IJsbrand van Tilburg

Excelsior Maassluis – Rijnsburgse Boys: 2-2 (1-1) – VERSLAG

Twee trainers balen van verlies van twee punten

Het blijft een opmerkelijk fenomeen: twee trainers met na afloop van een wedstrijd een andere eindconclusie.
Nadat het duel Excelsior Maassluis – Rijnsburgse Boys in 2-2 was ge
ëindigd vond zowel Dogan Corneille als Henk Wisman dat de eigen ploeg zich tekort had gedaan met de puntendeling. De oorzaak hiervan ligt meestal in de accenten waarop in de nabeschouwing de nadruk wordt gelegd. De meeste teleurstelling droop echter van het gezicht van Henk Wisman af. En dat was ook volkomen te begrijpen. Een Rijnsburgs veldoverwicht resulteerde helaas niet in het afronden van kansen. Extra zuur was ook dat in het laatste half uur, na een rode kaart voor Vincent van den Berg, Rijnsburgse Boys de numerieke meerderheid onvoldoende wist uit te spelen. Maar toch ook weer blij moest zijn dat een levensgrote kans in de allerlaatste minuut door Excelsior Maassluis werd verkwanseld. Feit is wel dat het publiek weer aan haar trekken kwam. En daar hadden ze wellicht van tevoren rekening mee gehouden. De zes onderlinge duels in de tweede divisie hadden gemiddeld exact vier doelpunten opgeleverd. Aan dat gemiddelde werd dus niets veranderd, net als aan de verwachte puntendeling. Na drie seizoenen achtereen 1-1, vorig jaar 3-3 en nu dus de 2-2 blijft Dijkpolder het sportpark waar beide ploegen niet voor elkaar willen of kunnen onderdoen.

Heft in handen
Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Aafouallah, hij debuteerde in de tweede divisie, was wel duidelijk welke ploeg het heft in handen had: Rijnsburgse Boys. Een onschuldig schot van Dani van der Moot werd na twee minuten volkomen onnodig door de ervaren Jean-Paul van Leeuwen los gelaten en gaf daarmee direct de eerste corner weg. Drie minuten later was er zelfs een grote kans voor Jeroen Spruijt. Nadat hij was weggestuurd door Furhgill Zeldenrust zette de actieve middenvelder stug door in duel met Kevin Ringeling en verschafte zich daarmee de vrije doortocht richting Jean-Paul van Leeuwen. Het omspelen van de doelman lukte echter maar half – of wilde de goalie zich revancheren van zijn rare bal drie minuten eerder – feit was echter wel dat een snelle Rijnsburgse openingstreffer er niet in zat. Ook niet toen Dani van der Moot zijn geblokte schot boven op het doelnet zag belanden. Halverwege de eerste helft was er een fraaie aanval waarbij Rob Zandbergen en Dani van der Moot elkaar blindelings vonden waarna Jeroen Spruijt de trekker mocht overhalen. Zijn schot verdween echter in een mêlé van spelers van de thuisclub. Helaas bleef een Rijnsburgse rebound uit.

Op zijn kop
Bradly van der Meer, voor het eerst in de basis gestart omdat Wesley Zonneveld nog te geblesseerd was na zijn uitvallen een week eerder, kreeg pas wat te doen in minuut 26. Hij ging vol voor de bal, net als Sekou Sylla die daarbij ongelukkig op het veld belandde en door de verzorger behandeld moest worden. Opnieuw een goede actie van Jeroen Spruijt leverde een corner op waaruit Dani van der Moot naast kopte. Terwijl iedereen wachtte op de 0-1 werd het echter 1-0. Na een diepe bal op rechts trok Vincent van den Berg de bal perfect voor op Maris van Mil die vervolgens van dichtbij raak kopte. Eigenlijk de wereld op zijn kop. De matige en slap acterende thuisploeg was op voorsprong en kon middels Jeremy Moreno drie minuten later zelfs bijna de tweede treffer scoren. De bal ging echter over het doel van Bradly van der Meer. Net als in de eerste uitwedstrijd tegen IJsselmeervogels werd nu ook snel orde op zaken gesteld door Rijnsburgse Boys. Gebeurde het op de Westmaat na twee minuten, nu was het na zeven minuten. Redouan Omar Ouali, de speler die een week eerder door iedereen nog bejubeld was om zijn spel en verkozen was tot speler van de week, ging wel heel laconiek te werk met de bal aan zijn voeten. Jeroen Spruijt toonde er nul komma nul ontzag voor, pakte de bal op en speelde deze op Furhgill Zeldenrust. Net als een week eerder tegen Jong FC Volendam bleek zijn assist goud waard. Nu was het Bram de Bruin die met een goed hard en strak ingeschoten bal de doelman passeerde: 1-1. De eerste competitietreffer derhalve van de opnieuw sterk spelende middenvelder die ook verdedigend en aanvallend niet verzaakt. Een laatste opmerkelijke moment uit de eerste helft was een vrije trap die Excelsior Maassluis tweemaal mocht nemen van de scheidsrechter. De eerste werd door Vincent van den Berg rakelings naast geschoten; de tweede werd verrassend door Redouan Omar Ouali ingeschoten maar Bradly van der Meer stond op zijn post.

Ongewijzigd
De tweede helft begon met twee ongewijzigde ploegen die beide in de beginfase een kans kregen. Max Hudepohl zag zijn actie binnen twintig seconden beloond worden met een corner en Jeremy Moreno zag drie minuten later dat Bradly van der Meer een knap staaltje keeperwerk in huis had. Nog voordat de eerste vijf minuten gespeeld waren moest het scorebord gewijzigd worden in 1-2. Na aangeven van Bram Ros genoot Dani van der Moot van de ruimte die hem geboden werd en krulde onverwachts de bal in de verre hoek raak. Nog nagenietend van de terechte voorsprong schonk Rijnsburgse Boys aan Excelsior Maassluis de mogelijkheid de stand snel gelijk te trekken. Opnieuw een perfecte voorzet van Vincent van den Berg, nu vanaf links, op de man die daar koppend oog voor heeft, Marius van Mil: 2-2. Nou ja man, zeg maar: jongen. Met zijn 18 jaar is de lange spits dit seizoen doorgestroomd vanuit de JO19 van Excelsior Maassluis. Hij zou aanvankelijk dit seizoen deel uit maken van Excelsior Maassluis Onder 21 en liep tijdens de voorbereiding stage bij het team van hoofdtrainer Dogan Corneille. Vanwege zijn goede prestaties werd de aanvaller volledig lid van de A-selectie en heeft inmiddels drie keer gescoord in drie competitiewedstrijden. Begrijpelijk en volkomen terecht dat ze in Maassluis hier supertrots op zijn!

Rode kaart
Niet alleen de stand maar ook de wedstrijd kwam meer in evenwicht. Beide ploegen kregen mogelijkheden om de voorsprong naar zich toe te trekken. Max Hudepohl en Masies Artien zagen hun afstandsschoten in de handen van Jean-Paul van Leeuwen belanden. De kansen van Excelsior Maassluis waren veel gevaarlijker. Vincent van den Berg draaide zich knap weg bij Masies Artien en leek de 3-2 binnen te schieten; de bal ging echter naast. Niet veel later schoot invaller Devin Plank, na een vrije trap van Vincent van den Berg, tegen de paal. De naam Vincent van den Berg is inmiddels zo vaak genoemd, een nadere introductie behoeft deze speler niet. De voormalig betaald voetbal speler ging echter behoorlijk in de fout in minuut 63. Nadat hij zelf de bal had ingeleverd probeerde hij wellicht zijn fout goed te maken. Jeroen Spruijt was inmiddels met de bal vertrokken vanaf de eigen helft en leek een spurt te maken richting het doel van Excelsior Maassluis. Met een grove trap schakelde hij niet alleen Jeroen Spruijt maar ook zichzelf uit. Met een terechte rode kaart kon hij vroegtijdig gaan douchen; Jeroen Spruijt kon gelukkig na een behandeling gewoon weer verder.

Ondertal
Excelsior Maassluis kwam in ondertal te staan en ging compacter spelen. Daarnaast was het gevaar dat Excelsior Maassluis in de omschakeling er razendsnel uit zou kunnen komen. Aan Rijnsburgse Boys de taak om met snelheid en creativiteit de ruimtes te vinden om de tegenstander stuk te spelen. De eerste mogelijkheid kwam voor Rob Zandbergen maar hij stuitte op de keeper. Maar daar bleef het niet bij. Op aangeven van Jeroen Spruijt leverde Dani van der Moot een enorme pegel af maar de redding van Jean-Paul van Leeuwen was er ook één uit het boekje. Bram de Bruin en Bram Ros hadden minder gevaarlijke schoten in huis. En ook de ongelukkig spelende Max Hudepohl kon met twee pogingen in één actie zijn naam als ‘doelpuntenmaker van de voorbereiding’ niet waar maken. Het werd wel duidelijk dat de scherpte in het afronden niet meer aanwezig was. Een pijnlijke constatering was ook dat een dubbelle wissel (Ian van Otterlo en Delano Asante voor Jeroen Spruijt en Max Hudepohl) Rijnsburgse Boys niet sterker maakte. In de vier minuten blessuretijd kregen beide ploegen de kans om de wedstrijd te beslissen. Dani van der Moot was uit een corner dichtbij maar zijn kopbal werd van de lijn gehaald door Kevin Dercks. Devin Plank kreeg in de allerlaatste seconden wel de ultieme mogelijkheid om het voor zijn ploeg een echt tienerfeestje te maken. De 19 jarige aanvaller maakte voor zichzelf weg de vrij richting Bradly van der Meer maar kwam precisie te kort om doeltreffend af te ronden.
Het bleef dus 2-2 en daarmee bewandelen beide ploegen nog steeds hetzelfde pad in de tweede divisie. Na de nederlaag en overwinning in de eerste twee wedstrijden is nu dus ook het gelijke spel aan de uitslagenreeks toegevoegd.
Excelsior Maassluis – Rijnsburgse Boys: 2-2 (1-1)
31: Marius van Mil: 1-0
38: Bram de Bruin: 1-1
50: Dani van der Moot: 1-2
52: Marius van Mil: 2-2
Scheidsrechter: J. Aafouallah