Fc Lisse verstevigt de koppositie in Rijnsburg

Brayton Biekman met een zweefduik (foto Hans Heemskerk)

Op een volgepakte Middelmors lieten de supporters zien dat er ook zonder vuurwerk een fantastische ambiance gecreëerd kan worden. Alle hulde gaat uit naar het nieuwe Rijnsburgse sfeerteam dat duidelijk op punten won van Fc Lisse! Na een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan de overleden KNVB- bondsvoorzitter Jeu Sprengers kon, een week later dan de bedoeling was, de kraker van start gaan.  Fc Lisse koos ervoor om Rijnsburgse Boys de eerste helft met de wind mee te laten voetballen. Gesteund door het windvoordeel leek Rijnsburgse Boys in de eerste periode een licht overwicht op te bouwen wat resulteerde in kopkansen voor Menno van Roosmalen en Martijn Gootjes. Fc Lisse had haar spelwijze aangepast aan de harde wind maar ook aan haar personele bezetting. Omdat de geschorste Kevin Winter als centrale man in de opbouw ontbrak werd veelvuldig gekozen voor de lange bal. Rijnsburgse Boys ging uiteindelijk in dat spel mee en liet zich verleiden om dan ook maar de lange bal te hanteren. Het leverde een wedstrijd op waarin het spel heen en weer golfde. Fc Lisse kreeg de ruimte en was dicht bij de openingstreffer. Kee Hoei Tan wist zich vrij te spelen in de zestien maar raakte de bal niet lekker en Glynor Plet zag zijn schot uit de lucht geplukt worden door Tim Orlowski.

Een overtreding in het strafschop gebied. Scheidsrechter van der Perk fluit
maar geeft een vrijtrap net buiten de zestien (foto Hans Heemskerk)

Een verdedigingsfout van Jelle Bouma was er de oorzaak van dat Fc Lisse een aanval kon gaan opzetten die door Kee Hoei Tan werd afgerond met een schot op de paal. De terugkerende bal kwam voor de voeten van Sezer Aksoy die heel eenvoudig de  0-1 achter de verslagen Tim Orlowski kon binnen schieten. Het Rijnsburgse antwoord leek niet lang op zich te laten wachten. Een minuut na de openingsgoal beoordeelde scheidsrechter Van der Perk een dubieuze actie tussen Edgar van Schie en Peter Freke met een vrije trap op een centimeter buiten het strafschopgebied. Zowel Bart Freke als Djuric Ascencion wisten uit deze spelhervatting de stand niet al direct gelijk te trekken.

Scheidsrechter Ernstjan van der Perk uit Leiden voelde als streekgenoot de wedstrijd goed aan en liet in eerste instantie veel doorspelen maar ontkwam er op een gegeven moment toch niet aan om kaarten te gaan trekken. De wedstrijd werd grimmiger met onbesuisde acties. Het Rijnsburgse gevaar moest komen uit de vele hoekschoppen. In het laatste kwartier werden er vijf genomen maar de juiste scherpte ontbrak om hier enig gevaar uit te kunnen stichten. Menno van Roosmalen leek als enige een kans te krijgen maar zag de bal voor zijn voeten worden weggekaapt door Arjan van Heusden.

Een hoofdrol voor Menno van Roosmalen. Hij brengt met zijn twee doelpunten
Rijnsburg op gelijke stand (foto Hans Heemskerk)

De tweede helft begon flitsend met een kopkans voor Glynor Plet van Fc Lisse en een mogelijkheid van dichtbij voor Menno van Roosmalen na een vrije trap van Peter Freke. Fc Lisse wilde doordrukken naar een ruimere voorsprong en die kwam er ook binnen vijf minuten. Nadat eerst nog Patrick Duarte zich knap vrij had gespeeld maar zijn kans verprutste was het vervolgens de sterk spelende Michael van der Heijden die aan de rand van het strafschopgebied zich alle ruimte verschafte en verwoestend kon uithalen: 0-2.

Het leek over en uit voor Rijnsburgse Boys maar er bleek een behoorlijke veerkracht in de ploeg aanwezig te zijn. De eerste Rijnsburgse aanval na de 0-2 draaide op niets uit maar door slecht uitverdedigen van Fc Lisse kwam de bal toch nog voor de voeten van Menno van Roosmalen die de bal in de linkerbenedenhoek schoot: 1-2.
Aansluitend kreeg Glynor Plet een uitgelezen mogelijkheid om direct de marge weer te verdubbelen maar vrij voor Tim Orlowski staande zag hij de bal schitterend worden gekeerd. Rijnsburgse Boys rook zijn kansen en drukte succesvol door. De eerste corner in de tweede helft leverde namelijk de gelijkmaker. De bal werd na de hoekschop van Djuric Ascencion door de net ingevallen Pascal Zoet niet juist weggewerkt zodat weer Menno van Roosmalen kon uithalen, nu voor de 2-2.

De inzet van Martin den Haan levert bijna de 3-3 op (foto Hans Heemskerk)

De wedstrijd leek op zijn kop te staan want met twee niet direct gevaarlijke kansen was binnen vier minuten een ruime achterstand tegen de ploeg met de beste verdediging uit de Hoofdklasse A weggewerkt. Rijnsburgse Boys ging op zoek naar de winnende goal maar kwam volledig bedrogen uit. In plaats van zelf kansen te creëren kreeg juist Fc Lisse alle ruimte om serieus gevaar te stichten. Zowel Patrick Duarte, die de bal onvoldoende raakte, als Glynor Plet, die weer Tim Orlowski zag schitteren na een prachtig schot, hadden Fc Lisse op voorsprong kunnen zetten. Tien minuten voor tijd viel de derde goal van Fc Lisse, die al in de lucht hing, dan toch. Na een actie van Patrick Duarte kreeg Glynor Plet tweemaal de ruimte om van dichtbij uit te halen. De eerste keer was er nog de redding van Tim Orlowski maar in de rebound scoorde hij toch de 2-3.

Ook Martin den Haan kon deze keer Rijnsburg niet redden (foto Hans Heemskerk)

De grootste kansen kreeg Rijnsburgse Boys in het laatste gedeelte van de wedstrijd waarin het weer op zoek moest naar de gelijkmaker. Invaller Frank Zinhagel wist zich knap vrij te spelen maar zag dat de ook ingevallen Martin den Haan net te kort kwam om zijn voorzet in het doel te werken. Ook Dick Zwarthoed maakte een goede invalbeurt maar kon zijn één-tweetje met Martin den Haan niet verzilveren. Martijn Gootjes, die de hele wedstrijd behoorlijk in de tang zat van Edgar van Schie, kreeg (natuurlijk weer in blessuretijd) een fraaie kopkans maar zijn tegendraadse kopbal ging in deze editie van Rijnsburgse Boys – Fc Lisse naast de verkeerde kant van de paal.

Na zeven minuten blessuretijd was de ontlading bij de Lissenaren groot en de teleurstelling aan Rijnsburg-zijde begrijpelijk. Op de dag waarop de eerste plaats voor het grijpen lag zagen de Rijnsburgers het gat met de koploper juist vergroot worden tot vier punten. Ted Verdonkschot sprak na afloop dan ook uit dat zijn ploeg de laatste vier wedstrijden moet winnen en moet afwachten wat de concurrenten Fc Lisse en Quick Boys doen. Omdat de competitie het hele seizoen al onvoorspelbaar is geweest is deze pas definitief beslist op 10 mei…..

Rijnsburgse Boys – FC Lisse 2-3 (0-1)
22: Sezer Aksoy: 0-1; 51: Michael van der Heijden: 0-2; 55: Menno van Roosmalen: 1-2; 59: Menno van Roosmalen: 2-2; 82: Glynor Plet: 2-3.

Scheidsrechter: Van der Perk
Toeschouwers: 4.000

Gele kaart Rijnsburgse Boys: Groot
Gele kaart FC Lisse: Dekker, Van der Laan, Aksoy en Tan

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, Van der Lugt, Bart Freke, Bouma, Peter Freke (83: Zwarthoed), Van Roosmalen, Kolder, Gootjes, Biekman (80: Den Haan) en Ascencion (64: Zinhagel)
Opstelling FC Lisse: Van Heusden, Dekker, Van Schie, Van der Laan, Aksoy (79: Korbee), Vermeulen (54; Zoet), Duarte, Tan, Plet, Van der Heijden, Nieuwlaat (63: Leitoe)