Nico Glasbergen

Excelsior Maassluis – Rijnsburgse Boys 0-2 (0-1)

Kopie van vorig jaar resulteert in heerlijke drie punten

Er zijn wedstrijden bij waarvan je achteraf zegt: die hadden we echt even nodig. Het spel hoeft niet hartverwarmend te zijn, de goals niet fenomenaal en het mag best eens extra mee zitten. Je verlangt dan ‘gewoon’ naar drie punten. Deze wedstrijd was er zo één. Inderdaad, het spel was niet hartverwarmend, de goals niet fenomenaal, al was er niet sprake van geluk. Daarvoor was Rijnsburgse Boys teveel de verdiende winnaar. Inzet was er genoeg, de wil zeker, de uitvoering hier en daar wat stroef. Het geeft allemaal niet. Net als vorig jaar won Rijnsburgse Boys uit in Maassluis. Net als vorig jaar in hetzelfde weekend, het laatste van oktober. Enig verschil is dat het vorig jaar wat meer meezat – wat meer geluk – en nu de nul werd gehouden. Vorig jaar werd het 1-3, nu 0-2. Zijn we eigenlijk per saldo toch een fractie opgeschoten….

Kopie van IMG_4076

Foto Hans Heemskerk

Om heel eerlijk te zijn gebeurde er in het eerste kwartier bijzonder weinig. De verslaggevers van dienst hadden tot aan de vijftiende minuut een lege blocnote, of slechts dooddoeners in hun microfoon kunnen spreken. Wat heen en weer spelen, passje hier, foutje daar, resultaat: nul kansen. Na zeventien minuten kwam het eerste wapenfeit op naam van Marvin Wijks. Zijn actie naar binnen, op snelheid, beloofde een vlammend schot, maar dat bleef uit. Doelman Fakili had hier geen kind aan. Met deze doelman was iets bijzonders aan de hand. Het bleek namelijk de vierde doelman in de pikorde: de eerste drie keepers waren allen geblesseerd! Fakili acteert normaal gesproken op een lager niveau, maar de nood was zo hoog dat hij onder de lat moest plaats nemen. Navraag leerde dat hij wel degelijk in het verleden lang op goed niveau heeft gespeeld, dus het was niet gek dat hij geen modderfiguur sloeg.

De prachtige aanval over veel schijven die snel op het mislukte schot volgde kon door Jeroen Hessing niet binnen gekopt worden. Hessing en zijn kompaan achterin, Leon Tol, konden deze middag aan de bak. Spits Vink van Excelsior Maassluis is dermate lang (ruim 2 meter groot) dat als de Lange Jan in de Efteling nog eens zijn nek breekt, hij moeiteloos zijn plaats kan innemen. Het was interessant om te zien hoe ons centrale duo het tegen hem opnam. Natuurlijk werd wel eens een duel verloren, maar de heren kweten zich uitstekend van hun taak.

Kopie van IMG_4101

Foto Hans Heemskerk

Opvallend in deze fase was wel dat de eindpass vaak niet goed was. Meerdere malen lag het veld open, maar als de laatste bal niet goed is, komt er simpelweg geen kans uit. Ignacio creëerde zich een kans door een razendsnelle aanname en dito wegdraaien, maar de keeper was op tijd de goal uit om een eerste feestje te verijdelen. Ook Marvin Wijks had de sleutel tot meer, maar iets te lang wachten voorkwam meer. Sowieso waren treuzelen en wat foute keuzes de reden dat de grensrechter gegronde redenen had om voor buitenspel te vlaggen.

De aanleiding tot de eerste goal was een fraaie actie van Quincy van de Leuv. Een snelle slalom langs enkele verdedigers bracht hem in de positie voor te geven. Deze bal werd nog afgeslagen. Het duurde hierna niet zo lang voordat Martin van Eeuwijk in stelling werd gebracht en hij met zijn uitstekende linker de bal in de verre hoek wist te krijgen: 0-1. Het is jammer dat Van Eeuwijk niet vaker spontaan afdrukt: een voorbeeld van een speler die soms zelfs iets te veel afgeeft, terwijl hij het prima zelf kan. Het is de aard van dit getalenteerde beestje zullen we maar zeggen.

Kopie van IMG_4299

Foto Hans Heemskerk

De laatste kans van de eerste helft was voor de enige aanwezige steekmug van vandaag (Van den Boogaart was helaas afwezig vanwege privé-zaken). Resham Sardar – altijd 100% – zag zijn poging nog net door Fakili getoucheerd worden, waardoor deze naast ging.

De tweede helft was een goed voorbeeld van alles in één: wat Rijnsburgse Boys zeker kan, maar ook van wat er echt beter moet. Er zit veel talent in dit elftal en zeker als het een beetje loopt kan er veel. Tegelijkertijd is het vaak nog veel te onrustig. Prachtige dingen worden afgewisseld met lompe ballen naar voren. En waar er een schitterende combinatie geshowd wordt, volgt een te trage voortzetting, waardoor de kans weg is. Potentie: zat. Finesse: vooralsnog te weinig. Het biedt één positieve wetenschap: het zit er echt wel in.

De snelle aanvalsklanten aan Rijnsburgse zijde, Wijks en Ignacio, waren hier een goed voorbeeld van. Er waren meerdere mogelijkheden om de score uit te bouwen, maar ze waren soms net niet scherp genoeg. Toen de scherpte er even wel voor 100% was, was het meteen hangen. Van Eeuwijk anticipeerde goed op balverlies van Maassluis, kreeg de bal diep, waarna Ignacio beheerst de bal onder de keeper doorschoot op het passje breed van Martin.

Deze 0-2 bleek de genadeslag voor Excelsior Maassluis. Sowieso kregen ze erg weinig kansen. Het opportunistische spel, afgestemd op spits Vink met de snelle mensen eromheen, blijft echter toch altijd gevaarlijk. Afvallende ballen waren gelukkig regelmatig een prooi voor stofzuiger Ali, Westmaas of Sardar. De conclusie is simpel: alhoewel niet hoogstaand, wonnen de Uien deze wedstrijd gewoon verdiend.

Kopie van IMG_4381

Foto Hans Heemskerk

Niek Oosterlee stipte aan wat de toeschouwers ook opgevallen was. “Het was te onrustig in balbezit, het positiespel mag wel wat verzorgder en de laatste fase is te slordig. Je bent nu eigenlijk continu in de omschakeling. Daar hebben we op zich wel spelers voor, maar het is niet nodig. En we hadden er wel wat meer mogen maken.” Inderdaad, Excelsior Maassluis werd te lang in leven gehouden. Tegen een topploeg kan dit fataal zijn…

Hoe dan ook… we hebben een uurtje extra om van deze drie punten te genieten. En de spelers genoten na afloop in de bus van een heerlijke salade van Heemskerk Fresh & Easy. Dat whatsappte Marvin Wijks tenminste aan collega IJsbrand van Tilburg, beiden werkzaam bij deze sponsor. Volgende keer maar een fototje voor op de site mannen!

Een prettige en hartverwarmende wintertijd toegewenst allemaal!

Excelsior Maassluis – Rijnsburgse Boys 0-2 (0-1)
37. Martin van Eeuwijk 0-1
85. Raily Ignacio 0-2

Gele kaart Excelsior Maassluis: Smith, trainer Achterberg
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Van de Leuv, Ignacio
Scheidsrechter: de heer S.A.J. van Wijk
Toeschouwers: 700
Opstelling Excelsior Maassluis: Fakili; Bruma, Stoffels, Kurt, Smith; Braber (45. Van der Laan) , Van der Meer, Van den Ende (69. Redert) ; Furtado Oliveira (45. Zimmerman), Vink, Van den Berg;
Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop; Westmaas, Hessing, Tol, Breinburg; Ali, Van Eeuwijk (87. Knoester), Sardar; Wijks, Ignacio en Van de Leuv (87. Martina).