Nico Glasbergen

FC Lisse – Rijnsburgse Boys 2-1 (0-1) – VERSLAG

FC Lisse ontneemt Rijnsburgse nachtkaars laatste zuurstof

De laatste strohalm om de tweede periode te halen. Die stond voor Rijnsburgse Boys op het spel in de derby op Ter Specke tegen FC Lisse. Het halmpje bleek in de categorie waaibomenhout, want wat de Uien in Lisse lieten zien was uiterst matig. Opportunistisch hotsknotsbegoniavoetbal zonder vernuft. Spelers die zwaar onder de maat acteerden. De tweede bal veel te vaak verliezen en met de moed der wanhoop proberen een goal te maken. Dat is in het kort wat de Uien lieten zien. Na de klassieker op Nieuw-Zuid leek het wel of de buit al binnen was. Maar prestige geeft geen tastbare prijzen en juist als het erom gaat moet je er staan. Nou, Rijnsburgse Boys stond er gewoon niet. En maakte een Mont Blanc aan verkeerde keuzes. Tegen een toch verzwakt FC Lisse is dat fataal, want FC Lisse, dat ook echt niet zo magistraal speelde, ging met de drie punten aan de haal en blijft titelkandidaat. Harkemase Boys, dat bij ASWH gelijk speelde en dus eigenlijk de Uien de kans bood om nog wat te halen, gaat er met de tweede periode vandoor.   En na deze middag kan je daar moeilijk het predicaat onterecht op plakken.

Foto: Hans Heemskerk


FC Lisse startte zonder Zoontjes, Monteny en Van Eeuwijk en Rijnsburgse Boys zonder Jongeneelen en Artien. Kortom, beide coaches moesten schuiven. Pieter Mulders posteerde Leonard en Serbony samen in de spits met Max Hudepohl als sidekick. Maar mijn hemel, wat ging er veel fout. Max raakte geen knikker en Leonard en Serbony mochten met wind tegen aan de bak tegen de fysiek sterke Lisser verdediging. Als er kansen te noteren vielen in het eerste half uur, dan waren die voor FC Lisse. Rijnsburgse Boys crëerde namelijk geen enkele kans. Dat hadden de vele meegekomen Rijnsburgers niet verdiend, inclusief een lekker luidruchtig cluppie gasten die de sfeer er goed inhielden. Aan deze jongens lag het duidelijk niet. FC Lisse kreeg via Rik Vermeulen een dot van een kans, maar de clubman kreeg de bal naast. Menigeen telde hem al, na slecht Rijnsburgs uitverdedigen. De bal werd niet vast gehouden en de hoge bal vierde hoogtij, daar waar je dat zeker met wind tegen juist niet moet doen. Het was een gevolg van het feit dat de Uien  de combinatie niet konden zoeken, vooral als gevolg van een regen aan balverlies. Het is vervelend om te zeggen, maar na twintig minuten was er nog geen geel-zwart schot op doel gelost. Juist na een hachelijke situatie voor de neus van Van Nieuwkoop kreeg Joël Tillema de bal in de counter mee. Diep gesprint omspeelde hij zijn directe tegenstander over links, maar zijn schot met links werd door Van der Werff gekeerd. Echt waar, drieëndertig minuten gespeeld, eerste kans. Dat dit geen garantie is dat je niet scoort bleek maar weer. Van der Putten had namens Lisse met een harde schuiver net naast geschoven toen het Uienbal eindelijk werd geopend. De eerste goede aanval werd beloond! Jordy Strooker gaf scherp voor, Serbony kopte ter hoogte van de eerste paal raak in de verre hoek, via de binnenkant van de paal: 0-1. Binnen de kortste keren was het aan de andere kant levensgevaarlijk. Jorn van Lunteren miste een wegtrapbal in de zestien en trok daarna zijn opponent aan het shirt. Dat was een pingel, maar RB ontsnapte omdat de arbiter dit niet zag. Rik Vermeulen had daarna alsnog de kans om voor rust de gelijkmaker te produceren, maar Richard maakte het geel-blauw gevaar onschadelijk.

Foto: Hans Heemskerk


Met Marvin Wijks voor Hudepohl, dat zat er wel in, probeerden de Uien na rust uit een ander vaatje te tappen. Maar aan de boorden van de Keukenhof bleek deze middag langzaam maar zeker een ‘crime-à-voir’. Wesley Goeman, veelvuldig toegezongen door het Uienlegioen, moest na vijf minuten in de tweede helft ingrijpen in de zestien ten opzichte van Rowdy van der Putten. Goeman raakte de bal, maar met zijn andere been Van der Putten. Scheidsrechter De Winter legde de bal – toch te begrijpen – op de stip. Steven Olsthoorn raakte dezelfde binnenkant van de paal als Serbony in de eerste helft:  1-1. Binnen een mum leek het weer feest voor ons, want Serbony promoveerde een goede assist tot een goal. Alleen geen geldige, want er ging hands aan vooraf. Zonde, want het had een mooi tikkie kunnen zijn. Ondertussen viel de vrijheid voor spits Olsthoorn op. Hij moet zich in een speeltuin hebben gewaand, want hij kon regelmatig aannemen, draaien, kijken, plassen, knikkeren en de hond uitlaten. Ja, nogal overdreven cynisch, maar hij zal geen slechte herinneringen aan deze middag hebben.

Foto: Hans Heemskerk


Het arsenaal aan afgekeurde goals was nog niet op. Joost Leonard, verblijd met een prachtig spandoek ‘Joost moet blijven’ (wat hij niet gaat doen), scoorde namelijk een tweede afgekeurde goal na een assist van Donny Verdam. Wegens buitenspel en ook nu leek de grensrechter het bij het rechte eind te hebben.
Bam, weer een tegenstoot. Hidde Prijs leed balverlies en Van der Putten kon diep, maar de counterkans was niet aan hem besteed. Rijnsburgse Boys verloor veel te vaak de tweede bal, nog een opvallend aspect aan deze wedstrijd. De gevolgen zijn evident, aan aanvallen/counteren kom je veel minder toe en in plaats daarvan help je de tegenstander in het zadel. Er viel – ondanks dat er meestentijds heus wel strijd was – in de laatste pakweg twintig minuten van de tweede helft van Rijnsburgse zijde vrijwel niets meer te genieten. Misschien was een scherpe voorzet op Leonard een speldenprik, maar Joost kon er mede door de stevige wind net niet bij. En in dit soort wedstrijden, met zo’n wankel evenwicht, gebeurt dan vaak waar je voor vreest. In dit geval was Van der Putten de scherprechter door luttele minuten voor het einde van de officiële speeltijd te scoren: 2-1. Het is niet het loon van de angst, maar het loon van de – in deze wedstrijd – onkunde.     

Foto: Hans Heemskerk


De laatste minuten waren niet genoeg om de stand nog recht te trekken. Een hard in de muur geschoten vrije trap van Goeman ten spijt. Rijnsburgse Boys heeft nog een verdomd kleine kans om een vervangende derde periode binnen te halen. Maar dan zal er veel mee moeten zitten en de koppies moeten weer fris worden. Deel één van deze missie bestaat uit een enerverend reisje naar Hoornaar op Tweede Paasdag. Mentaal wordt er best wat van je gevraagd soms…
Tot slot: Harkemase Boys, gefeliciteerd met het behalen van de tweede periode en succes gewenst in de barrage!
Scheidsrechter: de heer F.R. De Winter
Toeschouwers: 2000
41. 0-1 Giovalli Serbony
50. 1-1 Steven Olsthoorn
87. 2-1 Rowdy van der Putten
Gele kaart FC Lisse: van der Putten
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Verdam , Leonard
Opstelling FC Lisse: Brian van der Werff; Niels Buijs, Robert van Boxel, Justin Valk, Roel de Goede;  Boyd Stevens, Kevin van der Zwet (72. Oliver Rifai), Lars Rauws (77. Koen Fokkema), Rik Vermeulen; Steven Olsthoorn,  Rowdy van der Putten (90. Murat Önal).
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop; Roderick Gielisse, Wesley Goeman, Hidde Prijs, Jordy Strooker; Jorn van Lunteren (84. Marc Magan), Joël Tillema, Donny Verdam (73. Martijn Tjon-A-Njoek); Max Hudepohl (46. Marvin Wijks), Joost Leonard, Giovalli Serbony.