Piet Hemminga

FC Lisse – Rijnsburgse Boys: 1-2 (0-0)

Rijnsburgse Boys trekt aan het langste eind in Lisse en wint de enige overgebleven derby.

Na afloop van de wedstrijd waren de meningen redelijk unaniem: een terecht overwinning voor de Rijnsburgers in en tegen Lisse. In de eerste helft was de thuisploeg weliswaar de bovenliggende partij maar ook toen al waren de meeste kansen per saldo voor de bezoekers. In de tweede helft stapte er een ander RBB uit de kleedkamer en liet zien waar het voetballend toe in staat was. Jeffrey Koemans schoot de Uien met nog ruim 20 minuten te spelen terecht naar een 0-1 voorsprong. Vlak voor tijd leek Nigel Hardenberg alle Rijnsburgse hoop op een ui(t)-overwinning aan gort te schieten. Met een schitterende goal bracht hij de stand op 1-1. In de blessuretijd was het echter Raily Ignacio die de 2-1 binnenschoot. Daarmee is FC Lisse verlost van het Gootjes-syndroom maar moet het nu een Ignacio-kater verwerken.

IMG_9141

Foto Hans Heemskerk

De eerste Rijnsburgse aanval in de wedstrijd laat bijna een kwartier op zich wachten. Tot die tijd is het louter en alleen FC Lisse wat de klok slaat. Een bloedneus van Roel de Goede levert nog het meeste tumult op de tribune op. Het lijkt er op alsof de functie van verzorger ook uit het basispakket gehaald gaat worden want het publiek ziet de verdediger zelf met verband en pleisters in de weer. De plaatselijke FC heeft dan ondertussen al 3 van de zeven corners die het in de eerste helft zou krijgen getrapt. Zonder resultaat overigens, Kevin Winter komt nog het dichtst in de buurt van een doelpunt maar zijn boogbal gaat over de hoek van het doel.
Na bijna een kwartier komt Raily Ignacio voor het eerst in het spel voor. Martin van Eeuwijk weet hem te vinden maar de verdediging van FC Lisse staat zijn mannetje. Niet voor niets werd het team van Misha Salden in de eerste twee competitiewedstrijden nog niet gepasseerd. Even later komt de Rijnsburgse spits wederom in actie waarbij met name het aanspelen van Jeffrey Koemans met een fraai crosspass over het veld het meeste applaus verdiend. Kevin Winter is aan de andere kant het gevaarlijkst als een corner van zijn voet bijna rechtstreeks het doel in draait (dat deed hij anders nooit). Maar Richard van Nieuwkoop is attent en tikt de bal over de lat.
IMG_9319

De grootste kans op een Rijnsburgse voorsprong komt eveneens uit een dood spelmoment. Martin van Eeuwijk wordt door Kevin Winter ten val gebracht en de daaruit volgende vrije trap van Van Eeuwijk gaat via de kruising van lat en paal over. Rijnsburg lijdt veelvuldig balverlies, maakt soms ongelukkige keuzes (Troost) of denkt te lang na over een vervolgstap (Van Eeuwijk). Vijf minuten voor rust komt FC Lisse het dichts bij een voorsprong. Een vrije trap van Richard van Heulen was wellicht al voldoende voor de 1-0 geweest maar Tom Zoontjes besluit op het laatste moment de bal te verlengen. En schiet daarbij bijna vanaf de doellijn over. Maar ook de Rijnsburgers laten nog een paar mogelijkheden onbenut. Jeffrey Koemans schiet recht op doelman Mark de Vries, Martin van Eeuwijk dwingt diezelfde de Vries tot het wegtikken van de bal op de rand van het strafschopgebied en Ignacio haalt op weg naar het doel de eindstreep niet.
In de tweede helft tappen de geel-zwarte bezoekers uit een heel ander vaatje. Al in de eerste minuten moet Mark de Vries in actie komen op een voorzet van Ahmed Ali terwijl Kevin Westmaas laat zien dat verdedigende acties ook leuk kunnen zijn om naar te kijken. Binnen tien minuten lijkt Rijnsburgse Boys zelfs op voorsprong te komen. Mark de Vries heeft in eerste instantie nog een antwoord op een inzet van Raily Ignacio. En Martin van Eeuwijk schiet vervolgens raak maar na enige bedenktijd steekt de assistent-scheidsrechter zijn vlag op zodat dit feest niet doorgaat vanwege buitenspel. De Vries moet in korte tijd meerdere keren in actie komen waarbij het met name Raily Ignacio is die hem op de proef stelt. Van Nieuwkoop hoeft tot dat moment in de tweede helft niet veel meer te doen dan éénmaal een bal over te kijken.
IMG_9365

In de 69e minuut van de wedstrijd valt dan eindelijk het eerste doelpunt. Renee Troost – die in de tweede helft met een aantal verdedigende acties toch al beter op dreef was – kopt een corner van Martin van Eeuwijk tegen de paal, de rebound is voor Jeffrey Koemans: 0-1. De eerste tegentreffer voor FC Lisse deze competitie is een feit. Vijf minuten later is de tijd rijp voor de 0-2. Raily Ignacio is Mark de Vries voorbij maar zijn inzet wordt door Justin Valk van de doellijn gehaald. Ook de ondertussen ingevallen Javier Martina had de score kunnen verdubbelen maar Mark de Vries brengt redding ten koste van een hoekschop. En als er dan al eens een aanval door FC Lisse wordt opgezet is er Ahmed Ali die vanmiddag lekker in de wedstrijd zit. Uit het niets valt dan de gelijkmaker voor FC Lisse: Nigel Hardenberg krijgt de mogelijkheid van afstand uit te halen en laat de bal onhoudbaar voor Richard van Nieuwkoop tegen het net vliegen (1-1). Een gelijkspel lijkt het maximale voor deze middag totdat Marvin Wijks en Raily Ignacio het nog één keer op hun heupen krijgen en laatstgenoemde een minuut voor het laatste fluitsignaal alsnog de winnende binnenschiet: 1-2.
“Verdiende gewonnen, met name op basis van de tweede helft”, oordeelde Raily Ignacio na afloop. Trainer Niek Oosterlee bevestigde die mening. “In de eerste helft waren we vaak heel slordig in balbezit. Er waren er bij ons die in die eerste helft nauwelijks de bal naar de goede kleur wisten te schieten. Lisse had weliswaar een optisch veldoverzicht maar ook wij kregen af en toe de nodige kansen. In de rust hebben we tegen elkaar gezegd dat er nu toch wel eens gevoetbald moest gaan worden. Dat hebben we gedaan, met name Martin van Eeuwijk kreeg meer invloed op ons spel. Alhoewel we vlak voor de gelijkmaker wat teveel naar achteren liepen kan je voor zo’n doelpunt alleen maar applaudisseren. Gelukkig rechtte mijn team nog eenmaal de rug en werd de winnende gemaakt”
69: Jeffrey Koemans: 0-1
89: Nigel Hardenberg: 1-1
90+2: Raily Ignacio: 1-2
Scheidsrechter: B.H. Huizinga
Toeschouwers: 1.250
Gele kaart FC Lisse: Kevin Winter
Opstelling FC Lisse: Mark de Vries, Niels Buijs, Justin Valk, Tom Zoontjes, Roel de Goede (76. Nigel Hardenberg), Kevin Winter, Richard van Heulen, Rik Vermeulen (59. Tom Broekhuizen), Koen Fokkema, Renaldo Jongebloet en Thierry Monteny Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Ahmed Ali, Ronald Breinburg, Jeroen Hessing, Kevin Westmaas (90.+3 Leon Tol), Renee Troost, Martin van Eeuwijk (76: Javier Martina), Resham Sardar, Jeffrey Koemans, Raily Ignacio en Marvin Wijks (90.+3 Quincy van de Leuv)