Nico Glasbergen

Excelsior Maassluis – Rijnsburgse Boys 1–1 (0-1)

Uien halen zwaarbevochten punt bij titelkandidaat Excelsior Maassluis

Op een wel degelijk zonnige middag op Sportpark Dijkpolder haalde Rijnsburgse Boys na ruim negentig minuten knokken een punt tegen Excelsior Maassluis. De missie was vooraf duidelijk maar niet simpel. Omdat FC Lisse bij GVVV op bezoek ging en er historisch gezien een winst voor GVVV in zou zitten, zouden de Boys minimaal niet mogen verliezen tegen het taaie Maassluis. In een eerste helft die qua kansen in het voordeel voor Excelsior was wankelden de Uien enkele keren, maar de ruststand was voor de geel-zwarte supporter net zo zonnig als het weer: 0-1.
Tegen de verhouding in, dat wel, maar net zo lekker als een verdiende voorsprong. Na rust was het veelal opportunistisch vechtvoetbal wat de klok sloeg. Niek’s trots kwam er niet zo vaak meer echt uit, maar verdedigde over het algemeen prima. Dat het toch de gelijkmaker moest toestaan was gewoon terecht. Met 1-1 naar huis gaan tegen een team dat met dit gelijkspel een nieuw record vestigde is heel netjes. Excelsior Maassluis is namelijk het elftal dat het langs in één serie ongeslagen is gebleven sinds dat de Topklasse bestaat. Liefst 21 keer achter elkaar. Voor deze prestatie van onze kant respect! En wat bleek… GVVV wist Lisse niet te verslaan en ging met de brilstand van het veld. Conclusie: deze middag was zo slecht nog niet. En passant bleven de Uien ook in hun zesde wedstrijd tegen Excelsior Maassluis in de Topklasse ongeslagen. De Tricolores wonnen namelijk heel lang geleden voor het laatst van  Rijnsburgse Boys.

Foto: Hans Oudwater

Foto: Hans Oudwater


Zonder bijvoorbeeld Martin van Eeuwijk en Resham Sardar (beiden volgende week weer present) maar weer met Joël Tillema begonnen de Uien met windje mee. In de spits de kersverse vader Joost Leonard (gefeliciteerd Joost, met jullie zoon Joris!) die net als zijn tien teammaten een zwaar middagje tegemoet zouden gaan. De wedstrijd begon meteen link voor de Boys, want balverlies en miscommunicatie op het middenveld zorgden ervoor dat Vincent van den Berg gelanceerd kon worden. De rechterspits twijfelde even, wilde afdrukken, maar Hessing was er net op tijd bij om de grote kans zodanig te manipuleren dat het schot naast ging. Het was het eerste gevaarlijke moment van de Tricolores en de eerste goede actie van deze middag van Jeroen. Het zou niet de laatste zijn…
Maassluis bleef gevaarlijk. Het is goed te zien dat het een ploeg met automatismen en vertrouwen is. Geef je ze maar even wat ruimte, dan wordt het meteen gevaarlijk. Toch kwam er een Rijnsburgs antwoord. De assist was van de prima spelende Marvin Wijks, Joost Leonard kon de keeper passeren door de stuiterende bal langs hem te krijgen, maar het schot op de goal werd te lastig. Het spel golfde soms op en neer, waarbij balverlies meteen de tegenaanval inleidde.
Excelsior sneed door de Rijnsburgse defensie door middel van een diepe bal op Mendes Moreira. De snelle vleugelspits bleef Kuipers voor, waarna een lob over Van Nieuwkoop volgde. Iedereen telde hem al, maar de bal vloog verrassend over. In deze fase waren de Uien soms te slordig op het middenveld. Balverlies is zoals gezegd geen aanrader tegen Maassluis, maar het bleef onbestraft.
Foto: Hans Oudwater

Foto: Hans Oudwater


En zowaar was daar een echt grote kans voor de Uien. Een voorzet van Wijks werd door Leonard doorgespeeld op Danny van der Vijver. Danny schermde goed af, draaide en ondanks sterk hinderen kreeg Danny de bal nog richting doel. Op de paal via de keeper, waarna de keeper de bal kon vangen. Pech voor geel-zwart.
De gemoederen liepen inmiddels soms behoorlijk op met een opstootje tussen Celen en Redert tot gevolg. Beide heren ontvingen geel.
Onderwijl blonken Van den Berg en Mendes Moreira uit in onzorgvuldigheid bij kansen. Beide heren schoten structureel over, wat de geel-zwarte supporter uiteraard instemmend aan zag.
En het werd nog leuker, want de excellerende Hessing ging zich met de aanval bemoeien. De ijzervreter, die Vink het weer erg moeilijk maakte, profiteerde van mistasten van een verdediger, omspeelde de keeper en was daarna onbaatzuchtig. Rechts van hem kwam Vlug namelijk aangelopen, die de aangespeelde bal op een paar meter van de goal heel makkelijk in kon schuiven: 0-1. In de thuiswedstrijd speelde Hessing een geweldige wedstrijd tegen de boomlange Vink en zodra Hessing in Maassluis Vink dekte, kreeg de topspits het moeilijk.
Conclusie over helft nummer één: absoluut het aankijken waard, hoge amusementswaarde.
Na rust hielden de Uien de score niet lang in stand. Het begon met een pass op de weer mee opgekomen Hessing die niet aan kwam. In de omschakeling ging de bal rap richting het hoofd van Vink, die Troost aftroefde en van dichtbij raak kopte: 1-1. Opnieuw beginnen dus, maar Rijnsburgse Boys boog niet en trok het volgende blik vechtlust open. Het is dit seizoen overwegend niet zo mooi wat de mannen van Oosterlee laten zien, maar de inzet is er wel. Toen een kopbal van Van den Berg na een assist van Vink maar net aan door Richard over getikt kon worden, leek het de verkeerde kant op te gaan. Het was echter  maar één van de erg weinige echte kansen die Maassluis in de tweede helft kreeg. Kevin Vink liet zich wel gelden, maar met name door twee afstandschoten. Ook deze wist Richard net aan met een katachtige reflex over te tikken. Onze sluitpost speelde een prima partij en was op geen fout te betrappen. En Vink, die ging op het been van Ossevoort staan, die wilde uitverdedigen. Een verdachte actie, want was dit wel per ongeluk ? Het hoorde een beetje bij deze wedstrijd, dat wel. Het was mannenvoetbal, op en soms over het randje.
Deden de Uien dan in aanvallend opzicht helemaal niks in de tweede helft ? Niet veel, maar één kans was wèl levensgroot. Een geweldige actie c.q. één twee van Knoester en Wijks werd door laatstgenoemde op de vrij staande Celen gespeeld. De bebaarde knuffelturk leek echter te gehaast. Zijn schot met wreef ging net naast, waar een geplaatst schot met het binnenkantje genoeg leek voor de voorsprong. Het was inmiddels blessuretijd. Marvin Wijks brak door en besloot van een meter of 25 uit te halen. Doelman Van Leeuwen leek niet goed opgesteld te staan, hoe dan ook, hij moest alle zeilen bijzetten om de schade te beperken. Het slotakkoord voor de Uien was helaas minder, want Joël Tillema, in de eerste helft al zeker van een schorsing door een gele kaart, ontving rood. Zijn tweede gele kaart was hier debet aan, met als gevolg dat hij Spakenburg uit en Capelle thuis (zesde en zevende gele kaart) moet missen. Qua kaarten pakken staan we in ieder geval dit seizoen wèl aan de top. Voor de eindstand had het gelukkig geen gevolgen, die bleef 1-1 en daar konden de Uien al met al best blij mee zijn.
Foto: Hans Oudwater

Foto: Hans Oudwater


Na afloop sprak Jeroen Hessing met de getalenteerde reporter IJsbrand van Tilburg. Het zou zomaar kunnen dat u dit fragment zondag kan beluisteren op onze site. Dat zelfs een bestuurslid van Excelsior Maassluis in de rust zei van Hessing te genieten zegt voldoende.
Onze stopper speelde een dijk van een partij. En alle elf plus invallers hebben gevochten voor wat ze waard waren…
Excelsior Maassluis – Rijnsburgse Boys  1-1 (0-1)
35. 0-1 Jeffrey Vlug
49. 1-1 Kevin Vink
Gele kaart Excelsior Maassluis:  Van Dorp, Redert
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Tillema (2x=rood), Celen
Scheidsrechter: de heer C. Prooi
Toeschouwers: 1200
Opstelling Excelsior Maassluis: Van Leeuwen; Poeljes, Van Dorp, Kurt, Van den Ende; Berkhout, Kruithof, Redert; Mendes Moreira (74. Furtado Oliveira), Vink, Van den Berg (68. Rosario Almeida);
Opstelling Rijnsburgse Boys:  Van Nieuwkoop; Ossevoort, Hessing, Kuipers, Tillema; Celen, Troost (66. Knoester), Van der Vijver; Wijks, Leonard, Vlug  (87. Van Leeuwen).