Nico Glasbergen

Excelsior Maassluis – Rijnsburgse Boys 3–3 (2–3) – VERSLAG

Enerverend middagje op Dijkpolder eindigt conform de traditie: in een gelijkspel

De drie voorgaande edities van Excelsior Maassluis tegen Rijnsburgse Boys eindigden in een gelijkspel. Tijd voor het oud-Hollandse vier op een rij! En zo geschiedde. Er zijn wel eens veel saaiere ontmoetingen tussen de Tricolores en de Uien geweest. Deze wedstrijd was van begin tot eind leuk om naar te kijken, stond bol van irritaties, spanning, twijfelachtige beslissingen en was tot het laatste fluitsignaal boeiend. De eerste helft was voor de Uien, op punten. De tweede op zeker voor Excelsior Maassluis. Er waren nogal wat momenten dat arbitrale beslissingen werden betwist. Wat de waarheid is mag u zelf op de beelden beoordelen. De acteurs op het veld lieten zich in ieder geval niet onbetuigd. Het was een qua duels scherp potje, waarin Rijnsburgse Boys zich na rust flink liet terug dringen. De neutrale toeschouwer had misschien eerder een vlijmscherp counterend Rijnsburgse Boys verwacht, na de rust. Daar kwam niks van en waarschijnlijk zal menig Ui na het laatste fluitsignaal opgelucht adem hebben gehaald. Hoe zwaar bevochten ook, Rijnsburgse Boys bleef weer ongeslagen tegen Excelsior Maassluis. Iets wat al zo is sinds het seizoen 2002-2003. Het predikaat ‘Angstgegner’ is dus terecht in de ogen van de mensen met een rood-wit-blauwe bril.

Foto: Hans Heemskerk


Het was even afwachten hoe de Uien de zeer onnodige nederlaag tegen Kozakken Boys hadden verteerd. Henk Wisman zag in ieder geval geen reden tot mutaties: hij liet dezelfde elf beginnen als de week ervoor. Rijnsburgse Boys begon niet slecht, maar zoals (te) vaak in de laatste seizoenen kwam geel-zwart op achterstand. Een vrije trap tegen Excelsior Maassluis weggeven is geen aanrader. Zowel Daan Blij als Stephan Kruithof zijn namelijk specialisten. Het voorgevoel was al bar slecht, het gevoel erna niet veel beter. Blij schoot onberispelijk binnen. Maarre… er is toch een nieuwe regel dat een speler van de tegenstander niet in de muur mag gaan staan ? Het gebeurde toch, waarna de goal viel. Momentje van dwaling ?
Hoe het ook zij, Rijnsburgse Boys liet zich er niet door van de wijs brengen. Soms heel vlot combinerend met diepte en snelheid maakte het Excelsior Maassluis lastig. En zo had  Anthony van Dongen een lepe diepe bal in huis die over de verdediging viel. Dani van der Moot maakte de slimme spitsenactie door zich even terug te laten zakken en vervolgens als een raket diep te gaan. Maassluis gilde om buitenspel, maar dat was het niet. Van der Moot had vervolgens, zoals verwacht, geen enkele moeite met de 1-op-1: 1-1.

Foto: Hans Heemskerk


Sterker Rijnsburg
De Uien waren in deze fase sterker en lieten hele aardige dingen zien. Het was bijvoorbeeld mooi om te zien dat Jaïro Schet, na zijn magere optreden van de week ervoor, revanche nam en een uitstekende eerste helft speelde. Met veel snelheid, diepte in zijn spel en beweeglijkheid maakte hij het zijn tegenstander Van der Ende lastig. Bijvoorbeeld toen hij met een leep passje Van Dongen wist te bereiken, diagonaal door de zestien richting de vijfmeterlijn. Van Dongen scoorde, maar helaas, het was net buitenspel.
Een momentje van onachtzaamheid van Bakker, die verder prima speelde (liet Moreno uit zijn rug lopen) was meteen fataal. De sterke spits rondde koelbloedig af en passeerde Van  der Meer: 2-1. Zonde, want Rijnsburgse Boys had zeker de juiste intenties.
En het was weer Schet die een fraaie bliksemsnelle actie net niet wist af te ronden. Al wurmend als een slang wist hij de bal nog in een redelijke schietpositie te krijgen, maar met links afdrukken is niet zijn grootste kwaliteit. Van Leeuwen stopte met het rechterbeen.
Een net-nietje, maar het onderstreepte het goede spel van de kleine snelheidsduivel.
Om dat te vervolgen met een goed breedtepassje op Ros, die met links over schoot.

Foto: Hans Heemskerk


Officieel geen dubbelslag Ros
Gezien het voorgaande zal het geen verbazing wekken dat Schet wéér betrokken was bij Rijnsburgs gevaar. Het was Schet op Ros, waarna Bram met een mazzeltje scoorde. Sylla veranderde zijn schot namelijk een beetje van richting, waarna doelman Van Leeuwen kansloos was: 2-2. Een verdiende gelijkmaker, domweg omdat Rijnsburgse Boys het betere van het spel had, daar waar de Tricolores zich vooral focusten op de lange bal achter de verdediging leggen.
Desalniettemin waren ze soms echt nog wel gevaarlijk. Een steekpassje op Sylla was erg kansrijk, maar Artien maakte net voor de zestien een nuttige overtreding. Het gebrul om een penalty en rood was tot in Schipluiden te horen. Een pingel was het niet (overtreding erbuiten), maar rood had gekund. Ach ja, wat mazzel moet je hebben. Dat fluctueert per week en deze keer zat het ons even mee. Zeker gezien het feit dat de 2-3 ook nog eens viel, op slag van rust.
De lepe Van der Moot zette voor, waarna Bram Ros in twee etappes de bal toch hoog in het doel kreeg. Aangezien zijn eerste ‘goal’ officieel naar Sylla ging, kon hij in deze wedstrijd nog geen verbetering van zijn seizoentotaal van afgelopen seizoen bewerkstelligen (1 treffer). En daar staat Bram ook niet voor, dus dat zullen we snel vergeten.

Foto: Hans Heemskerk


Een zware tweede helft
Menigeen had een vlijmscherp counterend Rijnsburgse Boys verwacht in de tweede helft. Maar de nieuwsgierige lezer kan ik teleurstellen (of blij maken): de Uien konden in de tweede helft amper een vuist maken. Het begon nog wel aardig, toen Tillema in kansrijke positie buitenspel stond na een pass van Ros. Maar gaandeweg de tweede helft had Rijnsburgse Boys steeds minder te vertellen. De lange bal werd gemeengoed, de spitsen werden moeizaam bereikt en in arren moede ging Dani van der Moot maar wat zakken om een bal te krijgen. Een hoge bal door het centrum was sowieso kansloos. In plaats van combineren over de grond was het fantasieloos en dat begon de Uien steeds meer op te breken.
Illustratief waren de pakweg 25 corners, vrije trappen en voorzetten die doelman Van Leeuwen doodeenvoudig uit de lucht kon plukken. Het werd bijna lachwekkend hoe vaak dit gebeurde. Trainbare situaties, waar nu helemaal niets mee werd gedaan!
De inzet was er overigens zeker wel. Maar een hachelijke situatie voor het Rijnsburgse doel was een voorbode van het naderend onheil. Een strakke bal richting vijfmeterlijn werd gelukkig niet verzilverd, in plaats daarvan kon Artien opruimen. Artien speelde na zijn sterke optreden vorige week weer een puike partij. Zolang Masies het verdedigen zijn core business maakt en zich focust op het uitschakelen van de tegenstander, is het een waardevolle kracht.

Foto: Hans Heemskerk


Gelijk
Wat er langzaam maar zeker aan zat te komen gebeurde. Of Van der Meer hem had kunnen hebben is lastig te beoordelen, maar feit is dat de harde schuiver van Omar Ali goed in de hoek was: 3-3. Alarmfase 1 voor geel-zwart, om niet met de eerste nederlaag op Maassluise bodem sinds mensenheugenis weg te gaan. Kruithof kreeg bijvoorbeeld een knappe schietkans, maar de lange middenvelder had het vizier niet super scherp. En toen het aandringende Maassluis vlak voor tijd op een haar na de 4-3 miste (rakelings voorlangs door Charraoui) was heel Rijnsburg blij dat arbiter De Cock (ja ja, met c-o-c-k) affloot en een punt mee kon naar Rijnsburg. Inpakken en wegwezen. Het contrast tussen twee helften was weer eens vrij groot. En zolang de Boys dat niet onder controle krijgen, moeten we gewoon blij zijn met een plek bij de eerste zeven.
Trainer Wisman was duidelijk niet tevreden over de tweede helft: “Het was heel onnauwkeurig en we kozen veel te snel voor de lange bal. Van achteruit maar ook vanaf de zijkant, want al die ballen waren voor de keeper. Die pakte hij allemaal. In de eerste helft stond het redelijk goed, maar we geven weer te makkelijk die goals weg. Met name in balbezit waren we in de tweede helft heel slordig. We hebben te weinig gecreëerd omdat we veel te snel kozen voor een lange hoge voorzet. In het veld moet je andere keuzes maken en moeten ze elkaar corrigeren. Achteraf weten ze het wel, maar dat moeten we tijdens de wedstrijd al zien te repareren. En achteraf mag je blij zijn dat het 3-3 bleef.”
Zo is’t. Ik zal niet de enige zijn geweest in blessuretijd met hartslag 200…
Excelsior Maassluis – Rijnsburgse Boys   3–3  (2–3)
Scheidsrechter: de heer R. de Cock
Toeschouwers: 650
Gele kaarten Excelsior Maassluis: Daan Blij, Daan Smith, trainer Dogan Corneille
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Bert Koomen, Jordy Strooker, Thomas Bakker
Scoreverloop:
8. 1-0 Daan Blij
15. 1-1 Dani van der Moot
19. 2-1 Jeremy Moreno
39. 2-2 Sekou Sylla (e.d.)
45. 2-3 Bram Ros
67. 3-3 Redouan Omar Ali 
Opstelling Excelsior Maassluis: Jean Paul van Leeuwen; Sekou Sylla, Daan Smith, Sefa Kurt, Robin van der Ende; Kevin Dercks, Stephan Kruithof, Redouan Omar Ali; Vincent van den Berg (67. Milton Klooster), Jeremy Moreno (76. Soufian Charraoui), Daan Blij.
Opstelling Rijnsburgse Boys: Bradly van der Meer; Jordy Strooker, Masies Artien, Thomas Bakker, Bert Koomen; Jeroen Spruijt, Bram Ros, Joël Tillema (82. Roderick Gielisse); Anthony van Dongen (78. Jeffrey Jongeneelen), Dani van der Moot, Jaïro Schet (78. Furghill Zeldenrust).