IJsbrand van Tilburg

FC Groningen 34ste profclub als tegenstander

Het duel tegen FC Groningen is voor Rijnsburgse Boys de 34ste wedstrijd tegen een profclub in het KNVB-bekertoernooi. Vijftien keer betrof het een club uit de eredivisie en negentien keer een ploeg uit de eerste divisie. Het absolute hoogtepunt uit de KNVB-bekergeschiedenis was in 1983 toen Willem II – op dat moment vijfde in de eredivisie – in Rijnsburg met 3-1 werd verslagen. Vervolgens werden op Middelmors nog zes profclubs verslagen: SC Cambuur met 3-2 (1988), Veendam met 3-2 (1990), Fortuna Sittard met 1-0 (2006), RBC Roosendaal met 2-1 (2008), FC Volendam met 1-0 (2012) en FC Emmen na 0-0 met 7-6 via een strafschoppenserie (2012). Het kan dus spoken op sportpark Middelmors! De bekersuccessen dateren inmiddels van langere tijd geleden. Twee recente voorbeelden waarin het helaas niet lukte zijn FC Eindhoven en De Graafschap.

FC Eindhoven
De verwachtingen waren in oktober 2019 voor aanvang van de KNVB-bekerwedstrijd behoorlijk hoog. Rijnsburgse Boys zou zomaar voor een stunt kunnen zorgen door eerstedivisionist FC Eindhoven uit het bekertoernooi te knikkeren. De ploeg van Henk Wisman was immers in de competitie behoorlijk op stoom gekomen terwijl zijn collega Ernie Brandts, geplaagd door blessures, uit de laatste vier competitiewedstrijden slechts één punt had gepakt. De trainer van FC Eindhoven vond het zelfs niet gepast om zijn team als favoriet voor de overwinning te bestempelen. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Blank werd al snel duidelijk dat beide ploegen totaal niet voor elkaar onder deden. Sterker nog, Rijnsburgse Boys was de ploeg die met een voorsprong de rust in had moeten gaan. De tweede helft pakte echter geheel anders uit. Een snelle, onverwachte, tegentreffer leek nog overbrugbaar. Maar een Eindhovens lesje effectiviteit, twintig minuten later, waarin drie goals binnen vijf minuten werden gescoord, brachten een geflatteerde 0-4 op het scorebord.

De Graafschap
Na vier klinkende overwinningen in de competitie leek Rijnsburgse Boys vorig seizoen klaar voor een bekerstunt tegen het in de Keuken Kampioen Divisie kwakkelende De Graafschap. De Superuien toonden echter in de eerste helft teveel ontzag voor de Superboeren die met een dubieuze treffer op voorsprong kwamen. In de tweede helft gooiden de mannen van Henk Wisman alle schroom van zich af. Na een tweede Doetinchemse treffer en de Rijnsburgse aansluitingstreffer binnen vijf minuten, leek het weer ouderwets te gaan spoken op Middelmors. De mooiste kansen om de gelijkmaker te produceren werden echter niet benut. In een alles of niets offensief, waarbij ook doelman Wesley Zonneveld mee naar voren ging, deelde De Graafschap de genadeklap uit door vanuit een snelle counter de 1-3 in het lege Rijnsburgse doel te schieten. Ondanks de nederlaag konden de Superuien met opgeheven hoofd het veld verlaten. Het besef dat er meer had ingezeten bleef echter ook behoorlijk knagen…..