Ellendig middagje in Maassluis

Rijnsburg wacht een lastig duel (foto Hans Oudwater)

Op voorhand was het geen gemakkelijk duel waaraan de Boys begonnen. Drie van de vijf thuiswedstrijden hadden de tricolores immers gewonnen, met de 3-2 overwinning tegen DOTO als laatste wapenfeit in eigen huis. Niet slecht voor een ploeg die voor dit seizoen lijfsbehoud als doelstelling heeft, wat met een jong en grotendeels nieuw elftal gerealiseerd moet worden. De manier waarop handhaving tot stand komt is van minder belang, zo bleek ook in de confrontatie met de koploper uit Rijnsburg. Ver terug op eigen helft liet Excelsior Maassluis de tegenstander het spel maken. Het enige wat de ploeg van trainer Ben Spork deed was de bal naar voren schieten en in de regel binnen enkele seconden weer inleveren.

Op een enigszins hobbelig veld was het voor de Rijnsburgers moeilijk om een opening te creëren. Een te laag baltempo, een gebrek aan creativiteit en af en toe slordig balverlies kwamen het spel niet ten goede. Ondanks voortdurend balbezit lukte het de Boys nauwelijks om door de muur van Maassluis te breken. Schoten van Danny van der Vijver en Frank Zinhagel werden redelijk eenvoudig gepakt door doelman Robbert van der Velde. Zinhagel, die de geblesseerde Brayton Biekman verving, was een van de weinigen die zich in de eerste helft positief onderscheidde. Nadat Niels Redert van de thuisploeg bijna in eigen doel schoot, kopte Zinhagel uit de corner die volgde onfortuinlijk tegen het hoofd van Tom Visser en ging de kans verloren. In de extra tijd verlengde Zinhagel een inworp van Raymond Kolder met het hoofd, waarna een omhaal van Erwin van der Lugt naast het doel verdween.

Erwin van der Lugt probeert het met een omhaal (foto Hans Oudwater)

Ten koste van Joost Kuhlmann, die nauwelijks bereikt werd door zijn teamgenoten, begon Martijn Gootjes als spits aan de tweede helft. Gootjes stichtte iets meer gevaar, maar het was juist Excelsior Maassluis dat beter uit de kleedkamer kwam. De spelers vonden elkaar makkelijker en kwamen zowaar een paar keer in de buurt van doelman Tim Orlowski. Zo kreeg Hans Jurgen Nicolaï een kans, maar zijn kopbal ging ruim naast. Ondertussen vertraagde de thuisploeg het spel onophoudelijk, onder meer door talloze blessurebehandelingen. Rijnsburgse Boys had het echter aan zichzelf te wijten dat het geen antwoord had op de speelwijze van de tegenstander. Vanuit het middenveld en via de zijkanten vielen er amper aanvallende impulsen waar te nemen. Zinhagel kreeg nog wel kans om uit te halen na een pass van Kolder, maar het schot kwam recht in de handen van Van der Velde.

Pas toen Maassluis-middenvelder Ibrahim zijn tweede gele kaart kreeg en Rijnsburgse Boys een slotoffensief startte, met invaller Bartjan Onderwaater in de spits, kwamen de bezoekers dicht bij een doelpunt. Een schot van Onderwaater werd van de lijn gehaald, waarna Van der Velde in blessuretijd een kopbal van Gootjes uit de hoek dook. Corner na corner volgde, maar ook de kopballen van Onderwaater en opnieuw Gootjes troffen geen doel. Na acht minuten blessuretijd vond de scheidsrechter het genoeg en keerden de supporters uit Rijnsburg, maar ook de neutrale voetballiefhebbers, gedesillusioneerd naar huis.

Excelsior Maassluis-Rijnsburgse Boys: 0-0

Rode kaart: Ibrahim (Excelsior Maassluis, 2x geel)
Gele kaarten: Kardol, De Bruyn (beide Excelsior Maassluis)

Opstelling Excelsior Maassluis: Robbert van der Velde; Kardol (28. Nguijen), Nicolaï, Giessen, Dupon; Redert, Xanthopoulos, Ibrahim, Tom Visser; Nilton Ramon (72. Nico Ramos), De Bruyn.

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski; Groot, Bart Freke, Van der Lugt, Simons; Peter Freke (79. Onderwaater), Van der Vijver (66. Van Breukelen), Kolder; Zinhagel, Kuhlmann (46. Gootjes), Ascension.