outhands

FC Lisse stoot Rijnsburgse Boys uit de Districtsbeker

Rijnsburgse Boys treed aan op Ter Specke, gezien het aantal toeschouwers was de
publieke belangstelling niet zo groot voor deze bekerwedstrijd (foto Hans Oudwater)

Gezien het aantal toeschouwers was de publieke belangstelling niet zo groot voor deze bekerwedstrijd, waarbij zelfs de mensen van de pers (lees ondergetekende) gewoon € 7,50 moesten aftikken. De kou was wel heel wat minder dan in de laatste wedstrijd tegen Maassluis, maar dat gold ook voor het niveau van de wedstrijd. Dit kwam niet in de minste plaats door de scheidsrechter uit Katwijk, de heer van Duijn, die in 90 minuten als een ware Berdien Stenberg het 54 keer nodig vond om op de fluit te blazen waarbij hij in de helft van alle gevallen ook het spel had kunnen laten doorgaan.

Evenals in de competitiewedstrijd dit seizoen thuis op de Middelmors, waren het de Lissenaren die bij aanvang het initiatief namen. Daar waar Rijnsburg er dit seizoen patent op heeft om een vroege openingsgoal te maken, was het FC Lisse dat al na drie minuten voetbal de 1-0 aan liet tekenen. Na een verdedigingsfout bij de Rijnsburgers achterin, profiteerde Jelle Korbee met een schuiver in de verre hoek. Daarmee begon Rijnsburg min of meer direct al met een achterstand. Rijnsburgse Boys probeerde met verzorgd voetbal de kansen te creëren, maar was in fases nogal onrustig aan de bal. Daar waar vorige week Rijnsburg heer en meester was tegen Maassluis, werd er nu aanzienlijk meer balverlies geleden. Dit kwam onder meer ook doordat een aantal basisspelers uit de as van het elftal er vanmiddag niet bij waren. Zo zaten keeper Tim Orlowski en de deze week vader geworden Martijn Gootjes op de bank en waren Bart Freke en Danny van der Vijver geblesseerd respectievelijk afwezig.

In het eerste halfuur had Lisse het betere van het spel, al kwamen de geel-blauwen niet echt tot hele grote kansen. In de 9e minuut kon Rik Vermeulen de 2-0 maken, maar met een goede sliding kon Menno van Roosmalen hem van scoren afhouden. Rijnsburg hield ook stand in de 23e minuut toen keeper Martijn Zwaan na een scrimmage vlak voor de doellijn de bal uiteindelijk klemvast had. Na een goed halfuur was er nog een kans voor Kaij Eijspaart, maar hij schoot in het zijnet. De beste kans voor Rijnsburgse Boys kwam eigenlijk pas in de 38e minuut toen Joost Kuhlmann na een fraaie één-twee tussen Richal Leitoe en Peter Freke de bal meekreeg, maar helaas lukte het Joost niet om de gelijkmaker op het scorebord te krijgen.

Leitoe schoot hard en precies door de benen van Van Heusden de 1-1 binnen (foto Hans Oudwater)

Uiteindelijk wist Rijnsburgse Boys de gelijkmaker voor rust nog wel te maken. Na een bal door het midden profiteerde Richal Leitoe van zijn snelheid en sprintte hij alleen op oud Rijnsburg-doelman Arjan van Heusden af. Leitoe aarzelde niet en schoot hard en precies door de benen van Van Heusden de 1-1 binnen. Voor rust had Rijnsburg nog op 2-1 kunnen komen na een karakteristieke kopbal van Bennie van Noord na een vrije trap van Peter Freke. De voorsprong zou echter niet helemaal verdiend zijn geweest en deze bal ging er dan ook niet in.

Wellicht gesterkt door de gelijkmaker vlak voor de thee, kwam Rijnsburgse Boys in de tweede helft wat beter uit de startblokken dan in de eerste helft. Joost Kuhlmann, die een matige eerste helft had gespeeld, was opmerkelijk feller en kwam beter in zijn spel. Ook Dick Zwarthoed, die door supporters ook wel Kees Karbiet (uit de Kameleonfilm) wordt genoemd, speelde een zeer degelijke wedstrijd, terwijl hij op een voor hem ongebruikelijke positie speelde, te weten onder nummer 4 op de plaats van Bart Freke.

Een goede kans was er al direct in de 46e minuut voor Niels Hogewoning. Hij was alle verdedigers van Lisse reeds voorbij, maar kreeg ruzie met de bal waardoor deze kans verloren ging. In de 51e minuut waren er kansen voor Peter Freke wiens (uiteraard harde) schot tot corner werd verwerkt en een kopbal van Leitoe. Voor Lisse was er nog een goede mogelijkheid middels een schot van Marvin Nieuwlaat, maar hij schoot de bal over de goal.

Joost Kuhlmann schiet richting doel, keeper Arjan van Heusden kan alleen maar kijken
hoe de bal in de netten verdwijnt, 2-2 (foto Hans Oudwater)

Tussen minuut 60 en 70 gebeurde er nauwelijks iets. Er waren enkele lichte blessuregevallen en de scheidsrechter was nog altijd druk doende met zijn fluitconcert. Een van de vele vrije trappen die hieruit voortvloeide werd door Lisse plotsklaps omgezet in een 2-1 voorsprong. Middenvelder Rik Vermeulen kopte de bal uit deze vrije trap achter de verraste Martijn Zwaan waarmee Lisse weer de voorsprong nam. Nog geen minuut later was de stand alweer gelijk getrokken. Na een klein opstootje tussen Marvin Nieuwlaat en Raymond Kolder, waarbij de scheidsrechter in eerste instantie beide een gele kaart wilde geven, maar zich bedacht toen bleek dat de speler van Lisse al een gele kaart op zak had en alles maar met de mantel der liefde afdeed, profiteerde Joost Kuhlmann van de lichte consternatie en frummelde de bal het doel van de tegenstander in: 2-2.

In het laatste kwartier waren er kansen voor beide teams. Na een hard schot van Marvin Nieuwlaat, bokste Martijn Zwaan de bal tot corner bij de eerste paal om vijf minuten later nogmaals reddend te moeten optreden na wederom een schot van Nieuwlaat. In de 83e minuut was er nog een mogelijkheid voor Niels Hogewoning om de 3-2 te maken, maar op het hobbelige veld verzandde deze kans in niets. FC Lisse had vier minuten voor tijd de beste kans op de overwinning, maar met wat kunst- en vliegwerk en de hulp van invaller Joey Zandbergen, wist de Rijnsburg-doelman de bal voor de doellijn te houden.

Alles leek dus op een strafschoppenserie uit te lopen, maar in de 89e minuut was daar de eerder beschreven poeier van Jelle Korbee waarmee strafschoppen niet langer noodzakelijk waren en Lisse met 3-2 binnen de reguliere speeltijd wist te winnen.

FC Lisse – Rijnsburgse Boys: 3-2 (1-1)

3)  Jelle Korbee    1-0
44)  Richal Leitoe    1-1
71)  Rik Vermeulen   2-1
72)  Joost Kuhlmann   2-2
89)  Michael van der Heijden  3-2

Gele kaarten FC Lisse: Marvin Nieuwlaat