Piet Hemminga

FC Rijnvogels – Rijnsburgse Boys 1–4 (1–2) – VERSLAG

NACOMPETITIE HEEL DICHTBIJ VOOR RIJNSBURGSE BOYS 

In een wedstrijd waar de vonken niet van af spatten heeft Rijnsburgse Boys een degelijke 1-4 overwinning op FC Rijnvogels behaald. Hierdoor is de kans wel heel groot geworden dat de Rijnsburgers het seizoen met minimaal twee wedstrijden gaan verlengen. Alleen als er gekke dingen gebeuren wint IJsselmeervogels volgende week niet de derde periodetitel. Bij winst van Quick Boys tegen de Rooien en een grote overwinning van DVS ’33 tegen Scheveningen levert de derde plaats in de competitie geen vervangende periodetitel op. Allemaal zaken die de Uien niet zelf in de hand hebben. Die moeten zorgen zaterdag a.s. in ieder geval niet van Capelle te verliezen.

Foto: Hans Heemskerk


Maar dat zijn bespiegelingen voor volgende week. Het eerste halfuur van de wedstrijd in Katwijk zal dat zeker nog niet door de hoofden van de 22 spelers op De Kooltuin hebben gespeeld. De sfeer van een derby was nog niet waar te nemen maar de spanning zat er zeker op, zoals ook trainer Pieter Mulders van de Rijnsburgers naderhand verklaarde. Het aanstaande resultaat was zeker ook voor FC Rijnvogels van groot belang. Voor zover voetbal een strijd op leven of dood kan zijn, kon dit zo’n wedstrijd worden. Bij verlies van de thuisploeg kon het doek zo maar vallen en kon degradatie een feit zijn.
De neutrale toeschouwer moet, zeker in het begin van de wedstrijd, moeite hebben gehad onderscheid te maken tussen de mogelijke degradant en de a.s. deelnemer van de nacompetitie. Alle goede bedoelingen ten spijt verzorgd voetbal te spelen – maar dat wilde maar niet echt lukken. Rijnsburgse Boys is het gevaarlijkst bij het nemen van hoekschoppen. Maar het blijft bij gevaar stichten, niet meer dan dat. Halverwege de eerste helft komt de eerste serieuze doelpoging op naam van Roderick Gielisse. De afvallende bal is zijn prooi op de rand van het strafschopgebied en Peter Messemaker moet naar de grond om zijn inzet te keren. Vlak daarvoor was een poging op afstand van de voet van Jeffrey Jongeneelen hoog over gegaan. Bij rugby zou de bal zeker tussen de paal zijn geëindigd maar nu leidt het niet tot veranderingen op het scorebord. FC Rijnvogels stelt daar één poging tegenover. Pieter van der Breggen moet gedacht hebben: “Wat Emre Can kan, kan ik ook” maar zijn poging tot een omhaal valt in het niet bij de wereldgoal die de Liverpoolspeler op zijn naam schreef.

Foto: Hans Heemskerk


Een wereldgoal was het dan misschien niet maar de treffer van Rob Zandbergen een kleine tien minuten voor de thee is wel heel fraai. Van zo’n vijfentwintig meter haalt de Rijnsburgse linkervleugelverdediger in Katwijkse dienst uit en via de paal verdwijnt de bal achter Van Nieuwkoop tegen het net (1-0). Het doelpunt komt zo’n beetje uit de lucht vallen maar telt daarom niet voor minder. Lang laat het antwoord van de geel-zwarten niet op zich wachten. Nadat Jorn van Lunteren in eerste instantie zelf de trekker niet overhaalt zorgt hij vervolgens wel voor een doeltreffende assist. Een aantal spelers staan klaar om de bal te ontvangen maar het is Joel Tillema uiteindelijk die de bal klaar legt voor zichzelf en verwoestend uithaalt (1-1). Op slag van rust is het Bright Ampong die ter hoogte van de dug-out van Hein van Heek een overtreding begaat. Protesteren helpt de verdediger niet – het levert alleen een gele kaart op – terwijl vervolgens ook aan Rijnsburgse kant er een goal uit de lucht komt vallen. Letterlijk in dit geval want de vrije trap van Wesley Goeman zeilt zo het doel in: 1-2.

Foto: Hans Heemskerk


Bij aanvang van de tweede helft ging iedereen er nog maar even goed voor zitten. Jaap van Duijn was tenslotte niet voor niets bij FC Rijnvogels in de ploeg gekomen. Maar vlak na het eerste wapenfeit van de invaller – een schot hoog over – was de wedstrijd eigenlijk gespeeld. Een voorzet vanaf links wordt door Joost Leonard achter Messemaker gewerkt en beslist daarmee eigenlijk de wedstrijd. Leonard laat het juichen aan zijn ploegmakkers over maar verdient ondertussen wel alle lof voor zijn inzet als sportman terwijl hij weet dat zijn sportieve toekomst bij FC Rijnvogels ligt.

Foto: Hans Heemskerk


Rijnsburgse Boys is vervolgens oppermachtig en weet in de tweede helft het klassenverschil ook op het veld duidelijk te maken. Tillema, Van Lunteren, Strooker, ze krijgen allemaal de nodige mogelijkheden maar laten de kansen onbenut. FC Rijnvogels weet daar nauwelijks iets meer tegen over te stellen dan een wegens buitenspel afgekeurde treffer. Een herhaling van het scoreverloop van de wedstrijd in december in Rijnsburg blijft daarmee achterwege alhoewel Tillema vijf minuten voor tijd nog wel de 1-4 laat aantekenen. De tachtigste treffer dit seizoen voor de Rijnsburgers, een aantal waar alleen Spakenburg in de beginjaren van de Topklasse aan kon tippen.

Foto: Hans Heemskerk


Trainer Pieter Mulders toonde zich na afloop een tevreden man. “We wilden vandaag ten koste van alles winnen. Ik had wel iets meer wedstrijd verwacht maar dat bleef uit. Achterin hebben we eigenlijk niets weggegeven en met name in de tweede helft zijn we dan ook niet in de problemen geweest. Wij waren de bovenliggende partij. Verder is het prettig te constateren dat mijn spelers nog zo gretig zijn.” “Of ik morgen bij Westlandia ga kijken? Voor ons is het geen onbekende ploeg, we hebben ze al eerder bekeken en hebben een goede analyse voorhanden. En voor wedstrijden in de nacompetitie gelden trouwens andere wetten”.
FC Rijnvogels – Rijnsburgse Boys 1–4  ( 1–2 )
38′ 1-0 Rob Zandbergen
43′ 1-1 Joel Tillema
45′+1 1-2 Wesley Goeman
47′ 1-3 Joost Leonard
85′ 1-4 Joel Tillema

Scheidsrechter
: de heer F.M.L. van den Elzen
Toeschouwers: 1.600
Gele kaart: Bright Ampong (FC Rijnvogels)
Opstelling FC Rijnvogels: Messemaker, Ampong, Soomer (73. Beijersbergen), Spierdijk, Zandbergen,Ten Hoope, Havenaar, Van den Breggen, Van der Stoep (65. Van Veen), Dijkstra, Van Kruistum, (46. Van Duijn)
Opstelling Rijnsburgse Boys:Van Nieuwkoop; Gielisse, Artien, Prijs, Ossevoort, Strooker; Van Lunteren, Goeman, Tillema; Jongeneelen (87. Hudepohl), Leonard (82. Tjon-A-Njoek)