IJsbrand van Tilburg

Excelsior Maassluis – Rijnsburgse Boys: 3-1 (3-0) – VERSLAG

Machteloos Rijnsburgse Boys verliest derde keer op rij

Acht seizoenen lang had Rijnsburgse Boys geen uitwedstrijd tegen IJsselmeervogels gewonnen. Maar daar kwam ruim twee weken geleden een einde aan na een fraaie 0-3 overwinning. Hetzelfde aantal jaar wacht Rijnsburgse Boys op een uitoverwinning op Excelsior Maassluis. De hoop dat, na het succes in Spakenburg, ook in Maassluis eindelijk eens een overwinningsfeestje gevierd zou kunnen worden, bleek ijdel te zijn. Een verdedigingsfout na vijf minuten – wat een snelle achterstand opleverde – een afgekeurde Rijnsburgse goal tien minuten later en een verdubbeling van de achterstand na ruim een half uur, deden het Rijnsburgse zelfvertrouwen geen goed. De ploeg liep te vroeg achter de feiten aan, bleek in het eigen spel niet doortastend genoeg te zijn en had de pech dat de tegenstander effectief en efficiënt met de geboden ruimte omging. Na een 3-0 ruststand kwam in de tweede helft niet de gewenste ommekeer. Een Rijnsburgse tegentreffer bracht een kwartier voor het einde een korte opleving maar kon de Rijnsburgse machteloosheid niet meer breken. Na de nederlagen tegen AFC en TEC werd daarmee de derde nederlaag op rij een feit: 3-1. Na afloop werd niet over paniek gesproken maar dat er iets moet gebeuren was een ieder wel duidelijk.

Fout
Rijnsburgse Boys begon goed aan de wedstrijd. Vanaf de aftrap werd er hoog druk gezet en na de eerste minuut kon direct ook de eerste Rijnsburgse corner genoteerd worden. Gevaarlijk werd het echter niet in de zestien van Excelsior Maassluis. Onbedoeld werd dat na vijf minuten in de Rijnsburgse zestien wel. Na een Maassluise trap van achteruit speelde Bram Ros de bal te zacht terug op Wesley Zonneveld. Hij probeerde zijn fout nog wel te herstellen maar clubtopscoorder Pieter Langedijk was sneller en profiteerde maximaal van het cadeautje en schoot de 1-0 tegen de touwen. Excelsior Maassluis had daarmee de gewenste voorsprong en kon afwachten hoe Rijnsburgse Boys deze klap zou verwerken. Na achttien minuten leek een passend antwoord te komen. Jeroen Spruijt, die de basisplaats van Jordy Hilterman had overgenomen, wist vanaf rechts de bal op Furhgill Zeldenrust te plaatsen die, tussen twee verdedigers in, de bal via zijn knie in het doel wist te werken. Volgens scheidsrechter te Kloeze had hij in deze actie de bal ook met zijn hand geraakt zodat de goal werd geannuleerd. Na twee wedstrijden waarin zelf niet werd gescoord vervolgens een treffer zien worden afgekeurd; het zit de ploeg van Henk Wisman duidelijk niet mee. Direct hierna leek Excelsior Maassluis in een snelle uitbraak opnieuw te willen toeslaan maar Pieter Langedijk raakte de bal niet helemaal goed zodat een verdubbeling van de achterstand uitbleef.

Ruimte
Hoewel Rijnsburgse Boys meer balbezit had, was het veel minder gevaarlijk dan Excelsior Maassluis. Door het ontbreken van een goede eindpass kon de tegenstander geen pijn worden gedaan. Tactisch gezien had Excelsior Maassluis het goed voor elkaar door de ruimtes die aan beide zijkanten lagen door het opkomen van de twee backs, Daan Walraven en Rob Zandbergen, met snelle uitbraken goed te benutten. En wanneer daarbij de passing nog ook zuiver is dan kan de score oplopen. En dat gebeurde dan ook. Vanaf links wist Giovanni da Fonseca de bal op Pieter Langedijk te plaatsen die om zich heen draaide en met een schuiver in de rechterhoek Wesley Zonneveld voor de tweede keer wist te passeren: 2-0. Drie minuten later was het Gabri Urbanus, na een kwartier ingevallen voor de geblesseerde Gijs Abbas, die keihard uithaalde met zijn rechtervoet en de bal onhoudbaar in de touwen liet ploffen: 3-0. Binnen drie minuten twee tegendoelpunten waarbij de mandekking ontbrak gaf natuurlijk stof tot nadenken. Vijf minuten voor rust lukte het Rijnsburgse Boys eindelijk om een goed lopende aanval op de mat te leggen. Via Furhgill Zeldenrust en vervolgens Dani van der Moot kwam de bal bij Jeroen Spruijt die alleen voor Tom Boks verscheen. De doelman bewees zijn waarde voor de thuisploeg door de bal met zijn voeten te stoppen.

Tweede helft
Na de rust was het de vraag of Rijnsburgse Boys, net als Excelsior Maassluis een seizoen geleden, in de tweede helft zou kunnen toeslaan. Toen wist de thuisploeg, na een 0-2 ruststand, driemaal te scoren zodat de wedstrijd alsnog werd gewonnen. De voortekenen op drie Rijnsburgse treffers waren echter nu niet gunstig. Pas na een kwartier spelen kwam de eerste dreiging. Het was direct ook een levensgrote kans. Rob Zandbergen verzorgde de assist en Delano Asante mocht, ondanks de nodige hinder, uithalen. De bal leek de doellijn te gaan passeren ware het niet dat Kevin Ringeling toch nog de bal wist weg te schieten. Vijf minuten bracht Henk Wisman drie wisselspelers in het veld: Marc Magan, Jordy Hilterman en Anthony van Dongen vervingen Roderick Gielisse, Bram de Bruin en Delano Asante. Juist in een fase waarin veel ergernis zichtbaar was over de beslissingen van scheidsrechter te Kloeze, waarbij metname de Rijnsburgers aan het kortste eind trokken, zat het opeens mee. Tom Boks ging enorm in de fout door de bal zomaar in de voeten van Jordy Hilterman te spelen. De doelman bleek vervolgens kansloos op de inzet van Hilterman die daarmee zijn eerste competitietreffer voor Rijnsburgse Boys scoorde: 3-1.

Slotfase
Het doelpunt wakkerde iets van hoop aan bij de Rijnsburgers. Twee minuten na de treffer ging Jeroen Spruijt neer in de zestien. Scheidsrechter te Kloeze wilde echter van geen penalty weten. En weer twee minuten later schoot Anthony van Dongen vanuit de draai naast. Eigenlijk was het hopen tegen beter weten in. In de slotfase was namelijk de grootste kans voor Excelsior Maassluis. Invaller Dave van Delft leek op weg naar de 4-1 maar Wesley Zonneveld keerde de inzet. Deze kans viel tussen twee vrije trappen die Rijnsburgse Boys beide op randje zestien mocht nemen. Vanuit de eerste kopte Dennis van der Plas naast; de tweede was een schuiver over de grond van Marc Magan waar Tom Boks wel raad mee wist. Vier minuten blessuretijd konden niet voorkomen dat Rijnsburgse Boys precies dezelfde reeks neerzette als begin dit kalenderjaar tijdens de start van de tweede seizoenstart van afgelopen seizoen. Ook toen werd in Maassluis een derde nederlaag op rij genoteerd. Dramatisch werd het niet omdat er een serie van vijf overwinningen op rij volgde. Of dat nu ook gaat lukken met HHC Hardenberg, De Treffers, Katwijk, Koninklijke HFC en Jong Sparta als komende tegenstanders is een mooie uitdaging…..

Excelsior Maassluis – Rijnsburgse Boys: 3-1 (3-0)
6: Pieter Langedijk: 1-0
34: Pieter Langedijk: 2-0
37: Gabri Urbanus: 3-0
75: Jordy Hilterman: 3-1

Scheidsrechter: J. te Kloeze