Fc Lisse profiteert van off-day Rijnsburgse Boys

De bollenstreekderby begon met de wetenschap dat op dat moment de meest scorende ploeg uit de hoofdklasse A (Rijnsburgse Boys) tegenover de ploeg met de minst gepasseerde verdediging (Fc Lisse) stond. In zo’n situatie is het altijd interessant om te zien wie aan het langste eind trekt. Vorig seizoen waren die rollen tijdens deze derby juist omgedraaid. De voorhoede van Fc Lisse draaide dat seizoen erg goed en Rijnsburgse Boys had toen veruit het minste aantal tegentreffers geïncasseerd. Echter, door het vertrek van heel wat spelers, waar onder de broers Winter, heeft Fc Lisse dit seizoen in scorend vermogen een veer moeten laten. Jeffrey Winter was met zijn 15 goals niet alleen topscoorder van Fc Lisse maar ook de meest scorende spits uit de Hoofdklasse A. Rijnsburgse Boys kent, zoals bekend, weinig tot geen veranderingen ten opzichte van vorig jaar. Dit bleek dus ook wel uit de basisopstelling. Van de Rijnsburgers was alleen Brayton Biekman er vorig jaar niet bij terwijl bij FC Lisse slechts vijf huidige basisspelers de historische kampioenswedstrijd hadden gespeeld.

Onder ruime belangstelling gaat de wedstrijd van start (foto Hans Oudwater)

De wedstrijd begon, net als vorig jaar, later vanwege de grote toeloop aan toeschouwers bij de kassa’s. De openingsfase is voor Fc Lisse. Binnen vijf minuten zijn er twee grote kansen voor de thuisclub. Robin Stolp geeft zijn visitekaartje af door op de bovenkant lat te schieten. De aansluitende corner levert ook een gevaarlijk schot op dat door de Rijnsburgers van de lijn wordt gehaald. Pas na een kwartier spelen meldt Rijnsburgse Boys zich in de zestien bij Fc Lisse. Dit levert meteen de eerste corner op. Wanneer even later Joost Kuhlmann gevloerd wordt, schiet Peter Freke uit de vrije trap ruim over. Het is dezelfde Peter Freke die in de 20e minuut voor de eerste serieuze dreiging zorgt. Zijn schot wordt door Arjan van Heusden fraai over getikt. In de 22e minuut weet Rijnsburgse Boys de score dan toch te openen. Uit een corner van rechts laat Brayton Biekman zien dat hij over een fantastische koptechniek beschikt door van dichtbij de 0-1 in de rechter benedenhoek te koppen. Lang weten de Rijnsburgers de voorsprong niet vast te houden. In de 29e minuut wordt bij een aanval over links de bal slecht weggewerkt door de Rijnsburgse verdediging. De bal blijft te lang hangen in het strafschopgebied waardoor Pascal Zoet de tijd krijgt om via een hakballetje de 1-1 aan te tekenen.

Brayton Biekman legt nog eens uit dat hij met zijn hoofd scoorde (foto Hans Oudwater)

Het meeste gevaar van Fc Lisse komt deze middag vanaf de linkerkant. Dennis Groot heeft zijn handen vol aan de nieuwe linkerspits van Fc Lisse, de van HFC Haarlem overgekomen Robin Stolp. Regelmatig komen er, na door hem gewonnen duels, mooie ballen vanaf rechts voor Tim Orlowski. Dit echter zonder dat er veel dreiging uit voortkomt. Zowel bij Fc Lisse als bij Rijnsburgse Boys worden er veel te veel slechte passes gegeven, is er veel balverlies en worden persoonlijke duels verloren. Beide ploegen weten weinig echte kansen te creëren. Wat dat betreft is de 1-1 ruststand een juiste afspiegeling van de eerste helft. De beste man van het veld is scheidsrechter Ben Wirken uit Sleeuwijk die een correcte wedstrijd fluit. Peter Freke, die vorige week tegen Katwijk onnodig tegen zijn derde geel kaart was aangelopen en op een schorsing wacht, weet te ontsnappen aan een nieuwe kaart.

In de tweede helft komt het eerste gevaar nog van Rijnsburgse Boys (schot van Bart Freke gaat, na een voorzet van zijn broer Peter, naast) maar geleidelijk aan neemt Fc Lisse het heft in handen. Ronald Turenhout (overgekomen van Katwijk) krijgt in de 55e minuut en niet te missen kans. Hij gaat echter denken, neemt teveel tijd en vergeet naar opzij te tikken. Bart Freke weet de bal voor het open Rijnsburgse doel weg te werken. Kort hierop besluit Ted Verdonkschot met een dubbele wissel de niet goed uit de verf komende Rijnsburgse aanval nieuwe impulsen te geven. Zowel Joost Kuhlmann als Brayton Biekman spelen een mindere wedstrijd en worden vervangen door Martijn Gootjes en Danny van der Vijver. Gevolg is dat Djuric Ascencion zijn vertrouwde linksbuitenpositie in kan gaan nemen en het Rijnsburgse middenveld meer aan voetballen toe komt. Binnen vijf minuten resulteert dit al in een prachtige aanval die lijkt op de beslissende aanval uit de kampioenswedstrijd van vorig jaar. Djuric Acsencion weet vanaf links de bal op Martijn Gootjes te plaatsen die de bal nu afgeeft aan Danny van de Vijver. Zijn lage schuiver gaat echter in de handen van Arjan van Heusden. Hierna is Fc Lisse de ploeg die veel meer strijd en vechtlust laat zien. Na goed voorbereidend werk van (natuurlijk weer) Robin Stolp weet Michael van der Heijden de bal op het hoofd van de ingevallen Mohamed Moudou te krijgen. Via de onderkant lat en Tim Orlowski komt de bal uiteindelijk bij Patrick Duarte (overgekomen van ADO Den Haag) terecht. Voor hem is het een koud kunstje om de 2-1 in te koppen.

Rijnsburgse Boys moet nu vol op de aanval spelen maar dat valt deze middag niet mee. Echte dreiging blijft uit. De voor Peter Freke ingevallen Tim van Breukelen maakt wel een goede indruk. Zijn voorzetten zijn op maat maar Martijn Gootjes weet tot twee maal toe niet de bal de juiste richting te geven. Gevolg is wel dat Fc Lisse meer en meer ruimte krijgt. De 3-1 hangt meer in de lucht dan de 2-2. De mooiste kans is voor Ronald Turenhout. Maar nadat hij voor de tweede maal deze middag een niet te missen kans verprutst wordt hij door zijn trainer Niek Oosterlee direct gewisseld. De laatste mogelijkheid voor Rijnsburgse Boys om op gelijke hoogte te komen komt uit een vrije trap van Bart Freke. Arjan van Heusden laat echter aan alle Rijnsburgers zien dat hij nog steeds een fantastische keeper is en tikt de bal over de kruising.

Arjan van Heusden bewijst andermaal dat hij een uitstekende keeper is (foto Hans Oudwater)

Het was een vreemd gezicht om Rijnsburgse Boys na bijna 9 maanden weer met een nederlaag (in competitieverband) van het veld te zien stappen. De Boys waren echter in de tweede helft afgetroefd door Fc Lisse qua agressie, inzet en felheid. Volgens Ted Verdonkschot zaten er ook teveel spelers niet in de wedstrijd en bleven dus onder hun eigen niveau. De bloemen die voor Rijnsburgse Boys waren meegenomen bleven aan de kant. Bij een overwinning (en niet zoals in de weekendkrant stond bij een gelijkspel) was namelijk de eerste periodetitel voor de uien geweest. Nu moet Rijnsburgse Boys de uitwedstrijd in en tegen Capelle op 24 februari (!) winnend afsluiten om als nog deze prijs in ontvangst te nemen. Mocht dat niet gebeuren dat gaat, net als vorig jaar, de eerste periodetitel naar Fc Lisse.

Een gelukkig man deze middag was ook de penningmester van Fc Lisse. Door de wedstrijd naar voren te halen, wegens het selecteren van Bart Freke en Patrick Duarte voor het Regions Team, was er veel belangstelling (2500 toeschouwers). In de dagen voorafgaand aan de wedstrijd bleek dat de verschuiving helemaal niet nodig was geweest. Beide spelers zijn namelijk niet in de selectie terecht gekomen. De meest belangrijke reden dat Bart Freke er niet bij is ligt in het feit dat hij, vanwege de herfstvakantie, moet werken. Hij krijgt geen vrij, terwijl de KNVB eist dat de groep de gehele week beschikbaar is.

Rijnsburgse Boys kan nu, op een zure manier, herfstvakantie gaan vieren..….  Op zaterdag 4 november staat de derde derby op rij op het programma: uit naar Ter Leede. Vorig seizoen verspeelden de Boys 5
punten tegen de Sassenheimers. Met ook nog in het achterhoofd de uitslag van vandaag zal er flink geknokt moeten gaan worden om de, ondanks het verlies toch nog behouden, koppositie te verstevigen.