn uit Noordwijk niet van weten. Protesteren van Joost Leonard betekende wel een gele kaart. Drie minuten later ontbrak het Jeffrey Koemans ook aan geluk toen Gert Jan Vlieland zijn harde inzet wist weg te stompen. Nog binnen het half uur kwam het met veel inzet en passie spelende FC Rijnvogels op rozen te zitten. Opnieuw uit een corner was het raak: 3-0 door Pieter van der Breggen. Toch lukte niet alles bij FC Rijnvogels. Net als eerder in de wedstrijd bleek Niels van Veen niet te beschikken over de juiste killersmentaliteit. De redding van Rick van der Burg op zijn inzet voorkwam een nog grotere achterstand. Jeffrey Koemans leek wel wat terug te kunnen doen maar zag Gert Jan Vlieland op miraculeuze wijze zijn schot tot corner verwerken.
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Het bleek een zeldzaam hoogtepunt aan Rijnsburg-zijde. Met te weinig inzet en onderling overleg speelde het niet alleen tegen FC Rijnvogels maar ook tegen zichzelf. Joost Leonard had nog geluk dat een opzettelijke handsbal niet met een tweede gele kaart werd bestraft. Voordat de thee genuttigd mocht worden kreeg de thuisploeg in de persoon van Martijn Tjorn-A-Njoek nog een niet te missen kans, maar dat deed hij dus wel.
De tweede helft begon met een bijzonder moment voor Bart Freke. Na zijn uitvallen in de competitieopener van vorig seizoen in en tegen Spakenburg, beleefde hij, na lang blessureleed, zijn rentree in een officieel duel van Rijnsburgse Boys. Vanwege zijn spelen bestond de verdediging weer uit vier spelers, waaronder Leon Tol die ook weer kon en mocht spelen na zijn uitvallen in de eerste competitiewedstrijd van dit seizoen, en dat was ook tegen Spakenburg. Mocht er hoop zijn dat Rijnsburgse Boys het over een ander boeg mocht gaan gooien, na drie minuten bleek dat een illusie. Een verre ingooi van Sonny ten Hoope werd door Mitchel Beyersbergen binnen gekopt: 4-0. Niek Oosterlee had er na afloop zwaar de pest in: ‘Drie treffers van Rijnvogels komen vanuit een standaardsituatie. Wij staan er bij en kijken ernaar. Ongelofelijk’.
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Na een uur spelen viel er toch een Rijnsburgse treffer. Het was echter voor de statistieken. Een steekpass van Raily Ignacio kwam bij Danny van der Vijver die van dichtbij Gert Jan Vlieland passeerde: 4-1. Niet veel later had Bart Freke de mogelijkheid zijn rentree op te luisteren met een treffer. Maar van dichtbij schoot hij toch over. Pech had hij ook later in het bekerduel toen een vrije trap van zijn voet – hij is het nog niet verleerd – door de doelman via de paal uit het doel werd getikt. De stand was op dat moment al 5-1. Mitchel Beyersbergen had namelijk zijn derde treffer achter zijn naam staan. Ex-Rijnsburgse Boys speler Sammy Zandbergen had, acht minuten na zijn invalbeurt, het overzicht behouden en de bal fraai op hem voorgegeven. Het is dat een omhaal van Martijn Tjorn-A-Njoek naast ging en Rob Zandbergen, vorig jaar nog wel scorend tegen zijn oude ploeg, maar nu niet krachtig genoeg uithaalde, anders was het halve dozijn aan doelpunten door FC Rijnvogels vol gemaakt.
Voor Rijnsburgse Boys betekende de slappe wedstrijdinstelling het einde van het districtsbekertoernooi. Een toernooi waar het, als het zich daadwerkelijk plaats voor de Tweede Divisie, niet meer voor hoeft uit te komen. Maar om dat te bereiken kan het zich absoluut geen snipperdagen meer veroorloven. Eén per seizoen is meer dan genoeg……….
FC Rijnvogels – Rijnsburgse Boys: 5-1 (3-0)
8: Martijn Tjorn-A-Njoek: 1-0
21: Mitchel Beyersbergen: 2-0
29: Pieter van der Breggen: 3-0
49: Mitchel Beyersbergen: 4-0
60: Danny van der Vijver: 4-1
76: Mitchel Beyersbergen: 5-1
Scheidsrechter: B.R. Annegarn
Toeschouwers: 800
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Joost Leonard en Leon Tol
Opstelling FC Rijnvogels: Gert-Jan Vlieland, Sonny ten Hoope, Joey Zandbergen, Rob Zandbergen, Pepijn Kooij (68: Sammy Zandbergen), Mitchel Beijersbergen, Niels van Veen (77: Gert Labots), Kevin Wijmer (81: Andreas Stam), Wouter Soomer, Pieter van der Breggen en Martijn Tjon-A-Njoek
Opstelling Rijnsburgse Boys: Rick van der Burg, Roderick Gielisse (46: Bart Freke), Leon Tol, Nick Kuipers, Joel Tillema, Ismail Celen, Danny van der Vijver, Marvin Wijks, Joost Leonard, Raily Ignacio (85: Jeffrey Vlug) en Jeffrey Koemans