IJsbrand van Tilburg

FC Lisse – Rijnsburgse Boys: 1-1 (1-0)

Rijnsburgse vechtlust opnieuw in slotfase beloond

Rijnsburgse Boys lijkt er dit seizoen patent op te hebben om in de slotfase de uitslag een positieve draai te geven. Een week na de spectaculaire 4-4 tegen Barendrecht werd, na een meeslepende streekderby tegen FC Lisse, in blessuretijd de punten eerlijk verdeeld: 1-1. Het was een meer dan verdiende beloning voor de mentaliteit en vechtlust die de Rijnsburgers op de grasmat legden. Door een snelle, en domme, achterstand moest Rijnsburgse Boys meer dan tachtig minuten in de achtervolging. De hoop op een verdiende gelijkmaker groeide gedurende de tweede helft per minuut. Maar zo lang deze uitbleef kreeg FC Lisse het idee een passend afscheidscadeau aan de vertrekkende trainer Arjan van der Laan te kunnen aanbieden. Totdat het duel, dat voor de tiende keer in competitieverband op sportpark Ter Specke werd gespeeld na de legendarische wedstrijd op 13 mei 2006, de blessuretijd bereikte. In exact dezelfde minuut waarin Martijn Gootjes toen Rijnsburgse Boys naar het kampioenschap kopte, was het nu Raily Ignacio, die verwoestend uithaalde en toch nog de voortreffelijk keepende Mark de Vries passeerde. Vorig jaar wist de topscoorder van de Topklasse ook in blessuretijd te scoren; toen betrof het de winnende 1-2…..

Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Na drie competitiewedstrijden achtereen met dezelfde basis, kende Rijnsburgse Boys deze middag een tweetal wijzigingen. Joel Tillema keerde na zijn schorsing terug op zijn vertrouwde rechtsbackpositie. Roderick Gielisse was daardoor een linie naar voren geschoven. Martin van Eeuwijk kreeg, na zijn prima invalbeurten van de voorgaande weken, in zijn geboortedorp zijn eerste basisplaats. Jeffrey Vlug moest voor het eerst op de bank starten en Danny van der Vijver was afwezig vanwege zijn hoofdwond, opgelopen in de KNVB-bekerwedstrijd tegen VVSB. Joel Tillema leek binnen de minuut direct zijn visitekaartje af te geven met een solo waarin hij heel Lisse te kijk zette. Een treffer leverde het niet op. Net als de uitbraak van Marvin Wijks in de tiende minuut. Een mooie steekpass van Resham Sardar ging er aan vooraf maar de balaanname van de linksbuiten was helaas verkeerd. Dat een fout in de voorlinie lang niet zo schadelijk is als in de achterhoede, ja daar kan Renee Troost over meepraten. Zijn slordige spel werd genadig afgestraft door Koen Fokkema. Met een wonderschoon schot in de kruising kwam de thuisploeg al na elf minuten op voorsprong: 1-0.
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Vanwege het slordige en onzorgvuldige spel kwam de jacht op de gelijkmaker maar moeizaam op gang. Rijnsburgse Boys drong wel aan maar deed dat zonder echt gevaar te stichten. Het bleef bij pogingen. Een lage, harde schuiver van Martin van Eeuwijk was de eerste. Vervolgens schampte een strakke voorzet van Nick Kuipers het hoofd van Jeroen Hessing. Tien minuten later was het opnieuw Nick Kuipers die een voorzet afleverde en andermaal was het Jeroen Hessing die de bal beroerde, nu met de hak van zijn schoen. Het zou een perfecte verdedigersgoal zijn geweest maar de bal ging naast. Vlak voor het aanbreken van de rust bleek Koen Fokkema hands te maken. De roep om een penalty werd echter niet gehonoreerd.
In de tweede helft probeerde Rijnsburgse Boys met meer overleg in het spel op zoek te gaan naar de 1-1. Zowel Martin van Eeuwijk (schuiver over de grond) als Marvin Wijks (schot over) probeerden dat al binnen de eerste twee minuten. En natuurlijk loerde FC Lisse op de mogelijkheden om de voorsprong te vergroten. Oliver Rifai meldde zich als eerste voor Richard van Nieuwkoop. De Rijnsburgse doelman reageerde alert op het prima schot. Niet veel later zou Niels Buijs met zijn voorzet annex doelpoging ook voor dreiging zorgen. De Rijnsburgse technicus Martin van Eeuwijk had pech toen hij net niet een voorzet van Nick Kuipers kon raken. Vanwege het uitblijven van daadwerkelijke resultaten besloten Dick Heemskerk, de eenmalige vervanger van de geschorste Niek Oosterlee, en Wim Schaap om na een uur spelen in één keer drie spelers te vervangen. De drie J’s, Joost Leonard, Jeffrey Koemans en Jeffrey Vlug kwamen in het veld voor Resham Sardar, Joel Tillema en Marvin Wijks. Dick Heemskerk: ‘We wilden een signaal afgeven aan onze ploeg, maar ook aan de tegenstander. Met vijf spitsen, en Jeroen Hessing feitelijk als zesde aanvaller, was het nu alles of niets. En daarbij namen we natuurlijk verdedigend veel risico’.
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


En toen was de beer echt los! Nadat eerst nog Lisse-invaller Cerilio Cijntje de bal meters over het doel had geschoten werd aan de andere kant van het speelveld Raily Ignacio door Jeroen Hessing in stelling gebracht. Een gedenkwaardige actie volgde. Tot tweemaal toe schoot de Rijnsburgse spits op Mark de Vries. Toch te slap ingeschoten of gewoon prima gepareerd door de doelman, zeg het maar. Een minuut later was het Roderick Gielisse die Raily Ignacio in staat stelde om uit te halen. Nu waren het de voeten waarmee Mark de Vries zijn doel, vooralsnog, schoon hield. De wedstrijd stond inmiddels bol van de spanning. Lisse spits Guido Pauw kreeg namelijk ook een prima mogelijkheid om met zijn schot de voorsprong van zijn ploeg te vergroten. Daarna waren er twee dreigende momenten met niet alleen Joost Leonard maar ook keeper Mark de Vries in de hoofdrol. Ook de wekelijks boven zichzelf uitstijgende Jeroen Hessing probeerde met diverse inzetten de stand gelijk te trekken. De ruimte die Rijnsburgse Boys weggaf leek bijna fataal te worden. Guido Pauw stichtte veel gevaar met zijn schot uit de draai en niet veel later moest hij met veel kunst en vliegwerk afgestopt worden door de keihard werkende Rijnsburgers.
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Tien minuten voor het einde leek er een kink in de kabel te komen voor wat betreft de Rijnsburgse dadendrang. Als enige op het sportpark zag scheidsrechter Gerritsen in de overtreding van Martin van Eeuwijk, een tik op de dijbeen van Cerilio Cijntje, een rode kaart. Geel was echt meer dan voldoende geweest. Na de wedstrijd leek de scheidsrechter zich ook bewust van zijn verkeerde inschatting. Maar het Rijnsburgse tiental gaf zich nog niet gewonnen. Verre van dat zelfs! Vrijwel direct na deze teleurstelling was het Raily Ignacio die uit de draai een snoeihard schot produceerde. Mark de Vries was gepasseerd maar nu stond de doelpaal in de weg…. Net als in de slotfase van de eerste helft was er nu ook een handsbal die weggewuifd werd, ditmaal van Tom Zoontjes. De tijd tikte weg en de spanning was om te snijden. Vlak voor het verstrijken van de officiële speeltijd had Cerilio Cijntje de kans om de wedstrijd definitief te beslissen. Hij was echter te gemakzuchtig. Met slechts vier minuten blessuretijd benadeelde de scheidsrechter Rijnsburgse Boys in haar jacht op de toch nog mogelijke gelijkmaker. Maar de eerste twee kansen in de extra tijd waren voor FC Lisse. Guido Pauw verslikte zich echter tot tweemaal toe in een subliem keepende Richard van Nieuwkoop. En toen bleek het woord gerechtigheid toch te bestaan, ook in Lisse. ‘Ik anticipeerde op de bal die doorgekopt zou worden. En toen kon ik uithalen’ aldus Raily Ignacio. Met zijn uithaal liet hij alle Rijnsburgers van vreugde ontploffen: 1-1. Het slotakkoord was voor Rik Vermeulen die, als vrije trappenspecialist, op een gevaarlijke plaats mocht gaan schieten. Ondanks de hectiek verdween de bal niet in het doel.
LISSE-RBB2015 (5)

Foto Hans Heemskerk


De opluchting voor de uiteindelijke 1-1 was groot. Maar dat Raily Igancio teleurgesteld was dat er twee punten verloren waren gegaan zegt ook weer voldoende. Dick Heemskerk had met zijn derde invalbeurt weer niet verloren. De eerste keer dat hij Niek Oosterlee moest vervangen, twee jaar geleden vanwege het huwelijk van zijn dochter, boekte hij ook een 1-1 resultaat in de uitwedstrijd tegen FC Lisse. Later dat seizoen zou hij onder zijn leiding de derby tegen Ter Leede met 1-3 winnen. Inmiddels heeft in de Topklasse een mooie groep clubs zich genesteld in de top-zeven met slechts twee punten verschil. Het zou zo maar kunnen zijn dat deze zeven clubs zich ook daadwerkelijk gaan plaatsen voor de tweede divisie. En daar zit Rijnsburgse Boys dus gewoon bij…
FC Lisse – Rijnsburgse Boys: 1-1 (1-0)
11: Koen Fokkema: 1-0
90+3: Raily Ignacio: 1-1
Scheidsrechter: dhr. M.P. Gerritsen
Toeschouwers: 2000
Rode kaart Rijnsburgse Boys (81e minuut): Martin van Eeuwijk
Gele kaarten FC Lisse: Tom Zoontjes, Niel Buijs en Koen Fokkema
Opstelling FC Lisse: Mark de Vries, Niels Buijs, Robert van Boxel, Tom Zoontjes, Oliver Rifai (71: Mike Filippo), Thierry Monteny, Rik Vermeulen, Richard van Heulen (69: Tom Broekhuizen), Mo Messaoud (63: Cerilio Cijntje), Guido Pauw en Koen Fokkema
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Nick Kuipers, Jeroen Hessing, Renee Troost, Joel Tillema (61: Jeffrey Koemans), Roderick Gielisse, Ismail Celen, Resham Saradar (61: Joost Leonard), Martin van Eeuwijk, Raily Ignacio en Marvin Wijks (61:Jeffrey Vlug)